Güncelleme Tarihi:
PINAR SELEK: KABUSTAN RÜYAYA DÖNÜŞ GİBİ / WEB TV
SELEK DURUÅžMAYA GELMEDÄ°Â Â Â Â Â Â Â
Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ndeki duruşmaya Almanya’da bulunan Pınar Selek katılmadı. Duruşmaya katılmak için Selek’in babası ve aynı zamanda avukatı Alp Selek geldi. Alp Selek bir süre Yaşar Kemal ve DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ile sohbet etti.
YAÅžAR KEMAL, RAKEL DÄ°NK GÄ°BÄ° Ä°SÄ°MLERDEN DESTEK
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma öncesi bir grup adliyeye gelerek açıklama yaptı. Üzerinde Pınar Selek’in resminin bulunduğu "Hep tanığız hala adalet bekliyoruz" yazılı dövizler taşıyan yaklaşık 50 kişilik gruba Alman Yazar Günter Wallraf, Almanya Pen Uluslararası Yazarlar Birliği Başkanı Christa Schuenke, AB-Türkiye Karma Parlemento Komitesi Eş Başkanı Helene Flautre, Avrupa Parlamenteri Barbara Lochbihler’in yanı sıra Türkiye’den yazar Yaşar Kemal, suikast sonucu öldüren Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de destek verdi.
AB-TÃœRKÄ°YE PARLEMENTO BAÅžKANI FLAUTRE
Grub adına açıklama yapan AB- Türkiye Karma Parlemento Komitesi Eş Başkanı Helene Flautre, "Pınar Selek, işkencenin sistematik olduğu bir polis devleti döneminde PKK ve Kürt sorununu anlama isteğini çok pahalıya ödüyor. Selek’in 9 Şubat’ta yeniden beraat etmesini bekliyoruz" diye konuştu.
YARGITAY "MÃœEBBET" DEMÄ°ÅžTÄ°
Mısır Çarşısı patlaması davasında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya neyin neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için "müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek’in avukatlarının istemi üzerine Yargıtay Başsavcılığı’nca itiraz edilmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.
AİHM’E BAŞVURMUŞTU
Selek, Yargıtay’ın kararının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. ‘Adil yargılanmadığı’ ve ‘işkenceye maruz kaldığı’ gerekçesiyle başvuru yapan Selek, AİHM’ye sunduğu dilekçesinde, "Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ihlal edildi. Yasadışı oluşturulan delillerle yargıya müdahale edildi" demişti. Selek, AİHM’e yaptığı başvuruda ‘Yeniden adil bir şekilde yargılanma’ ve ‘manevi tazminat’ taleplerinde bulunmuştu.
MAHKEME TEKRAR 'BERAAT' DEDÄ°
Duruşmanın başlamasının ardından savcı, Yargıtay’ın kararına uyularak yeniden yargılama istedi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi ise Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce verilen beraat kararında direnilmesine hükmetti.
Mahkeme heyeti, diğer sanıklar Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan açısından ise bozma ilamına uyulmasını kararlaştırdı.
Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk ve başka suçtan hükümlü Maşallah Yağan'ın bir sonraki celsede hazır edilmeleri için yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 22 Haziran 2011 tarihine bıraktı.
BABA SELEK KONUÅžTU
Pınar Selek’in babası Alp Selek CNN Türk canlı yayınında Hakan Tunç’a konuştu. Baba Selek şöyle konuştu:
Kamuoyunda hala bir katil gibi gösterilmesinin getirdiği yıpranmalar inşallah son bulur.
Kızım Almanya’da oradaki doktorlar işkence sonrası ruhsal bunalım geçirdiğini söylediler.
Savcı temyiz ederse yine Yargıtay’a gidecek dava. Pınar Türkiye'ye dönecek. Ben kendisini hala çocuk olarak görüyorum. 27 yaşındaydı bu iş başına geldiğinde, şimdi 40 yaşında ama ben hala onu çocuk olarak görüyorum.
Â