Güncelleme Tarihi:
İngiltere'de trilyonluk sevreti ortaya çıkan MHP'nin Başbuğu Türkeş'in mal beyanlarında bu para görülmüyor. Türkeş'in 1994 beyanında gayrimenkullerin dışında sadece Ziraat Bankası'nda 2 milyar 500 milyon lirası bulunuyor.
Kızları miras yüzünden mahkemelik olunca İngiltere'deki Deutsche Bank'ın şubesinde bir bankada 1 trilyon 120 milyar lira karşılığında gizli döviz hesapları bulunduğu ortaya çıkan MHP eski Lideri Alparslan Türkeş'in basına yansıyan mal beyanlarında bu paralara rastlanmadı. Türkeş'in 1994'te gazetelerde çıkan mal beyanında, gayrimenkullerin dışında sadece Ziraat Bankası'nda 2 milyar 500 milyon liralık nakit parası (O zamanki döviz karşılığı yaklaşık 70 bin dolar) bulunuyor.
Türkeş'in 1990 tarihli mal beyanında ise 25 bilezik, 60 Cumhuriyet altını ve banka hesaplarında sadece 142 milyon lirası (Yaklaşık 55 bin dolar) yer alıyor. 1990'dan sonra verilen ek mal beyanlarında da, trilyonluk nakit göze çarpmıyor. Böylece, İngiltere hesaplarında çıkan paraların, mal beyanına yansımadığı kuşkusu belirdi.
DAVAYI KIZI AÇTI
Türkeş'in İngiltere'deki döviz hesapları, ikinci eşi Seval Türkeş'ten olan kızı Ayyüce Türkeş'in Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açtığı davayla ortaya çıktı. Ayyüce Türkeş, üvey kızkardeşleri Ayzıt Türkeş ve Umay Günay'ı, babasının İngiltere'deki banka hesabından 1 trilyon 120 milyar lira aldıklarını öne sürüp, suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Savcısı Musa Türkay'ın hazırladığı iddianamede, Alparslan Türkeş'in banka hesabında ‘575.028,03 Mark, 845.475,00 Dolar, 367.549,78 Sterlin’ bulunduğu belirtildi.
BOŞ KAĞIT MI İMZALADI
Türkeş'in ilk eşinden olan kızları Ayzıt Türkeş ve Umay Günay'ın, muhtemelen Türkeş'e ölümünden önce boş kağıt imzalattıkları veya özel belgeyi Ayzıt'ın hazırlayıp bankaya talimat verdiği de iddianamede yer alıyor. Ayzıt'ın özel belge sayesinde mark ve dolarları kendi hesabına transfer ederek kullandığı da vurgulanıyor.
İddianamede, Umay Günay'ın da ablası Ayzıt Türkeş'in talimatı çerçevesinde hazırlanan özel belgeyle Sterlinleri hesabına aktararak kullandığı öne sürülüp, Ayzıt Türkeş'in ‘özel evrakta sahtecilik’ ve ‘dolandırıcılık’ suçlarından 4 yıl 6 aydan 12 yıla kadar, Umay Günay'ın ise 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar ağır hapis cezalarına mahkûm edilmeleri isteniyor.
Türkeş'in, Deutsche Bank'ın İngiltere şubesinde parasının bulunduğu mahkemeye sunulan belgede de gösterildi. Türkeş'in imzasıyla bankaya gönderilen yazıda hesabındaki paraların Ayzıt Türkeş ve Umay Günay'ın hesaplarına aktarılması isteniyor. Bu paranın 27 Mayıs 1997 tarihinde transfer edildiği de banka kayıtlarıyla belgeleniyor.
Oğlu konuşmadı
Kızkardeşleri mahkemelik olurken, Türkeş'in oğlu ve Aydınlık Türkiye Partisi (ATP) Genel Başkanı Tuğrul Türkeş, konuşmaktan kaçındı. Türkeş, ‘‘Olay yargıya intikal etti. Yargı karar verecek. Gereksiz bir tartışma açmamak için, bu aşamada konuşmak istemiyorum’’ dedi. Oğul Türkeş'in babasının ölümünden sonra ‘kasada bulunan paraları aldı’ suçlamaları üzerine ‘reddi mirasta’ bulunduğu bildirildi. Türkeş'in ‘hatıra olarak’ babasının içinde kalp krizi geçirip öldüğü 06 APK 23 plakalı Mercedes marka makam aracını aldığı ve halen kullandığı belirtildi.
Damadı bilmiyor
Türkeş'in kızı Selcen'in eşi Hamit Homriş, olayı gazetelerdeki haberden öğrendiklerini söyledi. Damat Homriş, ‘‘Bu kadar serveti var mıydı, yok muydu, hiçbir bilgim yok. Eşimin de bilgisi yok, o da çok şaşırdı’’ dedi.
Kızkardeşi tarafından suçlanan ATP Genel Başkan Yardımcısı Umay Günay'ın yurtdışında olduğu belirtilirken, kızı Aybala Günay ‘‘Hiç bilgim yok. Bilsem de konuşmaya yetkili değilim’’ dedi.
Tasarruf olabilir
MHP'li Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz de, şunları söyledi: ‘‘Rahmetli Türkeş'in bilgisi dahilinde böyle bir işlemlerinin olabileceği kanaatinde değilim. Bu paranın aslı varsa, ne şekilde elde edildiğinin ispatı ayrı bir konu. 80 yıllık bir ömürde ifade edilen miktarda para tasarruf edilmiş olabilir. Ailenin mahkemelik oluşu, üzüntü verici.’’
