Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2003 00:00
Japon bilim adamları makarna ve spagettide kullanılan durum buÄŸdayının atasının, Türkiye'nin doÄŸusundaki daÄŸlık bölgede yetiÅŸen yabani bir tür buÄŸday olduÄŸunu açıkladılar.Kobe Ãœniversitesi'nden Doçent Naoki Mori ve Yokohama Ãœniversitesi'nden Doçent Yasunari Hagiwara, durum buÄŸdayının atasının, aynı zamanda ekmeklik buÄŸdayın da atası olduÄŸunu kaydederek, yabani türün tespitinin, hastalıklara karşı güçlü buÄŸday yetiÅŸtirilmesi açısından yararlı olacağını belirttiler.  Günümüzde durum ve ekmeklik olmak üzere iki tür buÄŸday üretiliyor. Japonya'da yayımlanan Asahi Shimbun gazetesinin haberinde, ekmeklik buÄŸdayın geçmiÅŸinin, Japon bilim adamı Hitoshi Kihara'nın araÅŸtırmalarıyla açıklığa kavuÅŸturulduÄŸu ifade edildi.  Ancak, durum buÄŸdayının prototipi olan ''dikokkam''ın yetiÅŸtiÄŸi bölgenin bulunamadığı hatırlatılan haberde, Doçent Mori'nin araÅŸtırma grubunun, Kyoto Ãœniversitesi Ziraat Fakültesi'ne baÄŸlı araÅŸtırma merkezinin ve ABD Tarım Bakanlığı'nın elinde bulunan yabani buÄŸday ve yetiÅŸtirme buÄŸday tohumları arasından, dünyada yetiÅŸtirilen 96 çeÅŸit dikokkam ve onlara yakın 75 çeÅŸit yabani türü analiz ettiÄŸi kaydedildi.  Analizlerde, yetiÅŸtirilen tüm türlerde ortak özellikler gözlenirken, bunlarla aynı özelliklere sahip üç tür yabani buÄŸday bulunduÄŸu tespit edildi.  Bu üç yabani tür de, Kyoto Ãœniversitesi araÅŸtırma grubu tarafındanTürkiye'nin doÄŸusunda 1976 yılında bulunmuÅŸtu. Mori, bu yabani türlerin, günümüzdeki durum buÄŸdayına dönüştüğünü belirlediklerini söyledi.  Â
button