Güncelleme Tarihi:
MISIR’da yaklaşık 52 milyon kişi dün, Mübarek rejiminin devrilmesinin ardından yapılan ilk demokratik seçimle, cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gitti. Bugün de sürecek seçimde 8’i bağımsız 13 aday yarışıyor. Seçimlerin birinci turunda adaylardan herhangi birinin yüzde 50’yi aşamaması durumunda, en çok oyu alan iki kişi arasında 16 ve 17 Haziran’da ikinci tur seçimler yapılacak. Eski başbakan Ahmet Şefik, Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa, Abdulmunim Ebu’l-Futuh ve Muhammed Mursi seçimin favorisi olarak gösteriliyor.
Yurt dışından gelen oylarda kesin olmayan sonuçlara göre, Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi birinci, Abdülmunim Ebu el-Fütuh ikinci ve Hamdin Sabbahi üçüncü sıraya yerleşti.
Seçim, laiklerle İslamcıları, devrimcilerle Mübarek yanlılarını karşı karşıya getiriyor. Ancak siyasi uzmanlara göre hangisi seçilirse seçilsin sivil iradenin Mısır ordusunun ülkedeki egemenliğini kırması zor. Çünkü Mısır’da ordu makarnacılıktan, fırınlara, benzin istasyonlarından, hastanelere, milyon dolarlık inşaat projelerinden otomobil tamirhanelerine uzanan geniş bir sektörde faaliyet gösteriyor.
Mısır ordusu, 1.5 milyon asker ve yüzbinlerce sivil çalışanıyla ülkenin en büyük işvereni konumunda. Mübarek rejiminin hemen ardından iktidara gelen Yüksek Askeri Konsey, 1 Temmuz’dan itibaren görevini sivillere devredeceğini ifade etmişti. Ancak ordunun seçim öncesi aday belirlemeye etkin şekilde müdahale ederek laik-İslamcı dengesini sağlayacak adaylara geçit verdiği yorumları yapılıyor.
Kim kimi destekliyor
* Favori adaylardan Abdülmunim Ebu el-Fütuh, Selefi, Reformist İslamcı kesim ile gençlerin adayı.
* Hayrat Şatır’ın adaylığının kabul edilmemesinin ardından Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi oldu.
* Laik ve Hıristiyan kesimin gönlü Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa’da.
* Mübarek rejiminin son Başbakanı Ahmet Şefik’e eski rejimi destekleyenler, laikler ve devletçi sol kesim destek veriyor.
* Nasırcı Karame Partisi Genel Başkanı Hamdin Sabbahi milliyetçilerin yanı sıra sosyalist kesimlerin de adayı.
Seçim notları
AA 50 kişiyle gözlemci gibi seçim izledi
* Anadolu Ajansı Mısır’daki seçimleri 50 gibi rekor sayıda muhabirle izledi. Sandık başlarından adaylara, sokaktaki vatandaşa kadar Mısır’ın nabzını tuttu, kendi tabiriyle “aksaklıkları izledi”.
* AA’ya göre Kahire’nin İmbaba semtindeki 1 numaralı sandıkta oy pusulaları karalanarak geçersiz hale getirildi.
* Giza’nın Dokki semtindeki bir ortaokuldaki sandıkta ise seçmen listelerindeki kimlik numaralarının son iki hanesi silindi. Bir subay gözlemcilere izin vermedi.
* Eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve oğlu Cemal’in oy kullanabileceği açıklaması sosyal medyada “Mübarek ilk defa kendi dışında birisine oy verecek” esprilerine yol açtı.
* Oy vermemenin cezası 100 cüneyh (28 TL) olarak belirlendi. Mısırlılar, sandıkların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
*Yargıçların seçim sandıklarının bulunduğu mahallere geç ulaşması oy kullanma işleminin gecikmeli başlamasına yol açtı. Mısır yasalarına göre seçimlerin yargı denetiminde yapılması gerekiyor.
Hayatımızda ilk kez
* MISIR’da bugün (dün) herkes oy vermek için dışarıda. Pekçok Mısırlıyı ne sıcak, ne de uzun kuyruklar caydırıyor. Bir yanda yaşanan bu tarihi anın yol açtığı bayram havası, öte yanda nasıl bir sonuç çıkacağının huzursuzluğu yaşanıyor.
* Bu Mısırlılar için zor bir seçim, çünkü hayatlarında, hatta tarihlerinde ilk kez seçme hakları var, hem de çok önemli. Son üç haftadır, ülkenin her bir köşesinde seçim tartışıldı, insanlar birbirlerini fikirleriyle etkilemeye çalıştı.
* Ancak huzursuzluğun, herkes oyunu kullandıktan sonra sona ermesi gerekiyor. Seçim sandıkları yarın (perşembe) saat 20.00’de kapanacak. 51 milyon seçmen var ülkede ve katılımın yüksek olması bekleniyor.
* Tarihi bir an yaşanırken, buraya gelebilmek için yaşananlar da unutulmuyor. Bugün (dün) üç aile üyesini kaybetmiş, siyahlı bir kadınla karşılaştım. Boynunda bir genç adamın fotoğrafı asılıydı, soranlara yardım ediyor, hatta su veriyordu.
* Birçok söylenti mevcut; en iyi senaryo, bir İslamcı ile laik adayın ikinci turda yarışması olur. Eski rejimin iki laik adayının ikinci tura kalması, bazı kişiler tarafından hileli görülebilir. Aslında, oylarının dikkate alındığını görmek, çoğu kişi için yeterli. / Hala Elkholy/KAHİRE
Sadece peçeli kadınların kanalı
Mısır’da test yayınına başlayan bir uydu kanalı, yönetici ve editörlerinin sadece peçeli kadınlardan oluşması nedeniyle tartışmalara yol açtı. “Mariye” adlı kanalın yöneticisi Şeyha Safa, Mısır medyasına yaptığı açıklamada, yeni kanalın çalışanlarının tamamen kadınlardan oluşacağını, erkeklerin editoryal politikalar ve yayın içeriklerine müdahale etmelerine izin verilmeyeceğini açıkladı.
Safa, bununla birlikte kanalın sahibi selefi Şeyh Ebu İslam Abdullah’ın, medya uzmanlığı ve ilmi birikimi dolayısıyla istişari görev alacağını belirtti.