Güncelleme Tarihi:
Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim, yaptığı açıklamada, Kaptaj'dan gelen içme suyunun teknik ve ekonomik kaçaklar nedeniyle Malatya'ya ve çevresindeki 22 yerleşim yerine yetmesinin zor olduğunu söyledi.
Teknik kaçakların şebeke yetersizliğinden kaynaklandığını ifade eden Sevim, şöyle konuştu:
“Teknik kaçaklar şebekelerimizin hepsi yeni olduğu için fazla değil. Su tesisatını hem yeni hem de eski hatta bağlamak isteyen vatandaşlar nedeniyle teknik kaçak olabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için abone bağlantılarını kendimiz yapıyoruz. Her yıl 3-4 bin aboneyi yeniliyoruz. Yenilediğimiz sokaktaki eski hattı devre dışı bırakıyoruz.”
Kaçak ve kayıpların Malatya kent merkezinden kaynaklanmadığını, Kaptaj'dan su alan 2 ilçe ve 9 beldede fazla olduğunu ileri süren Sevim, “Vatandaşlar içme suyunu bahçelerini sulamada kullanıyor. Belediye olarak biz Malatya merkezde bu yıl 3 bine yakın kaçak su kullanan kişileri tespit ettik. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk” dedi.
“ALMANYA'DAN DEBİ ÖLÇER”
Kaptaj'dan hangi ilçe ve beldenin ne kadar su aldığını belirlemek amacıyla debi ölçer satın aldıklarını bildiren Belediye Başkan Yardımcısı Sevim, şöyle devam etti:
“Bin 400'lük boru üzerine monte edilmek üzere Almanya'dan ve İstanbul'dan debi ölçer aldık. Her belediyenin su aldığı vanaya takacağız. Masrafını belediyemiz karşılayacak. Suyun debisini de daha sağlıklı ölçeceğiz.
Kaptaj'dan su alan 2 ilçe ve 9 belde belediyesi kaçak ve kayıpları tespit etmiyor. Malatya merkezin içme suyu ihtiyacı 800 litre/saniye olduğu halde 60 litre/saniye su verebiliyoruz. Söz konusu ilçe ve belde belediyelerine fazla su verdiğimiz için bazı semtlerde ve binaların dördüncü katında su kesintileri oluyor.”
BATTALGAZİ'DE İSHAL SALGINI
Battalgazi ilçesinde geçen ay ishal salgını olduğunu söyleyen Nurettin Sevim, şunları kaydetti:
“Salgın nedeniyle ilçenin su ihtiyacı 32 litre/saniye iken, bazen 80, bazen de 150 litre/saniye su verdik. Bundan dolayı Battalgazi'nin su aldığı depodan beslenen bazı semtlerde su kesintisi oluyor. Salgının nedeni çevre kirliği ve şebekenin sağlıklı olmaması. Borular sağlıklı olmadığı için negatif basınçta dışarıdaki kirliliği içeri veriyor.”