Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2017 23:13
Runanatolia Maratonu’nda fenalaşarak yaşamını yitiren 36 yaşındaki Zeynel Murat Batur, spor yapan insanların dikkat etmesi gerekenleri tekrar akıllara getirdi. Uzmanlar durumu ‘kalp yorgunluğu sendromu’ olarak değerlendirdi.
Öncekİ gün Antalya’da gerçekleştirilen 21 kilometrelik Runanatolia Maratonu’na Zeynel Murat Batur’un finişe 500 metre kala fenalaşarak yaşamını yitirmesi damga vurdu. Profesyonel iş hayatının yanı sıra maraton koşan ve kas geliştiren Batur’un ölümü, sporu hayat tarzı olarak belirleyen pek çok insan için de sorular oluşturdu.
‘KALP TOKAT YEMİŞ GİBİ’Batur’un birlikte antrenman yaptığı, takım arkadaşı Kamil İnal, önceki gün yaşanan olayın en yakın tanıklarından. İnal, Batur’u “Sigarası, alkolü, kötü alışkanlığı yoktu. Hep sporla iç içeydi” sözleriyle anlattı. Batur’un bazı dönemlerde protein ağırlıklı beslendiğini söyleyen İnal, arkadaşının protein tozları ve destek ürünlerine karşı olduğunu vurguladı. İnal, olay anında yaşananları ise şöyle anlattı: “Kendini kötü hissettiğini söyleyerek ‘Siz devam edin’ demiş. Sonra kötüleşerek yığılmış. Müdahale eden UMKE’nin acil ekibinin yanında adrenalin iğnesi olmadığı için yapılamamış. 112 ambulansı geldiğindeyse 20-25 dakika geçmişti.”
Bu yaşta, sağlıklı bir sporcunun kalp krizi geçirmesi çok alışıldık bir durum olmasa da maraton koşanların kalbinin yoğun ve uzun antrenmanlardan sonra ‘tokat yemiş’ gibi olduğunu belirten kalp ve damar hastalıkları uzmanı ve spor hekimi olan Prof. Dr. Erdem Kaşıkçıoğlu, “Kalp kası zorlanıyor. Kalp strese giriyor. Bu da kalp kasının beslenemediği birtakım noktaları ortaya çıkarıyor” dedi. Son zamanlardaki çalışmaların kalbe bakışı tamamen değiştirdiğini söyleyen Kaşıkçıoğlu, “Aslında bu kalp yorgunluğu sendromu. Kalp kası yorulunca, enerji döngüsünde bir bozulma oluyor. Kalbin toparlanması kişiden kişiye değişiyor. Bir kısmı hızlı toparlanır, eski haline dönerken kiminde toparlanamıyor ve ölüme neden oluyor” dedi.
ANİ KALP DURMASINDA İLK ÜÇ DAKİKA ÇOK KRİTİKHayattta Kal Derneği Başkanı Doç. Dr. Mutlu Vural: “
Ani kalp durması özellikle maratonlarda, ultramaratonlarda görülüyor. Hazırlıklı olmak gerekiyor. 30 saniye içinde 112 hemen aransaydı, 2-3 dakika içersinde, kalp masajı, defibrilatör, ambulans ve yoğun bakımdan oluşan yaşam kurtarma zinciri uygulansaydı hayata döndürülebilirdi. Ani yığılmalar, aksi kanıtlanıncaya kadar ani kalp durması olarak kabul edilmeli ve kalp masajına başlanmalı. Bizde ambulans öncesi kalp masajı oranı yüzde 5’in altında. İlkyardımcı sayımız az. Kalbi duran kişinin 3 dakika sonra beyin hasarı başlıyor. Müdahale edilmezse her geçen dakika yaşama şansını yüzde 10 azaltıyor. 6 dakikadan sonra ağır beyin hasarı gelişiyor.”
AMATÖR SPORCULAR BUNLARA DİKKAT- Aktif profesyonel bir spor yaşantısına yeni başlayanlar dikkatli bir kalp ve dolaşım sistemi muayenesinden geçirilmeli.
- Sporcu kalbi uzun süreli sportif aktiviteye uyumun sonucunda normalde beklenen ölçülerden daha büyük oluyor.
- Hipertansiyonu olanların spor yapmaları, kan basıncının kontrolsüz yükselmesi dolasıyla istenmeyen olayların gelişimini kolaylaştırabiliyor.