Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2008 00:00
Taşıt araçlarının satış fiyatlarında yapılacak indirim oranı ne olursa olsun, Maliye en fazla yüzde 10’luk indirime denk gelen ÖTV’den vazgeçecek.
Örneğin satış fiyatı 20 bin YTL olan bir otomobilde yüzde 15 oranında 3 bin YTL’lik indirim durumunda, ÖTV 17 bin YTL yerine yüzde 10’luk indirim sonrası fiyata denk gelen 18 bin YTL üzerinden hesaplanacak.
MALİYE Bakanlığı, taşıt araçlarının satış fiyatı üzerinde yapılacak indirimin oranı daha fazla da olsa, yüzde 10’luk indirim sonrası oluşan fiyata göre özel tüketim vergisi (ÖTV) alacak. Diğer bir deyişle Maliye, indirimli satışlarda en fazla yüzde 10’luk indirime denk gelen kısmın ÖTV’sinden vazgeçecek. Maliye Bakanlığı’nın Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre taşıt araçlarında yapılacak indirimlerde yüzde 10’un üzerindeki tutarlar ÖTV’ye de indirim olarak yansımayacak.
Örneklerle açıklama
Tebliğde, indirimli satışlarda ÖTV’nin nasıl hesaplanacağı örneklerle de açıklandı. Buna göre distribütörün bayiye KDV hariç 20 bin YTL liste fiyatlı bir otomobili yüzde 15 indirim sonrası 17 bin YTL’ye satması durumunda, ÖTV tutarı yüzde 10’luk indirime denk gelen 18 bin YTL’lik fiyat üzerinden hesaplanacak.
İthalatta durum
Tebliğde, ÖTV yasası ile motorlu araçların yer aldı 2 sayılı ÖTV listesindeki mallardan alınan verginin, mükellefin bu malları alış bedeli üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacağının hükme bağlandığı hatırlatıldı. İthalatçıların alış bedeli olarak, ithalatta hesaplanan KDV matrahının esas alınacağı, verginin alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, mükellefin malı teslim tarihine kadar satıcı tarafından yüzde 10’a kadar yapılan indirimlerin alış bedelinden indirilebileceği bildirildi.
Engelliye istisna
Düzenleme ile, deprem, heyelan, sel, yangın gibi doğal afetler sonucunda araçları hurdaya çıkan engellilerin, limit kabul edilen 5 yıl geçmediği halde ikinci araç için de ÖTV istisnasından yararlanmaları sağlanıyor. Tebliğe göre, yasada belirtilen malul ve engelliler tarafından yasada belirtilen araçların ilk iktisabından sonra deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılması halinde, yeni bir aracın ilk iktisabı da ÖTV’den istisna tutulacak. Uygulamadan yararlanmak isteyen malul ve engellilerin aracın deprem, heyelan, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale geldiğini tevsik eden ekspertiz raporu ile "hurdaya çıkarılmıştır" damgası vurularak kayıt konulan tescil belgesinin aslı veya noter onaylı örneğini de ibraz etmeleri gerekecek. Malul ve engellilerin yurt dışından ithal edeceği taşıt araçları için de belgelerin gümrük idaresine ibrazı üzerine istisna uygulanacak.
Kaçaklar ’çapraz sorgu’ ile yakalanacak
MALİYE Bakanlığı tebliğine göre, "kaçakçılıkla mücadelede çapraz sorgu yapılabilmesi" amacıyla, ÖTV kanunun tecil ve terkin uygulaması kapsamında, üretim yapmak için mal satın alan veya ithal eden mükellefler, "ÖTV Kanununun 8/1 inci Maddesi Kapsamında Teslim Alınan/İthal Edilen Mallara İlişkin Bildirim Formu" düzenleyecek. Söz konusu form, İnternet Vergi Dairesi/Kurumlar-Gelir Vergi Dairesi sayfasına girilerek, birer aylık alımlarına ilişkin, takip eden ayın 20. günü akşamına kadar doldurup onaylamak suretiyle gönderilecek. Alıcıların, bu sistemi kullanabilmek amacıyla "kişisel şifre ve kullanıcı kodu" alabilmesi için "İnternet Hizmetleri Kullanım Başvuru Formu"nu doldurarak, KDV yönünden bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekecek.
Askerin kamyon ve kamyonetine ÖTV yok
TEBLİĞ ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin kamyon ve kamyonet türü araçları, ÖTV kapsamından çıkarıldı. Düzenleme uyarınca, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kayıt ve tescil edilen 2 sayılı listede yer alan 87.04 ve 87.05 GTİP numaralı kamyon ve kamyonet türü araçlar, ÖTV Kanunu uygulamasında "kayıt ve tescile tabi olmayan araçlar" olarak değerlendirilecek. Bu durumda vergiyi doğuran olay, motorlu araçlardan kayıt ve tescile tabi olmayanların ithali veya bunları imal edenler tarafından tesliminde gerçekleşecek.
Doğalgazda vergilendirme ölçüsüne standart geliyor
DOĞAL gaz, standart metreküp üzerinden ÖTV’ye tabi tutuluyor. Ancak İran, Rusya gibi ülkelerden ithal edilen veya Türkiye’de üretilen 1 metreküp doğal gazdan elde edilen ısı değeri birbirinden farklı olduğu için vergilemede "adalet" sağlamak amacıyla 1 metreküp algısına standart getiriliyor. Tebliğe göre, doğal gazın standart m3 biriminin belirlenmesinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanan tebliğ hükümleri uyarınca, faturalandırmaya esas alınacak doğal gaz miktarının tespitinde kullanılan mutlak bar basınç, sıcaklık ve üst ısıl değer birimlerinin esas alınması gerekecek.