Mal olmadığımız için kota istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Mal olmadığımız için kota istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2007 00:00

Başbakan Tayip Erdoğan’ın Kadın Şurası’nda yaptığı konuşmada, "kadın mal mı ki, kota koyalım" sözlerine Ka-Der’den açıklama geldi. Ka-Der üyeleri, "Biz kadınlar, kotayı bir ayrımcılık, kadınları bir ’mal’, korunmaya muhtaç bir yaratık durumuna düşürme unsuru veya ’erkeklerin ianesi’ olarak görmüyoruz. Kadınların parlamentoda daha yüksek oranda temsilinin sağlanması için fırsat eşitliği açısından erkeklere oranla dezavantajlı olan kadınlar için geçici olarak kota konularak, mecliste kadın sayısının artmasının sağlanmasını istiyoruz" dedi.

Dünyada tam 81 ülkede kota uygulandığını belirten Ka-Der’liler, bu ülkelerden 16’sının kotayı anayasayla, 27’sinin ise seçim yasasıyla düzenlediğini, 43 ülkede kotanın siyasi partilerin tüzükleriyle ve seçim adaylarını kapsayacak biçimde hayata geçirildiğini bildirdi. Ka-Der Başkanı Seyhan Ekşioğlu’nun yaptığı açıklamada, şu bilgiler de verildi:

"Cinsiyet/kadın kotası uygulaması, yalnız sol ve liberal partiler değil, muhafazakar partiler tarafından da başvurulan bir yöntem. 72 yıl önce parlamentomuz, kadın temsilinde Dünya ikincisi idi. Şimdi 167 ülke arasında 163. AB ülkeleri ile kıyaslandığında da sonuncuyuz. Ruanda meclisinin yüzde 49’u, Malta’nın yüzde 9.2’si kadın. 72 yılda Meclis’e 8294 erkek, 186 kadın girdi. 72 yılda toplam kadın sayısı şimdiki meclis toplamının yarısı dahi olamadı."

Ka-Der, AKP’nin "81 ilde 81 kadın" kampanyasının da bir çeşit kota uygulaması olduğunu belirtiyor: "Bu kampanya hedefi, dünyadaki uygulamalarda ’Sabit Kota’ diye adlandırılan, bir çeşit kotadır. Yani, 81 kadın milletvekili çıkarmayı hedefleyerek biz bu açıklamanızı asgari kadın temsili sözü olarak kabul ediyoruz- partiniz adına yüzde 14.7 oranında bir kotayla kadın temsili sağlayacağınızı öngörüyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!