Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2008 00:00
Hastane bilgi yönetimleri alanında uzmanlaşan Türk yazılım firması Esim Yazılım, Malezya, Endonezya ve Brunei Krallığı’na 10 milyon dolarlık yazılım ihracatı yapmak için ilk adımı attı.
Otomatıp adlı yazılımının ihracatı için bölgede dağıtıcısı olarak Malezyalı Innovision’ı seçen Esim Yazılım’ın Başkanı Selahattin Esim’le, Innovision’un Direktörü Mohammed Asri 10 milyon dolarlık taahhüt anlaşması imzaladı. Selahattin Esim, Türkiye’de tek seferde gerçekleştirilen en büyük yazılım ihracı anlaşmalarından birine imza attıklarını belirterek, teknoloji ve yazılımlarıyla Türk sağlık sektörünün imkanlarını geliştirmeye çalışırken, bir yandan da uluslararası pazarlara açılmanın altyapısını oluşturmak istediklerini söyledi.
100 MİLYON DOLAR HEDEFİ: Uluslararası bir yazılım firması olmayı hedeflediklerini ve bu hedefe iki yıl içinde ulaşacaklarını aktaran Esim, "Yurtdışında ofisler açacağız. Yemen, Libya, Sudan’la da görüşmelerimiz var. Avrupa ülkelerinden de talepler var. İleri bir teknolojiye sahibiz. Bu teknolojiye dünyada çok az firma sahip. İki yıl içinde hastane yazılımı alanında dünyada parmakla gösterilen dört firma arasına girmeyi hedefliyoruz. En az 100 milyon dolar ciro yapacağız" dedi.
YATIRIMLAR YETERSİZ: Esim, dünyadaki 2.3 trilyon Euro’luk bilişim pazarının yüzde 20-25’ini yazılımın oluşturduğunu dile getirerek, Türkiye’nin sektörün getirdiği büyüme fırsatlarından henüz yararlanamadığını kaydetti. Esim, "Türkiye’nin yazılım ihracatının sadece 15 milyon dolar olması herkesi utandıran bir durum. Yazılım sektörünün gelişmesi bakımından yatırımlar son derece yetersiz" diye konuştu.
ASYA PASİFİK TEMSİLCİSİ: 10 milyon dolarlık yazılım ürünü almayı taahhüt eden Malezyalı sistem entegratörü Innovision, öncelikle Malezya, Endonezya ve Brunei Krallığı’ndaki hastanelerde sistemi uygulayacak. Daha sonra da diğer Asya Pasifik ülkelerindeki hastanelere ürünün entegrasyonu için çalışacak. Innovision Direktörü Mohammed Asri, Esim’in Asya Pasifik’teki dağıtıcısı olmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, ABD, Avustralya, Hindistan kökenli pek çok hastane yazılımı bulunduğunu ancak teknik özellikleri nedeniylle OtomaTıp’ı seçtiklerini kaydetti. Malezya’da kamu hastanelerinin otomasyonu için devletin 200 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını da aktaran Asri, ülkede Türk yazılım firmaları için potansiyel bulunduğunu anlattı.