Güncelleme Tarihi:
Projeyi hazırlayan firmanın yönetim kurulu başkanı Sebahattin Çelik, Yelken Kulüp'te düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, uzun yıllar üzerinde çalıştıkları projeyi, 19 Mayıs kenti Samsun'da hayata geçirmek istediklerini söyledi.
Projeye başlamalarındaki amacın yüzde yüz yerli üretimin yanında dünyanın en iyi teknolojisini geliştirmek olduğunu belirten Çelik, amaç doğrultusunda başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.
Çelik, şunları kaydetti:
“Yaptığımız çalışma sonucunda 5 vagonlu ve saatte 160 kilometre hıza ulaşabilen bir araç geliştirdik. Tamamen yerli üretimin eseri olan bu aracın da ilk olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesinin ilk adımını attığı kent olan Samsun'da deneme seferlerinde kullanılmasını istiyoruz.”
Makinistsiz olarak hizmet vermesi planlanan trenin teknik yönlerinin de anlatıldığı toplantıda Çelik, sözlerine şöyle devam etti
“İnsansız hareket eden bu aracın Samsun-Çarşamba hattı üzerinde çalışması için yetkililerden bize bir şans tanımalarını istiyoruz. Bizim devletten, başka hiç bir beklentimiz yok. Bize bu şansın verilmesi durumunda temmuz ayında deneme seferleri için araç Samsun'da olacak.”
Toplantıya katılan Vali Hasan Basri Güzeloğlu da bir Türk bilim adamı tarafından geliştirilen böylesine önemli projenin tanıtımından keyif aldığını söyledi.
Bilgi çağında bilginin en önemli değer olduğunu ifade eden Vali Güzeloğlu, şöyle konuştu: “Samsun'da başlatılması düşünülen projeye biz de devlet olarak elimizden gelen yardımı göstermeye hazırız. Bu projenin üretime dönüştürülmesi ve ülke kalkınmasında yer almasını diliyorum. Sonu ne olursa olsun projenin anlamlı olduğu kanısındayım.”
Toplantıya, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel ile bazı kuruluşlarının yöneticileri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.