Makarna ihracatının bu yılın ilk 4 ayında yüzde 17 oranında geriledi

Güncelleme Tarihi:

Makarna ihracatının bu yılın ilk 4 ayında yüzde 17 oranında geriledi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2007 09:54

Gaziantep'te üretim yapan Beşler Makarna'nın Genel Müdürü Kemal Çakmak, kuraklığın buğday fiyatlarında neden olduğu artış nedeniyle Türkiye'nin makarna ihracatının bu yılın ilk 4 ayında yüzde 17 oranında gerilediğini söyledi

Haberin Devamı

Çakmak, yaptığı açıklamada, 2006 yılında dünyada ve Türkiye'de kuraklık yaşandığına, kuraklık nedeniyle hasat edilen buğday miktarının beklenen miktarın gerisinde kaldığına dikkati çekti.

Rekoltedeki düşüş nedeniyle Türkiye ve dünya pazarlarında buğday fiyatlarının yükseldiğini vurgulayan Çakmak, şöyle konuştu:
“Buğday fiyatları yükselince makarna fiyatları da yükseldi. Bu da ihracatı olumsuz etkiledi. Türkiye'nin bu yılın ilk 4 ayında makarna ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 geriledi.

Bu yılki mevsim koşulları, buğday üretimi için elverişli seyretti, üretimde artış bekliyoruz. Ancak, ihracatın seyrine ilişkin bir değerlendirme yapabilmek için rekoltenin yüksek olması yanında devletin nasıl bir buğday politikası izleyeceğine ilişkin de bilgi sahibi olmamız gerekiyor.”

EN UCUZ VE EN SAĞLIKLI ÜRÜN

Çakmak, üretim ve ihracatlarını geliştirme yanında “en ucuz ve en sağlıklı ürün makarna” sloganıyla Türkiye'de makarna tüketimini artırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Avrupa ülkeleri için 20-25 kilogram olan kişi başı yıllık makarna tüketiminin Türkiye'de 6 kilogram dolayında olduğunu vurgulayan Çakmak, şunları anlattı:
“Beşler Makarna olarak marka olma yolunda emin adımlarla ilerlerken diğer yandan insanlarımıza makarnayı tanıtmaya, onlara makarnayı sevdirmeye çalışıyoruz. Bunun için fuar, festival, şenlik gibi geniş katılımlı etkinliklere katılıyor ve insanlara ücretsiz ikram ediyoruz. Şu bir gerçek, sektörümüzde bizden daha eski olanlar maalesef kendilerini ve ürünlerini yeterince tanıtmamışlar.

Ülkemizde makarna tüketiminin düşük kalmasına 'makarna hamurdur, şişmanlatır' biçimindeki yaygın, ancak yanlış inanış neden oluyor. Oysa zayıflamak isteyenlere makarna öneren diyetisyenlerimiz var. Yani makarnanın şişmanlattığı iddiası doğru değil.”

Makarnanın en ucuz gıda ürünü de olduğunu ifade eden Çakmak, bir kilogram ekmek için ödenen parayla 2 kilogram makarna satın alınabildiğini kaydetti.

Çakmak, Beşler Makarna'nın Gaziantep Organize Sanayi Bölgesindeki modern tesislerinde günlük 175 ton üretim kapasitesiyle birçok makarna çeşidini yüksek kalite standartlarında ürettiğini, ürünlerini hijyenik olarak paketleyip yurt içindeki ve yurt dışındaki tüketicilere sunduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!