Güncelleme Tarihi:
19-23 Şubat tarihleri arasında konser amacıyla Makedonya'ya giden Safiye Soyman’a yöre halkı ’Sofia’ diye seslendi. Atatürk’ün askeri eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi'ni ziyareti sırasında duygulu anlar yaşayan Soyman, Üsküp'te verdiği iki konserde Arnavut, Türk ve Makedonlardan oluşan dinleyenlere sevilen Türk Sanat Müziği eserlerini seslendirdi.
Siyasi belirsizlik içindeki Balkanlar'ın geçtiğimiz yıl Gostivar kentinde yaşanan bayrak krizi ve Girit'te düzenlenen Balkan zirvesi sırasında hareketli günler geçiren Makedonya halkları, geçtiğimiz haftasonu Safiye Soyman'ın konserlerinde Türk müziği nağmeleriyle bir araya geldi.
Makedonyalılar’ın kendi dillerine uyarlayarak ‘‘Sofia’’ dedikleri Safiye Soyman, Rumeli'nin orta yerinde kozmopolit bir Balkan şehri olan Üsküp'ün Univerzalna Salon'unda verdiği iki konser ülkenin farklı kesimlerini bir araya getirdi. İlk akşam aralarında Makedonya'da görev yapan Bulgaristan Büyükelçisi Anguel Dimitrov, Rusya Büyükelçisi P. Dobvo Sendor, Türkiye Büyükelçisi Fazlı Keşmir, Birleşmiş Milletler görevlileri Christian Faber ve A. H. S Ataul Karim, Türkiye'de görev yapan Makedonya Büyükelçisi Trosan Petrosky ve eşlerinin de aralarında bulunduğu bin 500 kişiden oluşan üst düzey davetli izledi.
İkinci akşam ise halka açık düzenlenen konserde Makedon, Arnavut ve Türklerin bulunduğu çoğu gençlerden oluşan bin 500'ü aşkın kişi Türk müziğiyle eğlendi. Böylece konserleri toplam nüfusun 2 milyon olduğu Makedonya'da sadece konserin yapıldığı Üsküp şehrinden değil, başta Gostivar ve Manastır olmak üzere diğer şehirlerden gelenlerle 3 bini aşkın kişi izlemiş oldu.Makedonyalılar’a jest olsun diye konserde söylemek için Manastır sevgisini anlatan ‘‘Bitola’’ adlı şarkıyı öğrenen Soyman, şarkın yorumcusu Violeta Tomovska'nın dinleyiciler arasında olduğunu öğrenince konserin sürprizini yaşadı.
Türk tarihiyle ilişkisi olan Makedonya'da, başkent Üsküp'e karayoluyla iki saat uzakta olan Manastır şehri, Atatürk'ün ilk aşk macerasını yaşadığı ve ilk askeri eğitimini aldığı Manastır Askeri İdadi’si nedeniyle özel bir yere sahip. Manastır Askeri İdadisi'nde Atatürk adına düzenlenen Mustafa Kemal Anıt Odası'nı ziyaretinde duygulanan Soyman, Makedon Türk Dostluk Derneği Asbaşkanı Mithat Cemal'den aldığı davet üzerine her 10 Kasım'da düzenlenen törenlere 1998 yılında katılmaya söz verdi.
ŞEHRİN SİMGESİ
Safiye Soyman, Makedonya’daki son gününü Vardar Nehri civarında geçirdi. Türkülere ilham kaynağı olan Vardar Nehri’ni gün batımında seyretmek Makedonya gezisinin en duygulu anlarıydı. Yeni Üsküp'le eski Üsküp'ü birbirine bağlayan yüzyıllar önce Mimar Sinan'ın yaptırdığı Taşköprü, Vardar Nehri üzerinde bir gerdanlık görünümüyle şehrin Osmanlı günlerine götürüyor. Taşıtlara yasak olan Taşköprü bir yandan yüzyıllar önce inşa edilen yapılara, diğer yandan yakın tarihe ait Tito Meydanıyla bir köprü işlevi görüyor.
Müzik marketlerde Türk sanatçıların kasetleri korsan basımlarla satışa sunulurken, Türkiye'de müzik camiasında Makedonyalı lakabıyla ünlenen Cansever, gerek müziği, gerekse televizyon röportajlarında söylediği ‘‘Üsküp'te camilerimizde ezan sesi duymadık’’ şeklindeki sözleri nedeniyle gözden düşmüş. Makedonya halkları birbirleriyle evlenmeselerde kültürlerine saygılılar.
Safiye Soyman, Üsküp Univerzalna Salon'daki halk konserinde sıcak tavırlarıyla seyirciyle bütünleşti.
Konser öncesi verilen resepsiyonda Türkiye’nin Makedonya Büyükelçisi Fazlı Keşmir ve eşi Bige Keşmir de hazır bulundu. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1899 yılında mezun olduğu Manastır Askeri İdadisi bugün müze olarak kullanılıyor.