ANKA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2007 11:21
MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış ve Pazarlama Grup Müdürü Kemal Erdoğan, Türk otomotiv sanayiinin en büyük avantajının yüksek iş gücü olduğunu, özellikle yan sanayiideki esnek, dinamik ve hızlı KOBİ'lerin Türkiye'ye büyük avantaj sağladığını söyledi.
Erdoğan, "Başka bir ülkede aylar alacak işler, Bursa'da özverili çalışan firmalarla daha hızlı ve ucuz yapılabiliyor. Bunlar kriz çözücü firmalar. Türkiye'nin 1 milyon otomotiv ihracatı varsa, bu sadece işçilik değil, yerli yan sanayiinin de başarısı" dedi.
Erdoğan, düzenlediği sohbet toplantısında Türkiye otomotiv sektörünün durumu ve MAN'ın gelecek planlarına ilişkin bilgi verdi. Türk otomotiv sanayiinin en büyük avantajının yüksek iş gücü olduğunu ifade eden Erdoğan, özellikle yan sanayiideki esnek, dinamik ve hızlı KOBİ'lerin Türkiye'ye büyük avantaj sağladığını vurguladı.
Erdoğan, "Başka bir ülkede aylar alacak işler, Bursa'da özverili çalışan firmalarla daha hızlı ve ucuz yapılabiliyor. Bunlar kriz çözücü firmalar. Türkiye'nin 1 milyon otomotiv ihracatı varsa, bu sadece işçilik değil, yerli yan sanayiinin de başarısı" dedi.
"SEKTÖRDEKİ DARALMA NORMAL"
Türkiye ticari araç sektörü içinde, kamyonda yüzde 25, otobüste ise yüzde 30'a varan daralma yaşandığını dile getiren Erdoğan, "Türkiye'de ortalama yılda bin otobüs satılır. Bu rakam 2006 yılında bin 300'lere çıkmıştı. Şimdi ekonomi doğal bir soğuma sürecinde" değerlendirmesi yaptı.
MAN olarak sektördeki bu daralmadan çok fazla etkilenmediklerini bildiren Erdoğan, "Kamyonda herkes gibi bizim de pazar payımız biraz düştü. Ancak otobüs satışlarında geçen yılki rakama ulaştık. Seyahat otobüslerinde pazar payımızı büyüttük. Geçen yıl yüzde 17 olan pazar payımızın, bu yılsonuna kadar yüzde 24'e çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Şehir içi otobüslerde de bu yıl 250 araç satmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, "Zaten pazarda bu alanda 400 araç satılıyor. Yani çok büyük bir pazar payına sahibiz" dedi. Erdoğan, Türkiye'deki otobüs üretiminin uluslararası standartlara göre gayet iyi olduğunu vurgulayarak, ortalama yıllık üretimin 2 bin adetin altına düşmediğini, bu yıl da geçen yıl gibi üretimde 2 bin 200'lü rakamlara ulaşılabileceğini kaydetti.
"TÜRKİYE'DEN 45 ÜLKEYE İHRAÇ"
Erdoğan, MAN'ın dünya genelinde 17 milyar euro ciroya sahip dev bir şirket olduğuna işaret ederek, şirketin 12 milyar euroluk cirosu ile en büyük gücü olan ticari araçların sınırlı sayıda ükede üretildiğini söyledi. Bu üretim merkezlerinden en önemli iki tanesinin Münih ve Ankara olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Türkiye'de ürettiğimiz otobüslerin yüzde 75'i 45 ayrı ülkeye ihraç ediliyor" dedi.
MAN'ın satış yapılanmasında bu yılbaşından itibaren değişikliğe gidildiğini ifade eden Erdoğan, dünya genelinde 6 merkez seçildiğini, Türkiye'nin de bu 6 merkezden biri olan Dubai'ye bağlı 14 ülkeden biri olduğunu kaydetti. Erdoğan, "Burada tamamen coğrafi bir durum söz konusu. Bizim bulunduğumuz grupta, en kuzeyde bulunan ülke biziz. Ayrıca tüm grubun yarısı kadar satışımız var" dedi.
Sektördeki diğer oyunculara da değinen Erdoğan, "Toyota, Ford ve çok adı geçmemesine rağmen Karsan çok başarılı sınavlar veriyorlar. Önümüzdeki 5 yıl sektörümüz için çok parlak geçecek" diye konuştu.
"ÇİN İLE İŞBİRLİĞİNİN YOLLARINI BULMALIYIZ"
Erdoğan, Uzak Doğu ülkelerinin sadece otomotiv değil tüm sektörler için bir tehdit olarak algılanmasının doğru olmadığını söyledi. Hindistan, Çin, Pakistan ve Endonezya'nın toplam nüfusunundünşa nüfusunun yüzde 40-45'ine denk geldiğine dikkat çeken Erdoğan, şunları ifade etti:
"Bu ülkeleri tehdit olarak görmektense, onlarla işbirliği yapmak zorundasınız. Tabi ki Türk otomotivine de negatif-pozitif etkileri olacaktır. Kendimizi buna adabte etmek durumundayız. Dolayısıyla, üretimde oraya kayma olabilir, know-how paylaşımını olabilir, bazı işler burda bazı işler orda yapılabilir. Tüm sektörler, işbirliğinin yollarını bulmalı."
"MAN AKADEMİ İLE BAYİLERE SATIŞ EĞİTİMİ"
MAN'ın gelecek dönem projelerine de değinen Erdoğan, önümüzdeki dönemde "MAN Akademi" adı altında bayilere ve satış temsilcilerine özel bir eğitim gerçekleştireceklerini bildirdi. Erdoğan, Türkiye genelindeki satış temsilcilerinin bilgi ve becerilerini artırmayı amaçladıkları eğitimden mezun olanlara sertifika verileceğini de sözlerine ekledi.
Önümüzdeki dönemde yeni model bir otobüsün Türkiye'de üretilmesini sağlamayı da hedeflediklerini dile getiren Erdoğan, "Türkiye'deki üretim çeşidini artırmak istiyoruz. Bir modeli başarılı kılarak, Türkiye'deki üretimini sağlamak istiyoruz. Böylelikle bir modelin üretimi daha Avrupa'dan Türkiye'ye kaymış olur" diye konuştu.