Manastır davasındaki ‘Gavur’ tartışmasına polis müdahalesi

Güncelleme Tarihi:

Manastır davasındaki ‘Gavur’ tartışmasına polis müdahalesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2009 14:54

MARDİN'in Midyat İlçesi'ndeki Süryaniler'e ait Mor Gabriel Manastırı ile bölgedeki 3 köy arasındaki arazi anlaşmazlığıyla ilgili davaya Midyat Asliye Hukuk ve Kadastro Mahkemeleri'nde devam edildi.

Haberin Devamı

Davaya DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ile AB'yi temsilen İsveç Büyükelçiliği'nden Helena Storm izleyici olarak katıldı. DTP Milletvekili Bengi Yıldız'ın, adliye önünde “Bu ‘Gavur malıdır, alalım' mantığıyla hareket edilmektedir” sözü üzerine davacı Müslüman köylüler, “Burada Müslüman-Hıristiyan ayrımı yok. Ortada haksızlık var” derken tartışmanın büyümesi üzerine polis kalabalığı uzaklaştırdı.

Midyat'da Süryaniler'e ait Mor Gabriel Manastırı'nın bulunduğu arazilerle ilgili Yayvantepe, Güngören ile Eğlence Köyü muhtarlarının başvurusu üzerine manastır aleyhine açılan açılan ‘Sınır tespiti davası'nın yanı sıra 3 dava görüldü. Hazine'nin sınır tespiti davasının yanı sıra, manastıra ait taşınmazların devlete ait olduğu iddiasıyla açılan tapu iptal, ibaret yerine ait taşınmazların kadastro çalışması yapılırken orman olarak tespiti nedeniyle manastırın açtığı tapu iptal davalarına Midyat Asliye Hukuk Mahkemesi ile Kadastro Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmada tarafların avukatları hazır bulundu.

Haberin Devamı

Mahkeme heyeti, kadastro çalışması yapılırken manastıra ait arazinin bir bölümünün orman olarak tescil edilmesi nedeniyle açtığı tapu iptal davasıyla ilgili bölgede keşif yapılmasını kararlaştırdı. Mahkeme 4 Nisan'da keşif yapıldıktan sonra duruşmanın 22 Nisan'da ele alınmasına karar verdi. Mahkeme, Hazine ile 3 köy muhtarlıklarının manastır aleyhine açtığı diğer 3 dava ile ilgili yerel bilirkişi listesi, kadastro çalışmasının yapıldığı tutanak ve belgelerin ilgili kurumlardan istenilmesine karar verip bu duruşmayı da 22 Nisan'a erteledi.

Duruşmaya Avrupa Birliği'ni temsilen İsveç Büyükelçiliği Başkatibi Helena Storm ile DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da izleyici olarak katıldı. Mahkeme çıkışında açıklama yapan Helena Storm, “İsveç Parlementosu adına Ankara Büyükelçiliği'nden geliyorum. Aynı zamanda Avrupa Birliği'ni temsilen buradayım. Bu davanın takipçisi olmak için buraya geldik. Bu davaya gelme amacımız bu konuyu Avrupa Birliği'ni bilgi amaçlı taşımak içindir. 4 dava var. Bunların takipçisi olacağız ve çıkacak sonuçlara göre açıklama yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

DTP Batman Milletvekili ve Hukuk Komisyonu Başkanı Bengi Yıldız ise, davanın esasına ilişkin bir gelişme olmadığını, sadece keşif ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden belirli belgelerin istendiğini belirtti. Yıldız, TBMM'de azınlıklara ilişkin Vakıflar Yasası'nın kabul edildiği halde bu tür sorunları yaşadıklarını söyledi. Milletvekili Bengi Yıldız, şöyle dedi:
“Herkes biliyor ki Midyat'ta azınlıklar ancak kendi hukuklarını koruyabilirler. Başkasının malını mülkünü alma gibi lüksleri, hatta güçleri de yoktur. Kendi mülklerini almaya çalışıyorlar. Şüphesiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de bu tür benzer dosyalar var. Fener Rum Patrikanhanesi'nin diğer azınlıklarına benzer davalar var ve bu kararlar Türkiye aleyhine çıktı. Halen ülkemizde bu tür problemleri yaşamamız aslında ders çıkarmadığımız anlamına geliyor. Halen 1936'daki yasalarla, Yargıtay'ın 1976'da vermiş olduğu kararlarla azınlıkları ne kadar bu ülkeden kovabilirsek o kadar milli devlet yaratırız anlayışının ürünü olan hukuk mantığı söz konusudur. Türkiye'nin bu ayıptan kurtulması lazım. Zaten sayıları gittikçe azalan ve bizim rengimiz olan bu azınlığın aslında korunması gerekir. Hukukun da bunun hizmetinde olması lazım. Bu azınlıkların da bu devlet bizim devletimizdir diyebilmesi lazım. Bakıyoruz ki yerel güçler ellerinden geldikçe, ‘Bu Gavur malıdır, alalım’ mantığı halen ülkemizde ve bölgemizde geçerlidir. Bu mantığı terk etmemiz lazım. Kardeşçe eşit yaşamazım gerekir.”

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLİNE TEPKİ

‘Gavur' sözüne öfkelenen davanın taraflarından olan ve aralarında imamların da bulunduğu Müslüman köylüler Bengi Yıldız'a, “Türkiye Cumhuriyeti'nde böyle bir ayrım yapılmamıştır. Türkiye artık çağ atlıyor. 1000 yıldır bu topraklarda isyan yaşanmadı” diye yanıt verdi. Tepkilerin büyümesi üzerine Süryani Vakfı yöneticileri Bengi Yıldız'ı kalabalığın arasından çıkarıp özel minibüse bindirdi.


Milletvekili Yıldız'dan sonra Süryaniler'le tartışmayı sürdüren Mardinliler Yardımlaşma Derneği Başkanı Salih Bayar, siyasetçi olmadığını anlatırken, “Haksızlık hoş bir şey değil, beni dövmeye mi kalkışıyorsunuz?” dedi. Bunun üzerine bazı kişiler Salih Bayar’a, “Size ayrımcılık yakışıyor mu? Bunlar resmen provokatördür, Siz burada Müslüman-Hıristiyan davası oluşturmaya çalışıyorsunuz, bizim böyle bir sorunumuz yok” dedi.

Haberin Devamı


Midyat'taki Ulu Cami imamı Tevfik Acar, geçen yıl ilçede yapılan ‘Midyat Platformu' adlı panelde Süryaniler'in sahiplenilmesini hatırlatarak, “Bundan sonra ‘Midyat Platformu' diye bir şey yoktur, size söylüyorum. Midyat sizden mi soruluyor” sözleri tansiyonun yükselmesine neden oldu. Bunun üzerine polis araya girip davanın tarafı olan öfkeli kalabalığı dağıttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!