Ona herşey helal olsun
Türkeş döneminin Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Mit, ‘‘Biz hep mali sıkıntı çektik. İstedikleri kadar tartışsınlar. Geride kalanlara bakınca ona herşey helal olsun’’ dedi.Türkeş'in yakın çalışma arkadaşı olan ve yurtdışındaki para işlerini takip eden eski bir MHP'li, ‘‘Türkeş'in en az hesabı İngeltere'deydi. Asıl Almanya ve İsviçre'deki hesaplara bakılması lazım. MHP'nin hiç mal varlığı olmadı. Hepsi Türkeş'in kişisel hesabı halindeydi’’ diye konuştu.
Muhasip: Parasızdık
Türkeş'in muhasibi Sinan Ocak da, parayla ilgili bilgisi olmadığını ileri sürdü. Sinan Ocak, ‘‘Partimizin parası yoktu. Bina kirasını bile aramızda para toplayıp öderdik. Biz ülkücü olarak Türkeş'in maddi mirasçısı değil, manevi mirasçısıyız. Maddi mirasçısı ailesidir’’ diye konuştu.
Para ölümünden 1.5 ay sonra transfer edilmiş
Mahkemeye sunulan belgeler 1 trilyonu aşan nakitin, Alparslan Türkeş'in ölümünden yaklaşık 1,5 ay sonra 27 Mayıs 1997 tarihinde transfer edildiğini de ortaya koydu.
İngiltere'deki Deutsche Bank'a Türkeş'in imzasıyla gönderilen yazıda hesaptaki paraların Ayzıt Türkeş ve Umay Günay'ın hesaplarına aktarılması istendi. İddianamede, Alparslan Türkeş'in banka hesabında 575.028,03 Mark, 845.475,00 Dolar ve 367.549,78 Sterlin bulunduğu belirtildi.
Ayzıt Türkeş ve Umay Günay'ın, Türkeş'e ölümünden önce boş kağıt imzalattıkları veya özel belgeyi Ayzıt'ın hazırlayıp bankaya talimat verdiği de iddianamede yer aldı.
Almanya'daki paraları usulsüz olarak çekmiş
ALPARSLAN Türkeş'in paralarını İngiltere'de değil, Almanya'da Deutsche Bank'da açtığı bir hesapta biriktirdiği ve bu paraların ölümünden hemen sonra İngiltere'de yaşayan büyük kızı Ayzıt tarafından usulsüz bir şekilde gizlice çekilerek İngiltere'ye transfer edildiği ortaya çıktı.
Almanya'daki hesapta 250 bin sterlin, 150 bin dolar ve yüklü miktarda mark olduğuna dikkat çeken Türkeş'e çok yakın bir kaynak, hesaptaki markın miktarı konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi.
Başbuğ'un İngiltere'de Londra dışında bir okulda öğretim üyeliği yapan büyük kızı Ayzıt Türkeş'in, babasının ölümüyle ilgili bilgi bankaya intikal etmeden önce, elindeki vekaletnameyi kullanarak parayı çektiği anlaşıldı. Alparslan Türkeş'in ikinci eşi Seval Türkeş ve Seval Türkeş'in çocukları, Deutsche Bank'ın Başbuğ'un ölümünden beş-altı ay sonra 'Paralar çekilmiş ve hesap kapanmıştır' şeklinde bir faks çekmesiyle Türkeş'in Almanya'daki hesabından haberdar oldular. Vekaletnamenin Türkeş'in sağlığında geçerli olduğuna dikkat çeken kaynaklar, ‘‘Ayzıt Türkeş, Başbuğ'un ölümünden sonra parayı çektiği için dolandırıcılıkla suçlanıyor. Tuğrul Türkeş'in de olayın içinde olduğu biliniyor’’ dediler.
620 bin mark dolu çanta tartışması
TÜRKEŞ'in ölümünden sonra, Almanya'dan getirdiği 625 bin Mark dolu çantanın kaybolduğu aile bireyleri tarafından dile getirildi. Eşi Seval Türkeş'in ölümünden sonra MHP genel merkezine gelerek bu parayı aldığı, Türkeş'in ilk eşinden olma üvey çocukları iddia etmişlerdi. Ancak Seval Türkeş, bu iddiaları yalanlayarak, 2 milyon liralık tazminat davası açmıştı.
Türkeş'in malvarlığı
4 Haziran 1990 beyanı
İstanbul Yakacık'ta 300 metrekare arsa ve 360 metre kare ev
İzmir Özdere'de 450 metrekare arsa, 10 metrekare ev
Oran'da 200 metre kare ev
Fethiye Anadolu Yapı Koop. bir adet hisse
Ankara'da eşine ait 100 metrekare
Bir adet 1984 Mercedes
1982 Audi otomobil
Emekli maaşı
25 adet bilezik, 60 Cumhuriyet altını
Muhtelif bankalarda 142 milyon mevduat
1991 beyanında ek olarak
Bandırma'da 400 metrekare arsa
Ayrancı'da eşine ait 136 metrekare
5 bilezik
Mevduat ise 1991'de 2.5 milyar
Emekli maaşı
Bir önceki beyandaki arabalar yerine
1991 Mercedes 190
1991 model Audi
Ek olarak
Ankara Altındağ'da 613 metrekare arsa hisseli
İzmir Konak'ta 153 metrekare daire hisseli
Ankara Çankaya'da eşine ait 2 adet 133 metre kare daire
S.S Atakent Konut Yapı Kooperatifi'nde bir adet hisse.
Bir önceki beyandaki otomobiller bu bildirimde de aynen;
Cumhuriyet altını 5 adet
Bilezik 6 adet
Nakit para 2 milyar 611 milyon 400 bin 158 lira
Ayrıca 45 bin Alman Markı,
2 bin ABD Doları
1 adet av tüfeği,
2 adet Kırıkkale tabanca
1 adet Rus yapısı tabanca