Güncelleme Tarihi:
Macaristan’ın Kaposvar Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi arasında eğitim işbirliği ve Üsküdar Belediyesi ile Kaposvar şehri arasında kardeş şehir protokolü imzalandı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın da katıldığı imza töreni Marmara Üniversitesi Sultanahmet Kampüsü’nde gerçekleştirildi. İmza töreni sonrası Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Zafer Gül, eğitim konusunda göstermiş olduğu başarılardan dolayı Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a fahri doktora unvanı verdi.
'SAYISIZ ORTAK KELİME TARİHİ GEÇMİŞİN KANITI'
Marmara Medya Merkezi'nin haberine göre, Törende konuşan Prof. Gül, “Türklerin Macarlar ile tarihî ilişkileri Avrupa Hun İmparatorluğu dönemine kadar uzanmaktadır. Diğer bir ifade ile 1.500 yılı aşan bir tarihî ilişki söz konusu. Osmanlı Devleti zamanında, özellikle de Muhteşem Süleyman döneminden itibaren Türk ve Macar tarihinin yoğun bir etkileşim sürecine girdiğini görmekteyiz. Günümüzde her iki halkın dilindeki sayısız ortak kelime, etkileşimin yoğunluğunu göstermesi açısından manidardır. Ayrıca, Macaristan’da Türklerden kalma birçok tarihî eserin varlığı ve bunların yaşatılması için gösterilen çabalar da dikkate değerdir” dedi.
'İKİ ÜLKE EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİ ARTTIRMALI'
Ortak tarihe rağmen ekonomik ilişkilerin olması gerekenin çok altında olduğuna dikkat çeken Prof. Gül, iki ülke arasında bu yıl itibarı ile yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleştiğini hatırlatarak, “Bu durum her iki ülkenin toplam dış ticaretinin ancak binde 4’üdür. Bu oranı yeterli görmek mümkün değildir. Sayın Başbakanımızın Şubat ayında Macaristan’a yaptığı ziyarette ticaret hacminin 2015 yılı sonuna kadar 2 katına çıkarılması hedefinin kararlaştırılması, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin gelişmesine önemli katkılar yapacaktır” diye konuştu.
MARMARA İLE KAPOŞVAR ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİNE İMZA ATTI
Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, ayrıca iki ülkenin Balkan coğrafyasının bir parçası olarak bölgedeki sorunların çözümlenmesinde stratejik bir konumda olduğunun altı çizdi. Ortadoğu ve Hazar bölgesinin enerji kaynaklarının Orta ve Batı Avrupa’ya nakledilmesinde her iki ülkenin işbirliğinin büyük önem taşıdığına da dikkat çeken Prof. Gül, “Biz de Marmara Üniversitesi olarak Macaristan ile ilişkilere değer atfetmekteyiz. Bu sebeple, bugün Macaristan’ın önde gelen üniversitelerinden Kaposvar Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalayacağız. Bu protokolün her iki ülkedeki üniversiteler arasındaki işbirliklerinin ve Türkiye-Macaristan ilişkilerinin güçlendirilmesine olumlu katkı yapacağı ümidindeyiz” açıklamasını yaptı.
'ÇÖZÜM TÜRKİYE’Yİ ÜYE YAPMAK'
Macaristan Cumhuriyeti Başbakanı Viktor Orban da kendisine fahri doktora payesi verilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, fahri doktora ünvanını Türkiye ve Macaristan’daki genç nesli desteklemek adına aldığını söyledi. Avrupa Birliği’nin kriz bölgesi olduğu tespitinde bulunan Orban, Avrupa’nın inişe geçtiği bu dönemde Türkiye’nin ise ‘küreselleşmenin kazanan aktörlerinden biri olarak’ çıkışta olduğunu kaydetti. AB’nin içinde bulunduğu kriz ortamından çıkması için yapması gerekenleri de anlatan Başbakan Orban, Türkiye’nin birliğe alınmasını çözüm adımlarından biri olarak ifade etti.