Güncelleme Tarihi:
Danimarka’da ünlülerin kredi kartı harcama bilgilerini rüşvetle elde ettiği ortaya çıkan magazin dergisi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Şu anda başka medya kuruluşlarında görev yapan derginin eski çalışanlarından bazıları görevlerinden ayrılmak zorunda kaldı.
Ülkede dedikodu ve kraliyet ailesi konusundaki haberleriyle bilinen magazin dergisi Se&Hör (gör ve dinle) çalışanlarının, bankalararası kart merkezi işlevi gören “Nets” adlı kurumun bir çalışanından kraliyet ailesi mensupları dahil çok sayıda ünlünün kredi kartı harcama bilgilerini rüşvet karşılığında elde ettiğinin ortaya çıkmasından sonra başlatılan soruşturma ve etkileri genişliyor.
Olay, derginin eski bir çalışanının yazdığı romanın içeriğinin bir gazete tarafından gündeme taşınmasıyla ortaya çıkmıştı. Skandal, kamuoyundan da geniş tepki görürken siyasi partiler ve vatandaşlar, Danimarka’da yaşanabileceğine hiç ihtimal vermedikleri böyle bir olayı genel olarak sarsıcı olarak nitelendiriyor.
Olay nedeniyle basın açıklaması yapan Nets, başka çalışanların aynı şekilde gizli bilgilere ulaşıp kötüye kullanmaması için kontrolleri sıklaştırdıklarını duyurdu. Se&Hör dergisinin sahibi Aller firması polise ihbar edildi.
HAVAALANI DA MERCEK ALTINDA
Skandalı ortaya çıkaran yazarın, dergiye havaalanından da rüşvet karşılığında ünlü kişilerin bilgilerinin verildiğini iddia etmesi, gözlerin SAS Havayolları ile Kopenhag Kastrup Havaalanı’nda yer hizmetleri veren Naviair’e çevrilmesine yol açtı.
Ulaştırma Bakanı Magnus Heunicke, konuyu araştırması için Trafik Kurulu’nu görevlendirirken, Kopenhag Kastrup Havaalanı’nda yer hizmetleri veren Naviair’den yapılan açıklamada, bir çalışanın 10 yıl önce dergiye kraliyet ailesinin bir uçuşuyla ilgili bilgi vermesinden dolayı işinden çıkartıldığını duyurdu.
ESKİ ÇALIŞANLAR İŞLERİNİ KAYBEDİYOR
Derginin eski yönetici ve çalışanları da bulundukları basın kuruluşlarındaki işlerini kaybediyor. Radikal'in haberine göre, skandalın ortaya çıkmasından medya sektöründe Se&Hör ile geçmişte ilişkisi olan en az 12 kişi olumsuz etkilendi. Aller Media çalışanı 9 kişi izne gönderildi. İşini kaybedenlerin başında TV2 haber kanalının politika yorumcularından Se&Hör eski Genel Yayın Yönetmeni Henrik Qvortrup ile Ekstra Bladet gazetesinde çalışan ve skandala yol açan derginin eski haber müdürü olan Lise Bondesen geliyor.
SKANDAL ESKİ BAŞBAKANA DA UZANDI
Harcama bilgileri elde edilen kişiler arasında siyasetçiler de var. Eski Başbakan Lars Lökke Rasmussen’in iktidarı döneminde eşinin harcamalarının elde edildiği, ayrıca başka siyasetçilerin harcama bilgilerinden de yararlanılarak özel hayatlarının takibe alındığı ortaya çıktı.
Skandala siyasetçiler de tepki gösterdi. Başbakan Helle Thorning-Schmidt, olayın her şeyden önce polisin işi olduğunu belirterek gerekirse daha fazla inisiyatif alabileceklerini söyledi. Adalet Bakanı Karen Haekkerup ise konunun politik olarak tartışılabileceğini ve bakanlık müfettişlerinden araştırma yapmalarını istediğini belirterek, halkın elektronik ödemelerinin nasıl korunabileceği hakkında ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını açıkladı.