Güncelleme Tarihi:
Dünyaca ünlü Manavgat Şelalesi’ni kuraklık vurdu. Dünyanın en büyük yeraltı nehirleri olan Dumanlı 1 ve Dumanlı 2 nehirlerinden beslenen Oymapınar Barajı ve Manavgat Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesi sonucu Manavgat Şelalesi kurudu. Şelaleyi görmeye gelen yerli ve yabancı turistler şelaleyi göremeyince şaşkınlık yaşadı. Gördükleri manzara karşısında hayal kırıklığına uğrayan turistler, kurumuş şelale önünde fotoğraf çektirdi. Şelale bölgesinde restoran ve kafeterya işleten esnaf, Seydişehir Alüminyum fabrikasının enerji ihtiyacını karşılamak için Oymapınar Barajı'ndan su salınmadığını ileri sürdü.
Şelale Dinlenme Tesisleri İşletme Şefi Selim Ünal, selalenin kurumasıyla yüzlerce insanın zarar gördüğünü söyledi. Ünal, şöyle konuştu:
“Turizm sezonunun en hareketli olduğu ağustos ayı içerisinde kurudu. Yerli ve yabancı turistler gördükleri manzara karşısında hiçbir aktiviteye katılmadan dönüyor. Suyun tahliyesinde bir takım dengesizlikler var. Mesela gece suyun tahliyesi normal seviyede, gündüz ise kesintili. Eğer bu zaman içersinde su tahliyesi gündüze alınıp gece kesilirse bu sıkıntıyı çekmeyiz. Yetkililerin bunu düzene sokması ve turizme vurulan bu darbeyi ortadan kaldırmalarını istiyoruz.”
SON 10 YILIN EN DÜŞÜĞÜ
DSİ yetkilileri, genelde görülen kuraklığın Manavgat bölgesinde de etkili olduğunu ve yağışların azlığı nedeniyle Oymapınar Barajı’nda yeterli su seviyesine ulaşılamadığını bildirdi. Yetkililer, barajlardaki su seviyesinin son 10 yılın en düşük seviyesine düştüğünü belirtirken, 2001 ve 2005’teki yaşanan kuraklıktan yüzde 10 aşağıya düştüğünü söyledi. Oymapınar Barajı'na geçen yıl Ağustos ayında saniyede 45 metreküp su girdiğini bu yıl ise saniyede 28 metreküpe düştüğünü belirten yetkililer, barajların enerji üretebilmesi için suyu biriktirdiklerini bu yüzden de sıkıntıya yol açtığını söyledi. Baraj yetkilileri ile toplantı yaptıklarını belirten DSİ yetkilileri, pazar, pazartesi ve salı günleri enerji üretiminden dolayı 6 saat ırmağa su bırakılmamasını kararlaştırdıklarını bildirdi.
BELEDİYE DE TEPKİLİ
Manavgat Şelalesi’nin kurumasıyla ilgili Sarılar Belediye Başkanı Mustafa Erkan Ersoy, şelaleye günde binlerce insanın ziyaret ettiğini, şelalenin kurumasından dolayı ziyaretçilerden tepki aldıklarını söyledi. Ersoy, “Bizim belediye olarak yapabileceğimiz birşey yok. İlgililerle görüşmelerimiz sürüyor. En kısa zamanda şelalenin eski görüntüsüne ve güzelliğine kavuşması için temas halindeyiz” dedi.
Manavgat Şelalesi 1998 ve 2005 yılında da benzeri şekilde kurumuştu. Şelale, yıllar önce İsrail’e satılması gündeme gelen ancak anlaşmaya varılamadığı için suyu satılamayan ve üzerinde Oymapınar ile Manavgat barajları da bulunan Manavgat Suyu'nun üzerinde bulunuyor.