Güncelleme Tarihi:
Başkent Lilongwe’de AFP’ye açıklama yapan bir hastane yetkilisi, Mutharika’nın “iki saat süren canlandırma girişimlerine rağmen” kurtarılamadığını bildirdi. Hükümetin resmi bir açıklama yapmamış olması nedeniyle hastane yetkilisinin kimliği gizli tutuldu.
Malavi devlet radyosu, Mutharika’nın sabah erken saatlerde hava yoluyla Güney Afrika’ya götürüldüğünü bildirdi. Hastane yetkilisi ise Mutharika’nın Güney Afrika’ya mumyalanma amacıyla gönderildiğini söyledi.
Lilongwe Havaalanı’nda bulunan gazeteciler, uçak havalanmadan önce terminalden kovulduklarını ifade etti.
Güney Afrika hükümetinden ya da Johannesburg'daki hastane yetkililerinden Mutharika’yla ilgili bir yorum gelmedi. Güney Afrikalı yetkililer sorulara, “Konuşma yetkisi Malavi hükümetindedir” diye yanıt verdi.
Malavi resmi basını ise Mutharika’nın açıklanmayan bir hastalık nedeniyle Güney Afrika’ya tedavi için götürüldüğünü bildirdi.
Associated Press’in aktardığına göre, adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, basına yaptıkları açıklamada, “Mutharika’nın bir kalp sorunu nedeniyle hastaneye kaldırıldığını, oradan da Güney Afrika’ya gönderildiğini” belirtti. Yetkililer, bugün içinde daha detaylı bilgi verileceğini ifade etti.
Mutharika, 2004 yılında dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Malavi’nin devlet başkanı olmadan önce Dünya Bankası’nda görev yapmıştı. 2009 yılında ikinci kez başkan seçilen Mutharika son dönemde anti-demokratik uygulamaları nedeniyle eleştirilerin odağı oldu.
Mutharika iktidarının ilk döneminde, Batılı bağışçı ülkelerin ve finans kurumlarının serbest piyasa ekonomisinde sübvansiyonlara yer olmadığı konusundaki uyarılarına rağmen, Mutharika iktidarının ilk döneminde çiftçilere gübre yardımı yapmıştı.
Son yıllarda, ülke ekonomisi darboğaza girdi, yakıt ve döviz sıkıntısının yanı sıra işsizlik oranı yükseldi. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde yaşanan protestolara güvenlik güçlerinin sert tepkisi sonucu en az 19 kişi hayatını kaybetti.
Malavi’nin yabancı bağışçılarla ilişkileri de Mutharika hakkındaki otoriterlik ve insan hakları ihlali suçlamaları nedeniyle gerildi. Geçen ay, iyi yönetişim örneklerini ödüllendiren bir ABD’li kalkınma ajansı, Malavi’ye verilen 350 milyon dolarlık desteği askıya aldı.
Mutharika aynı zamanda ülkesindeki siyasetçilerle de çatıştı. Mutharika’nın gerginlik yaşadığı isimler arasında kendi başkan yardımcısı Joyce Banda da bulunuyor. Banda, Mutharika’nın partisinden kovuldu ve başkan yardımcılığında kalabilmek için kendi partisini kurdu.
Mutharika’nın öldüğü kesinlikle açıklanırsa Malavi anayasası gereğince Banda’nın başkan olması gerekiyor.