Güncelleme Tarihi:
- Cemil Çiçek: ANAP’ın kuruluşundan beri, yani 30 yıldan fazla bir süredir siyasetin içinde olan Çiçek, 2 dönem Meclis Başkanlığı yaptı. O nedenle yeniden aynı koltukta oturma niyetlisi değil. Hatta yakın çevresine ‘İsmet Bey hak ediyor’ dediği de konuşuluyor. Kendisine atfedilen ‘Tecrübe dükkânı açsanız iflas edersiniz’ sözünü boşa çıkaracak şekilde, tecrübeli bir isim olarak İsmet Yılmaz’ın 7 Haziran’dan sonra boşalttığı Savunma Bakanlığı ya da Başbakan Yardımcılığı koltuğuna oturabilir.
- İsmet Yılmaz: Fiili olarak sadece 23 saat çalışan bir Meclis’in başkanı oldu. Haliyle, ‘eski Meclis Başkanı’ sıfatını hakkıyla taşıyabilmesi için yeni dönemde de görevini sürdürmesi gerekiyor.
- İsmail Kahraman: Refah-Yol hükümetinin Kültür Bakanı olan Kahraman, Milli Görüş’ün önemli isimlerinden biri. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Kahraman’ı 2 numaralı koltukta görmek istediği konuşuluyor.
24'TEN 30'A ÇIKABİLİR
Bakanlıklarla ilgili rivayetler muhtelif. Öncelikle, Turizm ve Kültür, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar gibi bölünmelerle bakan sayısını 24’ten 30’a çıkarma durumu olabilir. Böylece daha fazla ‘önemli’ ismin bakan olması sağlanabilir. En kritik iki bakanlık olan İçişleri ve Adalet için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Efkan Ala ve Bekir Bozdağ konusunda ısrarcı olacağı kulislerde konuşuluyor. Binali Yıldırım, Faruk Çelik, Nurettin Canikli gibi isimler yeni kabinede de olacak gibi. Sayıları az olmakla birlikte Tuğrul Türkeş’in oturduğu Başbakan Yardımcılığı koltuğunda kalabileceğini söyleyenler de var.
İKİ BİLİNMEZ
‘Bakan toto’ konusunda iki önemli bilinmez var:
- İlki Ekonomi yönetiminin kimde olacağı. Hazine’nin Ali Babacan’a emanet edilmesi, bu alanda uluslararası piyasaların dikkate alındığı yorumlarının önünü açabilir. Binali Yıldırım, Mehmet Şimşek, Numan Kurtulmuş, Nihat Zeybekci, Nurettin Canikli, Naci Ağbal, İbrahim Turhan, Taner Yıldız, Berat Albayrak ve Fikri Işık da ekonomi ile ilgili bakanlıklara isimlerini yazdırabilecek isimler arasında görülüyor.
- İkinci kritik konu, Türkiye’nin dış politikasını belirleyecek kadroyla ilgili. ‘Türkiye’nin yeni Dışişleri Bakanı kim olacak’ sorusuna yanıt verilirken çok fazla seçenek ortaya çıkmıyor. Ali Babacan’ın ekonominin dümenine geçememesi durumunda Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturma ihtimali yüksek. Ancak, eski AB bakanları Mevlüt Çavuşoğlu, Volkan Bozkır gibi isimler de Dışişleri Bakanlığı bekleyen isimler arasında. Hariciye’nin dümeni için dipten gelen dalga gibi ismi geçen başka önemli bir isim daha var: Ankara kulislerinde, eski Kültür ve Turizm Bakanı, AK Parti’nin yeni sözcüsü Ömer Çelik’in artık Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturabileceği konuşuluyor. Dış politika, daha önce AK Parti’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Çelik’in en büyük ilgi alanı. Çelik’in Dışişleri Bakanı olmasını isteyen AK Partililerin en büyük gerekçesi ise, ‘İsmi geçen AK Partili siyasetçiler arasında en özgün dış politika duruşunu o gösterebilir’ cümlesiyle özetleniyor. Hariciye kulislerinde bir başka önemli detay da var. Geçici hükümette Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Feridun Sinirlioğlu, hem Başbakan Davutoğlu hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’la son derece verimli bir çalışma yürütüyor.
MÜSTEŞAR OLARAK
Erdoğan’ın, Sinirlioğlu’nun bakan olmasa bile, Ankara’da kalıp yakın gelecekte Hariciye’nin müsteşarı olarak devam etmesini istediği de konuşulanlar arasında.Bütün soruların cevabını 17 Kasım’dan sonra öğreneceğiz. Kesin olan tek şey var ki önümüzdeki 10 gün, bakanlık bekleyen isimler için zor geçecek.