Mardin Valisi: Eşim bana terlik fırlattı ama isabet ettiremedi

Güncelleme Tarihi:

Mardin Valisi: Eşim bana terlik fırlattı ama isabet ettiremedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2011 14:36

Mardin’de düzenlen 'Kadına şiddet' konulu panelde konuşan Mardin Valisi Turhan Ayvaz, eşine bu güne kadar tek fiske dahi atmadığını ancak eşinin zaman zaman kendisine terlik fırlattığını, bunun da isabet etmediğini belirterek espiri yaptı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Aşkın Asan ise Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün şiddete maruz kaldığını, kendisinin de geçmiş yıllarda öğretmeninden dayak yediğini açıkladı.

Merkezi Ankara’da bulunan ve 2005 yılında kurulan Güneydoğum Derneği’nin düzenlediği panelde, kadına yönelik şiddet ve intiharlar ele alındı. Mardin’deki Artuklu Üniversitesi Vali Mehmet Kılıçlar Salonu’nda yapılan panelde konuşan Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Serdar Bedii Omay, toplumda kadına yönelik şiddetin altında eğitimsizliğin yattığını söyledi. Prof.Dr. Omay, eğitimli ailelerde şiddet oranının daha az görüldüğünü anlattı.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, eşine bu güne kadar tek fiske bile atmadığını ancak, eşinin kendisine zaman zaman terlik fırlattığını, bunların isabet etmediğini belirterek espiri yaptı. Vali Ayvaz’ın bu sözleri, salonda kısa süreli bir gülüşmelere yolaçtı. Panele katılım oranının yüksek olmasından memnun olduğunu belirten Ayvaz, şöyle konuştu:
"Vali olarak, aynı zamanda 23 yıldır eşine şiddet uygulamayan, fakat ara sıra eşim tarafından terlik atılan biri olarak konuşma yapmak istiyorum. Kadına yönelik şiddette, cezaların en kısa zamanda ağırlaştırılması gerekiyor. İstatistiki bilgilere göre son 7 yılda 4 bin 190 kadın darp edilerek öldürüldü. Toplum olarak konuya çözüm bulunması gerekiyor. Özellikle kız çocukları, erken yaşlarda evlendiriliyor. Okutulmadan sosyal hayata karışıyorlar. Kadın, dolayısıyla eşine muhtaç oluyor. Şiddet konusunda kesinlikle cezalar çok sert olmalı, ağır olmalı. Erkeğin bir kadını darp ettiği veya öldürdüğü zaman çok ağır ceza verilmeli. Öldürmede müebbet, darpta ise en az 10 yıl. Hücrede ve iyi halden yararlanmamak üzere de içerde yatması lazım."

BAKAN YARDIMCISI DOÇ. DR. ASAN DA DAYAK YEDİĞİNİ İTİRAF ETTİ

Aile Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç.Dr. Aşkın Asan ise Türkiye’de her 10 kadından 4’ünün şiddete maruz kaldığını, kendisinin de öğrencilik yıllarında öğretmeninden dayak yediğini ilk kez panelde itiraf ettiğini söyledi. Şiddete maruz kalan kadınlara dönük iyileştirici yeni tedbirleri gündeme aldıklarını anlatan Asan, şöyle dedi:

"Örneğin elektronik kelepçe ile Cumhuriyet Savcılıkları kanalı ile polisten koruma talep edilmesi, yeni tedbirler arasında yer alacaktır. Her ile kadın sığınma evlerinin yapılması da alacak önlemlerimiz arasında olacaktır. Kadına yönelik şiddetin giderilmesi için sivil toplum örgütlerinden de çeşitli görüş ve önerileri aldıktan sonra bu yöndeki gerekli yasal düzenlemeler derhal hayata geçirilip yasallaşacaktır."

Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu da, kurum olarak oluşturdukları bir ekiple kadına dönük şiddetin azaltılması ve sorunlarının mahallinde çözümü için büyük çaba gösterdiklerini bildirdi.

AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey de, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için gerek hükümet veya çeşitli sivil toplum örgütlerinin büyük çabalar ortaya koyduğunu, Güneydoğum Derneği’nin de bu amaç doğrultusunda gösterdiği özveriyi de takdirle karşıladığını ifade etti.

Daha sonra, kadına yönelik şiddet ve intiharların ele alındığı panelin genel oturumuna geçildi. Çeşitli akademisyenlerin katıldığı oturuma AK Parti Mardin eski Milletvekili Nihat Eri başkanlık yaptı.

İntihara götüren sebepler ve alınacak önlemler konusunda Diyarbakır Dicle Üniversitesi Psikiyatri Bölüm Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, kadına şiddet ve intiharların altında yatan etkenlerin başında eğitimsizlik, cehalet ile küçük yaşta kız çocuklarının istemeden bir başkasına varması ile oluşan bunalımdan kaynaklandığını söyledi.

Şiddetle mücadele konusunda Batman Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Yrd.Doç.Dr. Zülküf Kara, aile içi şiddet konusunda ise yine aynı üniversiteden Araştırma Görevlisi Halime Ünaldı, Korku kültürü ve şiddet konusunda da Siirt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fadime Yalınkılıç, akademik bilgiler verdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!