Güncelleme Tarihi:
Mantar, gerekli özen gösterilmediğinde can alabilen, usta ellerde işlendiğinde ise damak tadına doyulmayan bir besin. Denizli'de ‘‘Mantar Nazmi’’ olarak tanınan Nazmi Şenel, 18 yıldan bu yana tatlısından salatasına, pilavından tavuklusuna, mantarın 27 farklı yemeğini müşterilerinin beğenisine sunuyor. Nazmi ustanın lokantası, aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek mantar lokantası...
Türkiye'nin ilk ve tek mantar lokantası olan Mantar Restoran, yolu Denizli'den geçenlerin ilk sorduğu yerler arasında bulunuyor. Denizli-Acıpayam Karayolu'nun 5'inci kilometresinde bulunan Mantar Restoran, 30 çalışanıyla hizmet vermekte.
50 yaşındaki Nazmi Şenel'in mantar macerası, oğlu kültür mantarı yetiştiriciliği kursu alan bir arkadaşının torba içinde getirdiği 1 kilogram mantarla başlamış. Mantarı kavurup müşterilerine ikram olarak sunan Nazmi Şenel, önceleri gelenleri ikna etmek için, kendini kobay olarak kullanmış. Mantarı müşterilerine kendi tattıktan sonra ikram etmiş, gelen talepler üzerine 18 yılda 27 farklı mantar yemeğine uzanan öykünün kahramanı olmuş.
EN LEZZETLİ MANTAR
Mantarın sırrını ve lezzetini, pişirirken suyunu iyice çekmesine bağlıyor mantar uzmanı Nazmi Şenel. Türkiye'nin en lezzetli mantarlarının yetiştiği Denizli'ye gelen gerek yerli, gerek yabancı turistlerin uğramadan geçmediği Mantar Restoran'da, iki kişi içki ve soğuk mantar mezeleri dahil 5-6 milyon, dört kişilik bir aile 9-10 milyon lira ödeyerek ağız tadının keyfini çıkarabilir..
Üç yıldan bu yana Mantar Restoran'ın aşçılığını yapan, 15 kişilik ekibiyle damak tadı sunan 36 yaşındaki Ali Acur, 100 gram mantarın 92 gramının su olduğunu söyledi. Acur, 100 gram mantarın 25 mg kalsiyum, 130 mg fosfor, 400 mg potasyum, 1 mg demir, 0.65 mg bakır, 80 mg klor, 20 mg sodyum, 0.28 mg çinko, 0.60 mg mangan, 0.20 mg brom içerdiğini belirtti. Ali Acur ‘‘Mantar, mineral ve besin değeri yönünden çok zengin. Sağlık yönünden çok yararlı ve hafif bir besin. 100 gram mantarın 92 gramı sudur. Mantarın damak tadına varılması için pişirirken suyunu iyice çekmesine dikkat edilmelidir’’ diyerek damak tadı arayanları uyarıyor.
Mantar Restoran zinciri kurmak için kolları sıvayan Nazmi Şenel, daha sonra bu düşüncesinden vazgeçmiş. İsteyene, patent hakkını verme yolunu seçmiş. İstanbul'da Mantar Restoran açmak için iki girişimci başvuruda bulunmuş. Nazmi Şenel, diğer illerde de Mantar Restoran açmak isteyenlere marka ve patent hakkı verebileceklerini söylemekte. Kiremitte yağ konulmadan pirişilen mantarın suyunun gözde canlılığı güçlendirdiği ve cinsel gücü artırdığını söyleyen Nazmi Şenel, tüm mantar yemeklerinin tarifini isteyene veriyor. Meslekte temmuz ayında 21'inci yılını, mantar serüveninin 18 yılını doldurmaya hazırlanan Nazmi Şenel, ‘‘Açık araziden ve dağdan toplanan mantarı ne kadar güvenli olursa olsun yemeyin. Mantar alırken kültür mantarı olmasına dikkat edin’’ diyerek uyarıda bulunmayı da ihmal etmiyor.
Mantarın sihrini keşfetmek için şimdilik Denizli'ye gelmek gerekiyor. Ancak görüşmeler olumlu sonuçlanırsa, İstanbullu mantar meraklıları da çok yakında mantarın sırrını ve lezzetini keşfetme şansını yakalayacak.
Mantar Restorantta neler var
Soğuklar
Soslu Mantar, Taratorlu Mantar, Mantar Dolma, Mantar Pilaki, Mayanozli Mantar, Mantar Turşusu, Mantar Salatası, Sosisli Mantar, Soğanlı Mantar.
Sıcaklar
Kiremitte Kaşarlı Mantar, Mantar Sote, Mantar Mantı, Mantar Kavurma, Mantar Izgara, Tereyağlı Mantar Kavurma, Sarımsaklı Mantar, Mantar Pane, Naturel Mantar, Tavuklu Mantar, Etli Mantar Kavurma, Etli Mantar Güveç, Tavuklu Mantar Güveç, Hindili Mantar Güveç, Hindili Mantar Kavurma, Şişte Soslu Mantar, Mantarlı Pilav
Tatlılar
Mantar Tatlısı
Ustadan iki tarif
Mantar Mantısı (4 Kişilik)
Gerekli Malzeme: 400 gram mantar, 100 gram tereyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 2 diş sarmısak, 250 gram yoğurt.
Hazırlanışı: Temizlenip ayıklanan mantarlar kuşbaşından daha küçük boyutta doğranır. 60 gram tereyağıyla hafif ateşte pembeleşinceye kadar kavrulur. Ayrı bir kapta yoğurt, sarımsak ve tuz karıştırılır. Kavrulan mantar tabağa alınır, üzerine hazırlanan yoğurt dökülür. Kalan tereyağı kırmızı toz biberle kızartılıp, sıcak olarak mantar ve yoğurtlu tabağın üzerine dökülüp servise hazır hale getirilir.
Kiremitte Kaşarlı Mantar (4 kişilik)
Gerekli Malzeme: 300 gram mantar, 100 gram kaşar, 50 gram tereyağı
Hazırlanışı: Mantarlar yıkanıp sapları koparılır. Saplı bölümü üstte olacak şekilde kiremit tabağa sıralanır. Kuşbaşı doğranan kaşarlar mantarın göbeğine yerleştirilir. Tereyağlı olarak normal sıcaklıktaki fırında 15-20 dakika pişirilip servis yapılır. Kiremitte mantar pişirilirken mantarın ve tereyağının tuzu yeterli olduğu için tuz ilave edilmez.