Güncelleme Tarihi:
Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı, internet üzerinde bazı paylaşımlarda bulunan bir vatandaş hakkında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan dava açtı. Karşıyaka 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi ise TCK 299’uncu maddesinde düzenlenen ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçunun anayasanın 2’nci maddesi (Cumhuriyet nitelikleri), 10’uncu maddesi (Kanun önünde eşitlik) ve 39’uncu maddesine (İspat hakkı) aykırı olduğunu belirterek, iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM, 7 Nisan tarihinde iptal başvurusuna ilişkin ilk incelemesini yapacak.
İSPANYA KARARINDAN ALINTI
İptal başvurusunda, Otegi Mondragon / İspanya davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), Cumhuriyetçi rejimlerde devlet başkanlarının statülerinin aşırı korumasının sözleşmenin ruhuna aykırı bulduğu tespitini de yaparak, “Devletin tarafsızlığını temsil eden İspanya Kralı’nın diğer insanlardan ayrıcalıklı bir hakaret hükmüyle korunmasının meşru olup olmadığını tartışan AİHM, Kral’ın bile ayrıcalıklı bir korumadan yararlanamayacağına karar vermiştir” değerlendirilmesi yapıldı. İptal başvurusunda, özetle “Cumhurbaşkanlarının, devlet başkanlarının, monarşilerde kralın, kendisine karşı yapılan hakaret suçları bakımından, diğer kamu görevlilerine göre daha ayrıcalıklı durumda olmaları ve bu kişilere karşı işlenen suçlar bakımından daha ağır ceza yaptırımının benimsenmesi sözleşmenin (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) benimsediği eşitlik ilkesine ve sözleşmenin ruhuna aykırı görülmektedir” denildi.
YAPTIRIMSIZ KALMAZ
Kararda TCK’nın 299’uncu maddesinin iptali halinde, Cumhurbaşkanı’na hakaret fiillerinin yaptırımsız kalmayacağı belirtilerek, “Cumhurbaşkanlarına yönelik hakaret fiilleri TCK’nın 125/3-a maddesinde düzenlenen kamu görevlilerine hakaret suçu kapsamında ceza yaptırımına tabi tutulacaktır. Böyle bir düzenleme veya iptal, cumhurbaşkanlarının, diğer kamu görevlilerine göre özel koruma altında olmaması sonucunu doğuracaktır” ifadesi kullanıldı.