Markiz Pastanesi

Güncelleme Tarihi:

Markiz Pastanesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yeni Osmanlılar'ı, Servet-i Fünuncular'ı, Fecr-i Aticiler'i ve son olarak da 1940 kuşağını biraraya getiren ‘Markiz Pastane-Restoran’ yeniden hayata dönüyor. Aksoy Grubu tarafından alınan Şark Aynalı Çarşı’dda pastanenin üst katı lokanta, en üstteki iki katı ise suit otel olarak hizmet verecek.

Beyoğlu nostaljisinin unutulmaz isimlerinden Markiz Pastanesi, tarihin sarı yapraklarından çıkarak, günümüz İstanbullular'ı ile buluşmaya hazırlanıyor. Aksoy Grubu tarafından 1993 yılında satın alınan ve kapalı kapılar, tozlu camlarla, eski günlerinin azametini korumaya çalışan pastane ve arkasındaki Şark Aynalı Çarşı (Passage Oriental), önümüzdeki günlerde başlayacak çalışma sonrasında, pastane, lokanta, suit otel ve nostalji dükkánları olarak hizmet verecek.

Atatürk'ten Orhan Veli'ye, Abdülhak Şinasi Hisar'dan, Van der Goltz Paşa'ya kadar döneminin aydınlarına ev sahipliği yapan Markiz mobilyalarından vazolarına, tadı İstanbul'a nam salan şekerlemelerinin kutularından mönüsüne kadar, eski haliyle günümüze taşınacak.

Markizciler'e çağrı

Birinci derece tarihi eser olan binanın onarımı için gerekli izni alan Aksoy Grup, önümüzdeki günlerde vereceği gazete ilanlarıyla, ‘Markiz müdavimleri’ne ‘Gelin Markiz'i anlatın, anılarınızı yaşatın’ çağrısı yapacak. Aksoy Grubu Halkla İlişkiler Müdürü Ebru Işık, ‘‘Markiz'i sevenlerin anlattıklarıyla, eski Markiz'i yeniden yaşatacağız. Bu işe soyunduğumuzda gördük ki ‘Markiz hayranları’ var. Markiz'in vitrin camlarından içeriyi görmeye çalışan bir kadına kapıyı açtığımda, tarihi pastanenin duvarlarını okşadığını gördüm. Bunlar, bizi çok heyecanlandırıyor ve ağır bir yükün altında olduğumuzu hatırlatıyor’’ dedi.

Başlı başına tarih

19'uncu yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen tarihi binanın İstanbullular'la buluşmasıyla, 1905 yılında, Fransız Ch. Boulanger Choisy-Le-Roi firmasının ressam J.A. Arnoux imzasıyla ürettiği seramik ‘Le Printemps-İlkbahar’ ve ‘L'Automne-Sonbahar’ panoları ve Mazhar Resmol tarafından yapılan 12 eşsiz vitray gün ışığına çıkacak. Kış ve yaz tablolarıyla birlikte 4'lü olarak üretildiği bilinen seramik panolar, fabrikanın I. Dünya Savaşı'nda yıkılması nedeniyle, antika değeri taşıyor. Önce Yeni Osmanlılar'ı, ardından Servet-i Fünuncular'ı, daha sonra Fecr-i Aticiler'i ve son olarak da 1940 kuşağını biraraya getiren ‘Markiz Pastane-Restoran’ önce Fransız Lebon tarafından kendi adıyla açıldı. Lebon'un pastaneyi Arabacı Yokuşu'nun başına taşımasından sonra Avedis Ohanyan Çakır, tarihi mekánı 1942 yılında, ‘Markiz’ adıyla işletmeye başladı. Çakır, Fransa'dan getirttiği ‘Meunier’ marka çikolata fırınıyla, Paris'te üretilen ‘Marquise de Sevigne’ çikolatalarının kalitesini yakalamak istediği için pastaneye bu ismi vermişti.

Bir dönemin tarihine damgasını vuran pastane, Limoges porselenleri, gümüş vazoları, Christofle kristalleriyle, kısa sürede aydınların buluşma noktası haline gelmişti. Hayranları yine en güzel kıyafetleriyle Markiz'e gidip pasta, çikolata, meyveli şeker, ıspanaklı börek, sütlü kakao, biftek, Markiz böreği ve şuruplar ile leziz şarapların tadına bakabilecekler.

Yüzyıldan uzun bir dönem aydınların uğrak yeri olarak yaşamını sürdüren Markiz ve Şark Aynalı Çarşı 1980 yılında Şükrü Kurtoğlu tarafından Ermeni Madam Verder'den satın alındı. Kurtoğlu, Çakır'ı tahliye ederek, Markiz'in kapısına kilit vurdu.

Kurtoğlu, İstiklal Caddesi'nin yıldızı Markiz'de otomobil yedek parçası satmayı planlıyordu. Ancak kamuoyu ve basının baskısı üzerine Anıtlar Kurulu'nun ‘Markiz'in hiç bir bölümü değiştirilemez’ demesi üzerine, ünlü pastane, kapısındaki ‘Satılık’ yazısıyla, kaldı. Pastane, sahibi olduğu Richmond Otel'in giriş katında ‘Lebon’un da adını yaşatan Aksoy Grubu'nun sahibi Mustafa Aksoy tarafından satın alınmasıyla, kurtuluşuna ilk adımı attı. 1994'de Markiz'i İstanbullular'la buluşturacağını söyleyen Aksoy, yıllardır bunu gerçekleştiremedi. Sonunda Anıtlar Kurulu Temmuz ayında projeyi onayladı ve çalışmalar başladı.

Aksoy Grubu'na bağlı Richmond Otelleri'nin Satış ve Pazarlama Müdürü Belgin Aksoy Arıkan, Markiz Pastanesi'nin üst katının lokanta olarak çalışacağını söylüyor. Arıkan, binanın üst iki katının ise 29 suit odayla ‘Richmond Royal Suits’ olarak hizmet vereceğini söyledi.

Şark Aynalı Çarşı ise İstanbul hayranlarını, otel lobisi, toplantı salonu ve nostalji dükkanları ile karşılayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!