Marco 8'inci duruşmada tahliye oldu

Güncelleme Tarihi:

Marco 8inci duruşmada tahliye oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2007 16:46

ANTALYA'ya geçen nisan ayında tatile gelen 13 yaşındaki İngiliz turist kız Charlotte M.'ye ‘cinsel tacizde’ bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Alman turist 17 yaşındaki Marco W., cezaevinde 247 gün geçirdikten sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Marco'nun babası Ralf Jahns, tahliye haberini duyunca gözyaşlarını tutamadı, Alman avukatlar da sevinçten adliyede bahşiş olarak euro dağıttı.

Haberin Devamı

Geçen 11 Nisan'dan bu yana cezaevinde bulunan Marco W., Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün 8'inci duruşmasına çıktı. Marco'nun bulunduğu, Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nin zırhlı nakil aracı, erken saatlerde adliyeye geldi. Duruşmayı çok sayıda Alman gazeteci ve televizyoncu da yakından takip etti. Duruşmayı Almanya'nın N24, RTL, ZDF, ARD, SAT 1, PRO7 gibi televizyon kanallarının muhabir ve kameramanları ile Bild, Bildam Sontg, DPA, Berliner Zeitung, BZ, Köln Express gazetelerinin muhabir ve fotomuhabirleri izledi.

Marco'nun babası Ralf Jahns, erken saatlerde Türk avukatları Mehmet İplikçioğlu, Ahmet Ünal Ersoy ve Şükrü Enhoş, Alman avukatları Mathias Woldfuff ve Michael Nagel ile adliyeye geldi. Ralf Jahns W.’ye Alman konsolosluğu görevlileri de eşlik etti. Marco'nun annesi Martina W, işyerinden izin alamadığı için bugünkü duruşmayı izleyemedi.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, duruşmayı öğleden sonraya bıraktı. Diğer duruşmalarda olduğu gibi bu duruşma sırasında da Türk ve Alman gazeteciler adliye binası dışında bekletildi.

Öğleden sonra saat 16.00'da başlayan duruşmanın ilk bölümü 30 dakika sürdü. Mhkeme heyeti 5 dakikalık aradan sonra kararı açıkladı. Mahkeme heyeti Marco W.'nin tutukluluk halinin kaldırılmasına ve tahliye edilmesine karar vererek duruşmayı 1 Nisan tarihine erteledi. Mahkeme, Marco'ya yurtdışına çıkış yasağı da koymadı.

Baba Ralf Jahns, oğlunun tahliye haberini duyunca gözyaşlarını tutamadı ve haman Almanya'daki eşi Martine'ye telefon açarak müjdeyi verdi. Mahkeme çıkışında Marco'nun avukatları euro olarak bahşiş dağıttı. Avukatlar, duruşma salonundan çıkışta ‘Yuppi’ diyerek ellerini birbirine vurup ‘bingo’ yaptı. Konsolosluk görevlileri ile avukatlar birbirlerini sarılarak kutladı.

FOTOKOPİ ODASINDA BEKLEDİ

Öger Tour'un sahibi Alman Sosyal Demokrat Parti'den Avrupa Parlamentosu Milletvekili seçilen Vural Öger de bugünkü duruşmayı yakından takip etti. Vural Öger, adliyede gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

Bu davanın Türkiye’nin imajında olumsuz etkisi olabileceğini belirten Öger, “Bu konuyla ilgili açıklama yapmak istemiyorum” dedi. Avukatı Makbule Tanış, Vural Öger'in gazetecilerle görüşmesine engel oldu ve ünlü turizmciyi davanın görüldüğü 1'inci kattaki Antalya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu koridorun sonundaki fotokopi odasında bekletti. Öger'in bulunduğu odanın kapısı kilitlenerek gazetecilerin girmesine engellendi. Avukat Tanış, “Vural Bey, duruşmayı takip etmek için geldi. Marco ile dün de cezaevinde görüştüler” dedi.

Haberin Devamı

VURAL ÖGER NEDEN GELDİ?

