Mahkemeden Jandarmaya soru: "Kimyasal silah kullanıldı mı"

Güncelleme Tarihi:

Mahkemeden Jandarmaya soru: Kimyasal silah kullanıldı mı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2011 17:43

Hayata Dönüş Operasyonun 3. duruşmasında mahkeme operasyonda kimyasal madde kullanılıp kullanılmadığının Jandarma Genel Komutanlığı'na sorulmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Hayata Dönüş Operasyonu Davası’nın 3. duruşması sona erdi. Hayata Dönüş Operasyonu davasına CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın da izleyici olarak katıldığı gözlendi. Davanın başladığı sabah saatlerinden itibaren adliye önünde toplanan yaklaşık 20 kişilik Halk Cephesi üyesi grup, operasyonu protesto etti.

MAZLUMDER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Öğle saatlerinde ise MAZLUMDER üyesi yaklaşık 20 kişi de operasyonu protesto etmek ve olayın yaşandığı dönemin yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmak için adliye önünde toplandı. MAZLUMDER üyeleri adına basın açıklaması yapan Mehmet Ali Devecioğlu, "Olayın yaşandığı dönemin Adalet ve İçişleri Bakanları, Jandarma Genel Komutanı, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü, Cezaevi Müdürleri, sorumlu Valiler olmak üzere; bütün diğer sorumluların yargılanması gerekir" dedi.

KAMERA KAYITLARI İSTENDİ

Mahkeme, Bayrampaşa Cezaevi müdahalesinde fiilen görev alan Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı personelinin görev ve açık kimliğinin Genelkurmay Başkanlığı'ndan, İstanbul Jandarma Bölge Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nden ve Jandarma Genel Komutanlığı'ndan istenmesine karar verdi. Mahkeme, verdiği kararda operasyonun bütün safhalarının video ve kamera kayıtları ile tespitinin yapılması, ayrıca ele geçirilen silah, diğer malzemelerin kayıtlarının İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'na yazı yazılamasını istedi.

JANDARMAYA KİMYASAL SİLAH SORUSU

Mahkeme operasyon sırasında kullanılan silahların niteliklerinin neler olduğunun sorulması için Jandarma Genel Komutanlığı'na yazı yazılmasına karar verdi. Operasyonda kimyasal madde kullanılıp kullanılmadığı hakkında bilgi almak için Jandarma Genel Komutanlığı'na yazı yazılmasına karar veren mahkeme, duruşmayı 2 Aralık 2011 tarihine erteledi.

Haberin Devamı

SANIKLAR KATILMADI

Hayata Dönüş Operasyonu Davası’nın 3. duruşmasına 39 tutuksuz sanıktan duruşmaya katılan olmazken, şikayetçi avukatları sanıkların duruşma salonuna gelmemesine tepki gösterdi. Şikayetçi olarak dinlenen Sakine Demir, "Yanıcı madde dökülmüş battaniye atıldığını görmedim" dedi.Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 39 tutuksuz sanıktan katılan olmazken taraf avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca şikayetçi sıfatıyla Sakine Demir ve Hayriye Tavuk katıldı.

"BAZI ARKADAŞLARIMIZ FECİ ŞEKİLDE YANMIŞTI, ETLERİ SARKIYORDU"

Duruşmada şikayetçi sıfatıyla dinlenen Sakine Demir olay gününde Bayrampaşa Cezaevi’nde C2 koğuşunda kaldığını belirterek, o dönemde hükümlü olduğunu söyledi. Sabah saat 05.00’de silah sesleriyle uyandığını belirten Sakine Demir, "Resmen taranıyorduk. Koğuşlara gaz bombası atıldığı için göz gözü görmüyordu. İçerde nefes almakta güçlük çekiyorduk. Tavandan açılan deliklerden gaz bombaları atılıyordu. Koğuş yanmaya başladı. C1 koğuşundan çığlıklar yükseliyordu. Herkes havalandırmaya çıktı. Bazı arkadaşlarımız feci şekilde yanmıştı, etleri sakıyordu. Biz yanan arkadaşlarımızın üzerine su dökerek acılarını hafifletmeye çalışıyorduk. 6 arkadaşımız içerden çıkarılamadı. Ben o cezaevinde tam 7 yıl kaldım. Yanan kadınları çok iyi tanıyordum" dedi.

"BUGÜN YAŞIYORSAM BU BİR ŞANSTIR"

Sakine Demir, "Tavandan açılan deliklerden atılan yakıcı maddeler elbiseleri yakmadığını ancak arkadaşlarımızın etlerini yaktığını gördük. Havalandırma boşluğunda jandarma tepemize kiremitleri kafamıza atıyordu. Benim kafam yarıldı. Bize su sıkıyorlardı. Yanan koğuşlara su sıkmıyorlardı. Onlar insan katletmeye gelmişler. Bugün yaşıyorsam bu bir şanstır. Sabah 5’ten akşam 9’a kadar yaralı ve ıslak halde ring aracında bekledik. Tuvalet ihtiyacımızı gidermek için jandarmada talepte bulunduk. İzin vermediler. Tuvalet ihtiyacımızı bile ring aracında karşıladık. Bizi Bakırköy Kadın Cezaevi’ne götürdüler. Hücrelerde sızıp kaldık. Diğer gün bize tıbbi müdahale yaptılar" diye konuştu

"MAHKEME GAYET SAYGIN VE CİDDİ"

Şikayetçi avukatları mahkemenin sanıkların ifadelerinin talimatla alınması, mahkeme huzuruna getirilmemesinin mahkemenin saygınlığına ve ciddiyetine gölge düşürdüğünü söyledi. Avukat Ömer Kavili , "Sanıklar mahkeme huzurunda ifade vermesi lazım. Mahkeme ciddiyet ve saygınlığını sürdürsün" dedi. Bu sözler üzerine mahkeme başkanı Hayri Özdal "Mahkeme gayet saygın ve ciddi" diye cevap verdi. Mahkeme duruşmaya ara verdi.

YANICI MADDELERİN DÖKÜLDÜĞÜ BATTANİYELERİN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLERE ATILDIĞINI GÖRMEDİM

Duruşmaya verilen arada adliye önünde konuşan şikayetçi Sakine Demir olay günü yaşadıklarını anlattı. Sakine Demir, olay günü kendini yakan kadın hükümlü ve tutuklunun olmadığını söyledi. Demir, yanıcı maddelerin döküldüğü iddia edilen battaniyelerin hükümlü ve tutuklulara atıldığını görmediğini ifade etti. Şikayetçi avukatı Ömer Kavilli’de sanıkların duruşmaya katılmamasını eleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!