Güncelleme Tarihi:
Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 52, 58, 180, 196 ve 219. maddelerinde sesli görüntülü iletişim tekniğiyle ifade alma, duruşmanın kayda alınması gibi bazı düzenlemeler yapıldığı, bu düzenlemelerin ayrıntılarının yönetmeliğe bırakıldığı ifade edildi.
“Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmelik”in bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandığı bildirilen açıklamada, yönetmelikte, ceza infaz kurumunda, tedavi kurumlarında veya soruşturma ve kovuşturma aşamasında ilgili makamca kabul edilen mazeretleri nedeniyle hazır bulunamayan kişilerin ve yargı çevresi dışında bulunanların SEGBİS ile dinlenilmesi ve yakalama halinde mahkemesine çıkarılamayan kişilerin dinlenilmesinde SEGBİS'in kullanılmasına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği anlatıldı.
Açıklamada, Avrupa Birliğinin desteğiyle yürütülen Adalete Daha İyi Erişim Projesi kapsamında, 134 Ağır Ceza Merkezi bünyesinde 225 Ağır Ceza ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonlarına, gerçekleşen duruşmaları kayıt altına almak ve farklı yerlerdeki ilgili duruşma salonları arasında eş zamanlı iletişim ve canlı görüşme imkanı sağlamak amacıyla SEGBİS kurulumunun tamamlandığı belirtildi.
Bu sistemle mahkemelerin yargı çevresi dışında bulunan kişilerin (sanık, tanık, şikayetçi, katılan vb.) mahkemesine götürülmesine gerek kalmaksızın uzaktan dinlenmesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Sistemin yargının ihtiyaçlarına göre geliştirilmesi kapsamında 2011 Mayıs ayında 1 yıllık bakım ve destek hizmeti alımı için sözleşme imzalanmış olup, yaygınlaştırma çalışmaları devam etmektedir. Sistem her bir mahkemenin kendisi tarafından tutulan kayıtların kendisi tarafından erişilebilmesi mantığı üzerine kurulmuş olup, sistemin kullanımı kurulu bulunduğu mahkemenin inisiyatifindedir.”