Markalar artık İstanbul’da görücüye çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Markalar artık İstanbul’da görücüye çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2011 00:00

Genç yeni zenginlerin merakı nedeniyle Türkiye, dünya ultra lüks saat sektörünün gözbebeği oldu. Fiyat ortalaması 200 bin Euro civarında olan saatlerin koleksiyonlarını yapanların sayısı Türkiye’de 50’nin üzerinde

Haberin Devamı

İsviçre’nin 178 yıllık ünlü saat üreticisi Jaeger-Le Coultre’ün CEO’su Jerome Lambert fabrikalarında sadece bir adet üretilen ve 500 bin dolar fiyat biçilen saati tanıtmak için İstanbul’a geldi. Lamber’in “Saat 547 parçadan oluşuyor ve bizim prestij saatimiz. Üzerinde hiç mücevher yok. Sadece tasarım ve ustalıkla ürettik” diye anlattığı saati firmanın Türkiye temsilcisi Gökçe Atuk satın aldı. Lambert, “Gökçe Bey bu saati bir Türk saatsevere satacağından emin. Önümüzdeki yıl üretimi yapılacak olan ve 1.2 milyon Euro’ya satacağımız saati de Türkiye’ye getirebiliriz” diyor.
Lambert, Türkiye’deki saat piyasasının kendileri gibi lüks üreticilerin iştahını kabarttığını anlatıyor: “Ülkeniz dünya lüks saat pazarının sıralamasında birinci ligde, ultra lüks saat pazarında ilk 10’da. Türkiye’de ultra lüks saat koleksiyoneri kişilerin sayısı 50’nin üzerinde. Adlarının gizli tutulmasını isteyen bu saat koleksiyonerleri ortalama 200 bin Euro civarındaki saatleri topluyor.”

Haberin Devamı

ATİNA OUT İSTANBUL IN

Ultra lüks saat pazarında Hong Kong’un birinci, Amerika Birleşik Devletleri’nin ikinci, Singapur’unsa üçüncü olduğunu vurgulayan Lambert, Türkiye pazarında genç yeni zenginlerin günden güne arttığını ve bunların da saate yatırım yaptıklarını söylüyor. Türk müşterilerin hızla çoğalması üzerine, saatlerin içindeki şehir ayarlarından yeni yılda Atina’yı çıkaracaklarını ve yerine İstanbul’u koyacaklarını da sözlerine ekledi.

NEDEN BU KADAR PAHALI

Saat teknik açıdan bir zaman ölçer ancak özellikleri sayesinde fiyatı 500 bin dolara kadar çıkabiliyor. 527 parçadan oluşuyor ve bu parçaların montajını tek bir usta yapmış. Son derece karmaşık bir mekanizması var. Hassasiyet için en yeni teknoloji ‘tourbillon’ kullanılmış. Bu sayede yerçekimi bertaraf ediliyor. Zamanı öğrenmek için, bu kol saatinde ek bir özellik daha var: Kristal gonk düzeneği. Zamanı sesli olarak öğrenmek istediğinizde iki küçük çekiç, devreye girip saatin arka kapağının içine vuruyor. Vuruş sayısı ve çıkardığı melodi, saatin ve dakikanın kaç olduğunu anlatıyor. Buna ‘trebuchet çekici’ deniliyor. Jaeger-Le Coultre ustaları darbenin sesini güçlendiren özel bir mekanizma daha icat etmiş. İvmelenen çekiçler için ikinci bir hareketli kolun çarpmasına katkıda bulunuyor. Bu yöntem, yayın kuvvetini yüzde 80 oranında artırıp vuruşu darbeye dönüştürüyor.
Saatte Zodyak takvimi de var. Perpetual Calendar olarak tanımlanan bu sistemde ortalama Güneş zamanını değil, astronomların yıldızların konumunu izlemekte kullandığı zaman birimini; yani yıldız zamanını gösteren bir sistem var. Saatte gökyüzü işlevlerini daha da vurgulamak için, kadranın dış kenarına bir Zodyak takvimiyle birlikte, yıldızların yılın herhangi bir zamanındaki konumlanmalarını resmeden bir aylar göstergesi yerleştirilmiş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!