Güncelleme Tarihi:
İlk çeyrekte akaryakıt pazarının büyüklüğü yüzde 12 artarak 10 milyar YTL'ye çıktı. Artış, yüksek seyreden petrol fiyatlarından ve birim fiyatlarıyla vergileri daha yüksek olan beyaz ürünlerin toplam akaryakıt ürünleri içindeki payının artmasından kaynaklandı.
Akaryakıt sektörünün yarattığı dolaylı vergi gelirinin (ÖTV ve KDV), yüzde 9.3 oranında artarak toplam 5.5 milyar YTL’ye ulaştı.
Pet-Der, Ocak-Mart Dönemi Sektör Raporu'nu açıkladı. Rapora göre; 2007 yılının ilk üç aylık döneminde resmi ve kayıtlı motorin tüketimi, 2006 yılı aynı dönem tüketimine göre yüzde 14.7 artarak yaklaşık 3.3 milyon metreküpe ulaştı.
İlk çeyrekte toplam benzin tüketimi (95, 98 ve üstü oktanlı kurşunsuz benzinler ile katkılı kurşunsuz benzin), 2006 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 1.3 oranında azalarak yaklaşık 730 bin metreküp olarak gerçekleşti.
BEYAZ ÜRÜNDE YÜZDE 11 ARTIŞ
Toplam beyaz ürün tüketimi (toplam benzinler,
toplam motorin ve gazyağı), 2006 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 11 oranında artarak yaklaşık 4 milyon metreküp olarak gerçekleşti.
Otogaz tüketimi, 2006 yılı aynı dönem tüketimine
göre yüzde 23.4 artarak yaklaşık 406 bin tona ulaştı.
Otomotiv yakıtları tüketimi (toplam benzinler, toplam motorin ve otoLPG), yüzde 12.7 oranında artarak 3.7 milyon ton oldu.
Siyah ürün (fuel oil ve kalyak ) tüketimi yüzde 41 oranında azalarak 612 bin tona geriledi.
İlk çeyrekte benzinler, motorinler, gazyağı, kalorifer yakıtı ve fuel oil’in toplam tüketimi, beyaz ürünlerdeki yüksek oranlı artışa rağmen siyah ürünlerde ortaya çıkan düşüş nedeniyle değişmeyerek 4 milyon ton oldu.
5.5 MİLYAR YTL VERGİ
Yılın ilk çeyreğinde akaryakıt pazarının oluşturduğu toplam büyüklük toplam tüketimin aynı kalmasına rağmen, 2006 yılı ilk üç aylık döneminde yaklaşık 9 milyar YTL olarak gerçekleşen akaryakıt pazarının oluşturduğu toplam büyüklük, yüzde 12 oranında artarak yaklaşık 10 milyar YTL’ye
ulaştı. Raporda, "Bu artış, yüksek seyreden petrol fiyatlarından ve birim fiyatlarıyla vergileri daha yüksek olan beyaz ürünlerin toplam akaryakıt ürünleri içindeki payının artmasından kaynaklanmaktadır" denildi.
Akaryakıt sektörünün yarattığı dolaylı vergi gelirinin (ÖTV ve KDV), yüzde 9.3 oranında artarak toplam 5.5 milyar YTL’ye ulaştı. Bunun 4 milyar YTL'sini ÖTV oluşturdu.
PETROL 58 DOLAR
Brent ham petrolü ilk çeyrekte varil basına ortalama 58
dolar olarak gerçekleşti. 2006 yılı aynı döneminde varil basına ortalama 62 dolar olmuştu. 2006 yılı ortalaması 65, 2005 ortalaması ise 54 dolar olarak gerçekleşmişti.