Duruşma çıkışında İngiliz kızın avukatı Ömer Aycan'ın oldukça sinirli olduğu gözlendi. Avukat Aycan, “Charlotte'nin Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek olan raporunun uzun sürmesini gözönünde bulunduran mahkeme heyeti Marco'nun tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Sayın heyetin aldığı karara katılmıyorum. Ayrıca yurtdışı yasağı da konmadı. Karara Pazartesi günü itiraz edeceğim. Tutuklu olarak kalması gerekirdi. Ayrıca Vural Öger'in davayı izlemek üzere neden ve hangi amaçla adliyeye geldiğini kendisine sormak lazım. Burada bulunmasını yadırgadım” diye konuştu.

Marco'nun avukatlarından Mehmet İplikçioğlu ise duruşma çıkışında gazetecilere şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Burada toplanan delillerin hiçbirisi yasaya uygun toplanmamıştı. Bizim yasamıza göre hakimin psikiyatri eşliğinde ifade alması gerekirken, Charlotte'nin ifadesini bir polis almıştır. Şunu ayırmak gerekiyor. Charlotte'nin Manchester Üniversitesi Çocuk Hastanesi Cinsel Saldırı Merkezi'nden aldığı rapor, danışmaya dair rapordur. Hatta rapor değil, danışma sonucudur. Raporda, tecavüze bağlı travma ve travma sonrası stres bozukluğu deniliyordu. Bu raporun üzerinden aylar geçti. Charlotte'nin dengesi bozulduysa, medya haberlerinden dolayıdır, olaydan dolayı değildir.”

ALMANYA'YA GİDECEK

İnfaz memurunun aldığı tahliye belgesiyle adliye binasından zırhlı nakil aracıyla Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülen Marco W., buradaki işlemlerin ardından Antalya Emniyeti Yabancılar Şubesi ekiplerine teslim edilecek.

Haberin Devamı

Marco, ülkesine gideceği uçağın saatine kadar Yabancılar Şubesi'nde bekletilecek ve ardından ülkesine gönderilecek.

‘MARCO MEDYA ÖNÜNE ÇIKMAYACAK’

Antalya'ya geçen nisan ayında tatile gelen 13 yaşındaki İngiliz turist kız Charlotte M.'ye ‘cinsel tacizde’ bulunduğu iddiasıyla tutuklu bulunan ve bugünkü son duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Alman genç 17 yaşındaki Marco W.'nin avukatları Michael Nagel, Matthias Waldraff, Shereton Voyager Hotel'de basın açıklaması düzenledi.

Müvekkillerinin serbest kalmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirten Marco'nun avukatları basın açıklamasında şunları söyledi:

“Marco ve ailesi medya'nın karşısına kesinlikle çıkmayacak. Aile, Almanya'daki evlerine gitmeyecek ve 1 hafta tatil yapacak. Çünkü Marco uyumak istiyor. Alman Dışişleri Bakanlığı'nın bize yaptığı yardımlara çok teşekkür ederiz. Bize çok yardımcı oldular. Vural Öger'in de bugün mahkemeye neden geldiğini anlamadık. Bütün kanıtlar toplandı, tüm kanıtların toplanmasından sonra hakim Marco'nun daha fazla tutuklu kalmasını istemedi ve tahliye etti. Bu bizi çok sevindirdi.”

Bir Alman gazeteci avukatlara “Dışişlerinin çabaları mahkemeyi etkiledi mi ve bu olay Marco'nun tutuklu kalma süresini uzatmadı mı?” diye sordu. Avukatlar Nagel ve Waldraff, “Etkilemek derken yargıyı etkilemek mahkemeleri baskı altına almak değil. Böyle bir baskı olmadı, sadece iyi ilişkiler kullanılarak sonuç alınmaya çalışıldı” diye cevap verdiler.

Sadece 8 dakika süren toplantının ardından avukatlar Marco'nun ne zaman ülkesine gideceği, nerede kalacağı konusunda bilgi vermeden, zamanlarının olmadığını belirterek otelden ayrıldılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!