Muhammet KAÇAR/ İKİZDERE, (Rize), (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2011 12:16
RİZE İdare Mahkemesi, geçen yıl Ekim ayında ’Doğal SİT’ alanı ilan edildiği duyurulan, ancak kapsamı ve derecelerini içeren karar yazısı aradan geçen 9 ayda çıkmadığı için belirsizliğini koruyan, İkizdere Vadisi’nde yapımı planlanan Selin-2 hidroelektrik santral projesi için, dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği ’ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti.
Vadide geçen yıl elektrik üretimine geçen Cevizlik HES projesi nedeniyle suyun tünele alındığı 8 kilometre boyunca İkizdere Deresi, geçen yıl yaz döneminde olduğu gibi yeniden kurudu.
"DOĞAYA TELAFİSİ GÜÇ VE İMKANSIZ ZARARLAR VERİLİR"
İkizdere Vadisi’ndeki Cimil Deresi üzerinde, Direnç Enerji tarafından yapımı planlanan 18.10 megavatlık Selin-2 hidroelektrik santrali projesi için dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı, ’Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi. Bölgede santral yapımının önünü açan karar üzerine İkizdere Derneği ile köylüler adına Dereköy Muhtarlığı, Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme önce yürütmeyi durdurma kararı verdi, ardından da ÇED gerekli değildir kararını iptal etti. Mahkeme iptal kararında, Anayasa’nın 17 ve 56’ncı maddelerine göndermelerde bulunarak, Bakanlığın görev ve sorumluluklarını hatırlattı. Kararda ayrıca, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun, Çevre Kanunu’nun ilgili maddeleri, yönetmelikler, Kyoto Protokolü ve uluslararası anlaşmalar ile bilirkişi raporlarına da atıfta bulunularak, santralin yapılması halinde doğaya telafisi güç ve imk?nsız zararlar verileceğine vurgu yapıldı.
"ARTIK BİR ŞEYİ FARK EDİN"
İkizdere Derneği Başkanı Musa Yılmaz, HES firmaları ile arkalarındaki siyasi gücün artık bir şeyleri fark etme zamanı geldiğini belirterek, "HES’ler vadilerimize, doğal yaşam alanlarımıza ve turizmimize büyük darbe vurmaktadır. Aynı zamanda bitki örtümüzü geri dönüşümsüz şekilde olumsuz etkilemekte ve sucul yaşamı yok etmektedir. Firmalardan ve siyasilerden daha kararlıyız. Bu vadiler bizlerin ve çocuklarımızın geleceğidir. Bu nedenle mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir" dedi.
"SİT KARARI 9 AYDIR AÇIKLANMADI"
Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) İkizdere temsilcisi İsmet Ekşi de, İkizdere Vadisi’nin geçen yılın Ekim ayında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından ‘Doğal SİT Alanı’ ilan edildiğini ancak kapsamı ve derecelerini içeren karar yazısının aradan geçen 9 aylık sürede çıkmadığını hatırlattı. Ekşi, "SİT kararının ardından Başbakan Erdoğan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun ortaya koyduğu tepkiler üzerine, oluşan baskılar sonucu karar bir türlü resmiyet kazanmadı. Ancak bundan sonra vadide santral yapımına asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.
İKİZDERE YENİDEN KURUDU
Bu arada, vadide geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılarak elektrik üretimine geçen Cevizlik HES projesi nedeniyle suyun tünele alındığı 8 kilometre boyunca İkizdere Deresi, geçen yıl yaz döneminde olduğu gibi bu yıl da kurudu. DEKAP Dönem Sözcüsü Ömer Şan, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapımı planlanan tüm HES projelerinin doğal SİT alanı özeliği taşıyan bölgelerde yapıldığına dikkat çekerek "Bu projelerin hayata geçmesiyle vadilerdeki SİT özellikleri ortadan kaldırılıyor. Suların tünele alınması ve yapılan patlatmaların yeraltı sularının kaybolmasına ve heyelanlara neden olduğu bilimsel raporlarla ortaya konuluyor. Mahkemelerin verdiği kararlarda yasa ve yönetmeliğe aykırılık olduğu, hukuka uyarlılık görülmediği vurgusu yapılıyor. Çevreyi, doğayı ve doğal varlıkları koruma görevi üstlenen kurumların da bu uyarıları dikkate alması gerekiyor" dedi.