A.A.
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2009 10:05
Balıkesir'in Manyas ilçesinde kurulu Süt Üreticileri Birliği, ülke genelindeki 140 süt birliği arasında ilk kez “Süt Analiz Laboratuvarı”nı hizmete soktu.
Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Karaman, Manyas bölgesinde günde ortalama 130 ton süt üretildiğini söyledi.
Bunun yılda 50 bin tona yakın süt üretimi anlamına geldiğini ifade eden Karaman, üretilen sütün kalitesini bilmek ve artırmak adına “Süt Analiz Laboratuvarı”nı kurduklarını anlattı.
Laboratuvarda toplama merkezlerinden alınan numunelerin kapsamlı olarak incelendiğini dile getiren Karaman, şöyle konuştu:
“AB standartlarına uygun üretilen sütte hijyen büyük önem taşıyor. Biz de bu önem doğrultusunda ülkedeki 140 süt birliği arasında ilk kez bu laboratuvarı hizmete soktuk. Laboratuvarımızda, sütteki toplam bakteri sayısı tayini, antibiyotik testi, somatik hücre tespiti, yağ, protein, laktoz, kuru madde tayini, su miktarı, yoğunluk ve asitlik gibi analizler yapılıyor. Biz bu tüm analizini yaptığımız alanlarda en yüksek kaliteyi sağlamak istiyoruz.”
1 AYDA SÜTTEKİ BAKTERİ SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ
Özellikle bakteri sayısında fazlalık başta olmak üzere karşılaşılan sorunlarda sütün alındığı bölgede üreticileri bilgilendirdiklerini dile getiren Karaman, “Bakterinin fazla çıkması, sağım makinesinin ya da sütün taşındığı aparatların kirli olmasındandır. Gerekli hijyeni sağlarsanız bakteri sayısı düşecektir. Bunun için taşımada krom nikel ürünler kullanmaya başladık, hijyeni artırdık. Krom nikel bakteri üremesini önlüyor. Yaptığımız çalışmalar sayesinde sütteki bakteri sayısını önemli oranda düşürdük” dedi.
Karaman, karşılaşılan sorunların giderilmesi durumunda insan sağlığı açısından risksiz süt üretebileceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Bizim amacımız AB standartlarının üzerinde kalitede süt üretmek. Bunun için ilk olarak bakteri oranını standartların da altına çekmemiz gerekiyor. Bunu da daha etkin çalışmayla başaracağımıza inanıyorum. AB, yıllardır Türkiye'den bunu istiyor. Manyaslı üreticiler, süt konusunda AB'ye erken girecek. Sütte aranan kaliteyi yakalamamız durumunda ki yakaladık, Manyas'ın ürününü daha yüksek fiyattan satabileceğiz. Firmalarla oturduğumuzda, en iyi fiyatı alabileceğiz. Çünkü biz AB'ye ve insan sağlığına uygun süt üretiyoruz.”
Karaman, Manyas'taki süt üreticilerinin laboratuvara büyük önem verdiğini belirterek, analizlerden çıkan sonuca göre, çiftçilerin kaliteye ulaşmak için kendilerinden isteneni hemen hayata geçirmeye çalıştığını sözlerine ekledi.