Yılın ilk iki ayında 124 bin 555 adet taşıtın trafiğe
kaydı yapıldı, 14 bin 561 taşıtın ise trafikten kaydı silindi. Böylece trafikteki toplam artan araç sayısı 109 bin 994 oldu. Şubat ayı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı toplam
12 milyon 337 bin 387 adet taşıtın yüzde 50.2’sini otomobil, yüzde 14.9’unu motosiklet, yüzde 14’ünü kamyonet, yüzde 10.5’ini traktör, yüzde 5.8’ini kamyon, yüzde 2.9’unu minibüs, yüzde 1.4’ünü otobüs, yüzde 0.3’ünü ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.
İki ayda 49 bin 7 adet otomobil, 2 bin 488 adet minibüs, 1486 adet otobüs, 31 bin 807 adet kamyonet ve 1328
adet kamyon ile 846 adet özel amaçlı taşıt trafiğe girdi. Böylece motosiklet hariç olmak üzere toplam araç parkına net olarak 85 bin 634 adet araç eklendi. Raporda, verilerle ilgili olarak şu değerlendirmede bulunuldu:
LPG'YE DÖNÜŞ SÜRÜYOR
"Otomotiv yakıtlarındaki genel gelişmeler kayıtlı akaryakıt tüketimi açısından değerlendirildiğinde, 2005 yılında başlayarak özellikle 2006 yılında piyasaya yaygın ve
kontrolsüz olarak giren sahte biodizelin etkisinin önemli ölçüde azalmakta olduğunu, Ulusal Marker, yazar kasa ve saha denetimlerinin etkisini göstererek kayıt dışı/kaçak
akaryakıtın azaldığı görülmektedir. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak Türkiye araç parkındaki net artısın resmi ve kayıtlı otomotiv yakıtı satışlarına olumlu yönde yansıdığı, özellikle motorin satışlarındaki önemli artıştan görülmektedir. Diğer taraftan benzinden otoLPG'ye geçisin devam ettiği görülmekte ve 'benzin+otoLPG' olarak toplam tüketimde de önemli bir artış izlenmektedir."
MARKER SIKINTISI YAŞANDI
Pet-Der Başkanı Canan Ediboğlu, rapor ile ilgili açıklamasında, 2007’nin Ulusal Marker uygulamasının başlaması nedeniyle çok önemli olduğunu kaydederek, şunları ifade etti:
"Çok yeni ve yeterli deneyim birikimine sahip olmadığımız bu uygulama nedeni ile sektör bazı sıkıntılar yaşadı. Bugüne kadar geçen süreçte sıkıntılarımızın çok önemli bir bölümü giderildi. EPDK ve TÜBİTAK ile el ele vererek bunların üstesinden gelmek üzere çözümler geliştirmeye çalıştık; sonuçta EPDK'nın yapıcı yaklaşımıyla bunda büyük ölçüde başarılı olundu. Şu anda sektörde Ulusal Marker’a yönelik denetimler başlamış bulunuyor ve sektör olarak bizler bu denetimleri destekliyoruz. Ancak Petrol Piyasası Kanunu’na eklenen hükümler gereği ürünün 'kaçak' olup olmadığı tespitinin doğrudan marker seviyesine bağlanması, sektörde bazı endişelere neden oluyor. Bu yüzden sektör denetimlerin çok dikkatli yapılması, muhtemel teknik ve operasyonel sorunlar nedeni ile yanlış bir kaçak petrol tanımlamasının önüne geçilmesi için idari, teknik, operasyonel soruşturmalar ile desteklenmesi gereğine işaret ediyoruz."
Motorin pazarındaki büyümenin sevindirici olduğunu vurgulayan Ediboğlu, "2007 yılının ilk üç ayında resmi ve kayıtlı motorin satışlarında yüzde 14.7'lik bir büyüme görülüyor. Benzinlerde yüzde 1.3 gerileme görülürken otogazdaki büyüme yüzde 23.4 ile devam ediyor. 2007 yılının ilk üç ayında otomotiv yakıtları alanındaki bu önemli büyümenin kayıt dışı ile yapılan mücadelenin olumlu bir sonucu olduğu düşünülmektedir" dedi.