Makedonya meydanı boş buldu

Güncelleme Tarihi:

Makedonya meydanı boş buldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2011 00:00

Makedonya hükümeti, antikçağ imparatorunu sahiplenen Yunanistan’a inat, Üsküp’ün göbeğine 22 metrelik Büyük İskender heykeli dikti. İnsanlık Anıtı söküldüğü için Türkiye’yi eleştiren AB komiseri Füle, bu kez Büyük İskender heykeli diken Üsküp’e sert çıktı. Füle, Makedonya’ya, “Atina’yı tahrik etmeyin” dedi.

Haberin Devamı

MAKEDONYA’da hükümet, Üsküp’ün komünizm dönemi mimarisinin modernleştirilmesini öngören 200 milyon dolarlık kentsel dönüşüm projesi kapsamında başkentin merkezine dikilecek Büyük İskender heykeli konusunda pes etmedi. 12 milyon dolara malolan, kaidesiyle 22 metre yüksekliğindeki bronz heykel sonunda şehrin en merkezi meydanına dikildi. M.Ö. 4’üncü yüzyılda Yunan site devletlerinden Orta Asya’ya kadar uzanan dev bir imparatorluk kuran Büyük İskender’in mirasını sahiplenen Yunanistan, heykel planı için Makedonya’ya, “Bunun bir bedeli olur” diye gözdağı vermişti. İskender’in “Makedonyalılığını” savunan Üsküp, önce bir geri adım atarak heykelin adını “At Üstündeki Savaşçı” olarak değiştirdi. Ancak bugüne kadar Makedonya’nın NATO ve AB üyeliğini bu ülkenin isminden dolayı bloke eden Atina tatmin olmadı.
Komşu provoke edilmez
AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle, Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın kaldırılması konusunda Ankara’yı eleştirdikten saatler sonra, bu kez Üsküp’teki bir heykel hakkında yorum yapmak zorunda kaldı. Makedon A1 televizyonuna konuşan Füle, “Devletleri bırakalım, insanlar arasında bile komşuluk ilişkilerinin doğası bellidir. Sorun ne olursa olsun bunu samimiyetle çözmeye çalışırsınız. Komşunuzun provokasyon olarak görebileceği bir şey yapmazsınız. Mantık bu kadar basit. Üsküp’ten de bunu bekliyorduk” dedi. Yunanistan’ın kuzey bölgesi de antik Makedonya’nın bir parçası. Bu nedenle Atina, Makedonya’nın bu adı kullanmasına karşı çıkıyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!