Güncelleme Tarihi:
Mahkeme Başkanı İftihar Muhammed Chaudhry, kararı, “Yusuf Rıza Gilani, mahkememizin 26 Nisan tarihinde aldığı kararla suçlu bulunmuş ve milletvekilliği düşmüştür. Gilani’nin Pakistan başbakanlığı görevi de aynı şekilde sona ermiştir” sözleriyle açıkladı.
Chaudhry, “Seçim Komisyonu başbakanlığın sona ermesiyle ilgili bir genelge yayınlayacaktır. Devlet Başkanı’nın demokratik süreçlerin devamlılığı için gerekli adımları atması gerekmektedir” diye konuştu.
Yüksek Seçim Komisyonu da birkaç saat içinde yayımladığı genelgeyle Gilani'nin başbakanlığının düştüğünü teyit etti. Şimdi Pakistan hükümetinin ve iktidardaki Halk Partisi'nin önünde iki seçenek bulunuyor. Ya Gilani'nin koltuğunda kalması için hukuki süreç başlatılacak ya da yeni bir isim başbakanlık için aday gösterilecek.
Eğer yeni başbakan seçilirse bu kişi önümüzdek yıl başında yapılacak seçimlere kadar görevde kalacak. Diğer seçeneğin ise Pakistan'da bir anayasa krizine yol açması söz konusu.
“YARGIYI AŞAĞILAMAK”
Yüksek Mahkeme, 26 Nisan tarihinde aldığı kararda, Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari hakkındaki yolsuzluk davalarının yeniden açılması için İsviçre makamlarından talepte bulunmadığı gerekçesiyle “yargıyı aşağılamak”tan suçlu buldu.
Pakistan anayasası yargıyı karalayan ya da küçük düşüren kişi kim olursa olsun milletvekili olamayacağını öngörüyor. Eğer bir kişi seçilmiş haldeyken bu suçu işlerse milletvekilliği düşüyor.
GÖREVDE HÜKÜM GİYEN İLK BAŞBAKAN
Pakistan’ın görevdeyken hüküm giyen ilk başbakanı olan Gilani, devlet başkanı Zerdari’nin dokunulmazlığı olduğunu belirterek, bu konudaki kararını savunmuştu. Gilani ise mahkemeyle tansiyonu daha fazla yükseltmemek adına kararı temyize götürmeyeceğini açıklamıştı.
Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği – Navaz (PML-N), Gilani’nin istifasını talep ederek hükümlülüğünün başbakan olmasına engel olduğunu ifade etmiş ve erken seçimlere gidilmesini istemişti.
PML-N son olarak 21 Mayıs'ta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Pakistan ziyareti sırasında verilen onur yemeğine katılmayı reddetmişti. Parti yetkilileri, "Erdoğan onur konuğumuzdur ama yemeği Gilani veriyor ve biz onu Başbakan olarak tanımıyoruz. Bundan dolayı yemeğe gitmeyeceğiz" açıklamasını yapmıştı.
KARA PARA AKLAMA İDDİASI
Zerdari hakkındaki suçlamalar 1990’lı yıllara dayanıyor. Zerdari ile eşi Benazir Butto’nun o dönemde İsviçre’deki banka hesaplarında 12 milyon dolar kara para akladığı iddia ediliyor. Çiftin bu kadar parayı gümrük denetleme anlaşmaları karşılığında aldığı rüşvetlerle sağladığı öne sürülüyor.
İsviçre davayı 2008 yılında, Zerdari’nin devlet başkanı olmasının ardından rafa kaldırmıştı.