Güncelleme Tarihi:
TORTUM ŞELALESİ 4 MEVSİM AKACAK / WEB TV
Erzurum- Artvin karayolunun 110’uncu kilometresinde bulunan Tortum Şelalesi'nin suyu, 1960’da kurulan hidroelektrik santralı nedeniyle sadece ilkbahar mevsiminde akıtılıyor. Tortum Gölü'nden beslenen şelaleye, elektrik üretimi nedeniyle 9 ay su verilmiyor. Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 5 Mayıs 2000 günü verdiği kararla birinci derecede doğal SİT alanı olarak tescil edilen Tortum Şelalesi'nde, 22 metre genişliğindeki su 48 metreden düşüyor ve üzerinde sürekli gökkuşağı oluşuyor.
Şelalenin tam karşısında bulunan Çağlayan Köyü Muhtarı Osman Baykal, elektrik üretimi nedeniyle şelaleye yılın sadece üç ayı su verildiğini, diğer zamanlarda ise kurutulduğunu hatırlatarak, 14 Aralık 2009’da mahkemeye başvurdu. Erzurum Birinci İdare Mahkemesi'nde görülen davada, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep Boncokcuoğlu ile iki öğretim üyesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, su kısıtlamasının hem jeomorfolojik yapıya zarar verdiği, hem de ekolojik dengeyi bozduğu belirtildi.
Oluşumu açısından dünyanın ikinci, yüksekliği bakımından dünyanın üçüncü şelalesi olan ve 1700’lü yılların ortasında bir dağın heyelan sonucu Tortum çayının önünü kapatmasıyla oluşan Tortum Selalesi'nin geleceğini ilgilendiren karar, Erzurum 1'inci İdare Mahkemesi'nden 21 Ocak 2010 günü çıktı.
‘ŞELALENİN GELECEĞİ KURTULDU’
Davacı olan Çağlayan Köyü Muhtarı Osman Baykal’ın vekili Avukat T. Haktan Avnik, yaklaşık 50 yıldan beri elektrik üretimi için kesilen suyun bundan böyle yaz- kış akacağını açıkladı. Kararın çevre adına önemli bir hukuk kazanımı olduğuna dikkat çeken Avukat T. Haktan Avnik, “Tortum Şelalesi'nin geleceğini kurtardık. Yarım asırdan beri turistlerin kuru halini gördükleri çağlayan, artık her mevsim akacak. Böylece doğal denge de zarar görmeyecek” diye konuştu.