Mali’ye müdahale olur ama Suriye’ye olmaz

Güncelleme Tarihi:

Mali’ye müdahale olur ama Suriye’ye olmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 00:00

Mali’de darbe nüksetti. Cuntanın Fransa’ya giderken tutukladığı ABD bağlantılı Başbakan Diarra istifa etti. Fransa, Mali’ye askeri müdahale çağrısı yaptı. Aynı Fransa, Suriye’ye müdahaleye ise soğuk bakıyor.

Haberin Devamı

BİR zamanlar Batı Afrika’da demokrasinin ender örneği sayılan Mali’de geçen martta askeri darbe olmuş, uluslararası baskı nedeniyle cunta iktidarı sivillere devretse de perde arkasında gücünü korumuştu. ABD Uzay ve Havacılık İdaresi’nin (NASA) eski bir bilimadamı olan ve Microsoft’un Afrika bölge müdürlüğünü yapan Cheick Modibo Diarra geçen nisanda başbakan olmuştu. Ülkenin kuzeyi, İslamcı militanların ve etnik Tuareg gerillalarının eline geçmişti.Yabancı askerlerin kuzey Mali’ye müdahale etmesini savunan Diarra, önceki gece cuntaya bağlı askerlerce gözaltına alındıktan birkaç saat sonra devlet televizyonuna çıkıp tüm hükümetin istifasını açıkladı. BM ve ABD, Diarra’nın tutuklanmasını kınadı.

Diarra’nın, Mali’yi uzun süre sömürgesi olarak yöneten Fransa’ya gitmeye hazırlandığı belirtildi. Bu gelişmenin ardından Fransa, Mali’ye askeri müdahale çağrısının güçlendiğini açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philippe Lalliot, “Afrikalılardan oluşan bir istikrar gücünün acilen (Mali’ye) konuşlandırılmasının önemi ortaya çıktı” dedi. ABD ve İngiltere buna karşı.

Haberin Devamı

ORTAK SORUN CİHATÇILAR

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ise BFM televizyon kanalına yaptığı açıklamada ülkesinin, “kimyasal silah kullanılmadıkça” Suriye’ye yönelik olası bir “askeri müdahaleye katılma niyetinde olmadığını” açıkladı. Ancak Bakan, Amerikan “USS Dwight Eisenhower” ve “Charles de Gaulle” gemilerinin kimyasal silah kullanılması olasılığına karşı önlem amaçlı olarak bölgede bulunduğunu da belirtti.

Aslında ABD ve İngiltere de kendi askerlerinin “Suriye topraklarına adım atmasını” istemiyor. Ancak bu iki ülkenin, Suriyeli muhaliflere askeri yardım konusunda Fransa’dan daha ileri aşamada öneriler sunduğu öne sürülüyor. Hem Mali’de, hem de Suriye’de temel sorun, askeri müdahalenin ardından bu ülkelerde iktidara El Kaide’ye yakın “cihatçıların” gelip gelmeyeceği...

Batı’dan Suriyeli muhaliflere hava, deniz, eğitim desteği

İNGİLİZ The Independent gazetesinde dünkü haberine  göre İngiltere Genelkurmay Başkanı Sir David Richards, Başbakan David Cameron’ın talimatıyla, Türkiye, Fransa, Ürdün, Katar ve BAE’li “askeri liderler” ve ABD’den gelen bir orgeneral ile birlikte birkaç hafta önce Londra’da gizli bir toplantıya evsahipliği yaptı. Uluslararası koalisyon, Suriyeli muhaliflere hava ve deniz desteği sağlamak konusunda uzlaştı. Ayrıca Türkiye’de askeri eğitim kampları kurulabileceği öne sürüldü. İngiliz ve Amerikalı yetkililer, “Müdahale kaçınılmaz” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!