Mağarada Mozart

Güncelleme Tarihi:

Mağarada Mozart
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2010 00:00

Haberin Devamı

Kapadokya’nın vadi, mağara, kervansaray ve peribacalarında geçen haftadan bu yana klasik müzik yankılanıyor. Müzikseverleri, konser salonlarının resmiyetinden uzak mekânlarda oda müziğiyle, genç sanatçıları ise atölye çalışmalarında ustalarla buluşturmayı amaçlayan “Klasik Keyifler”in temmuz konserleri 22 Ağustos’ta sona eriyor.

Serhan YEDİG
NEVŞEHİR’in Ürgüp İlçesi’nde 12 Ağustos’ta bir araya gelen 6 ulustan 45 genç, 12 usta müzikçi 8 gün boyunca oda müziğinin seçkin eserlerinin icraları üzerine çalıştı, besteciler için atölye çalışmaları düzenlendi, bu arada Saklı Vadi’deki bir mağarada, 13’üncü yüzyıldan kalma Saruhan Kervansarayı’nda, Göreme Müzesi’nde antikçağda taşlara oyulmuş bir yemekhanede konserler verdi. Esbelli Mahallesi’ndeki butik otele dönüştürülmüş geleneksel evlerin salonlarında gerçekleştirilen atölye çalışmaları ve konser provaları müzikseverlere açık olarak yapıldı.
Beş eser yazıldı
Klasik Keyifler Derneği’nce bu yıl Kapadokya’da ikinci kez düzenlenen etkinliğin temmuz dönemi, bu hafta sonundaki iki konserle sona eriyor. İlk konser cumartesi günü Mustafapaşa Mahallesi’ndeki doğa harikası Saklı Vadi’de. Saat 20.00’de başlayacak ücretsiz konserde, öğretmen ve öğrencilerden oluşan oda orkestrası Mozart’ın “Divertimento”sunu yorumlayacak. Ayrıca beş genç bestecinin atölye çalışmaları sırasında Kapadokya’dan ilhamla bestelediği beş kısa eser “Güzel Atlar Ülkesi” başlığı altında ilk kez icra edilecek.
Pazar günü saat 14.30’da, Avanos’taki Saruhan Kervansarayı’nda düzenlenecek konser ise “Schumann’ın Dünyası” başlığını taşıyor. Konserde, kemancı Ellen Jewett, piyanist Oksana Ezhokina, viyolacı Efdal Altun ve Özcan Ulucan, çellist Grek Hesselink’ten oluşan öğretmenler grubu Schumann’ın bir numaralı keman sonatını, piyanolu dörtlüsünü ve Marchenbilder adlı ikilisini seslendirecek. Konserin giriş ücreti 20 TL. Eylül ayında da Klasik Keyifler kapsamında Kapadokya’da üç konser düzenlenecek.
(www.klasikkeyifler.org)

Kuş Bakışı Adalar

Haberin Devamı

GAZETECİ, pilot Murat Öztürk tarafından çekilen hava fotoğraflarından oluşan “Kuş Bakışı Adalar” başlıklı sergi Büyükada Adaevi’nde ziyaretçilerle buluşuyor. Sergi 11 Eylül tarihine kadar 10.00- 22.00 saatleri arasında görülebilir.

Ünlülerin çocukluk anıları

Haberin Devamı

YAZAR Hikmet Altınkaynak, edebiyatımızın önde gelen yazarlarının çocukluk anılarına yer verdiği “Ünlüler de Çocuktu” kitabından sonra şimdi de “Ünlüler de Çocuktu 2”de edebiyat, müzik ve tiyatro dünyasından ünlü isimlerini konuk ediyor.Can Çocuk’tan çıkan kitapta, Erdal Öz, Müjdat Gezen ve Zülfü Livaneli’nin çocukluk anıları var.

Leyla Gencer’de final heyecanı

OPERA dünyasında önemi günden güne artan Leyla Gencer Şan Yarışması’nın altıncısı, 21-26 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek. Yarışmanın bu yıl ilk kez gerçekleştirilen canlı ön elemeleri, mayıs ayında Milano, Berlin ve İstanbul’da yapıldı. Ön eleme jürisi, 119 adayı canlı dinleyerek İstanbul’daki elemelere katılmaya hak kazanan 14 ülkeden 40 şancıyı belirledi.
Yarın provalarla başlayacak yarışma, 22 ve 23 Ağustosta piyano eşliğinde gerçekleşecek çeyrek finallerle devam edecek. 24 Ağustos salı günü Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda piyanist Vincenzo Scalera eşliğinde gerçekleşecek yarı finalde, 8 finalist belirlenecek.
Leyla Gencer Şan Yarışması’nın finali, 26 Ağustos Perşembe akşamı saat 20.00’de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Finalistlerin Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde seslendirecekleri aryaların ardından yarışmanın toplam 23 bin 500 Euro’yu bulan ödülleri sahiplerine verilecek. Birincilik ödülü sahibi, 2011 Schleswig-Holstein Festivali ve 39. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde konser vermeye hak kazanacak.

Sürgün değil temsilci

Haberin Devamı

Ali DAĞLAR
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan, CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil’in Sulukule kazılarıyla ilgili soru önergesine cevap geldi. Bakan Günay verdiği yanıtta, belediye başkanının basın önünde attığı temeli ve sur dibinde yükselen beton inşaatı görmediğini söyledi. Günay, Sulukule’de arkeolojik kazı alanına giren dozerin önüne dikilen İstanbul Müzeler Müdürlüğü uzmanı arkeolog Şeniz Atik’in Kilis’e sürülmesiyle ilgili soruya, “Bakanlık temsilcisi olarak Oylum Höyük kazısında görevlendirdik” yanıtını verdi. AİHM, Sulukule’den çıkarılan iki vatandaşla bir Roman derneğinin başvurusunu iç hukuk yolları tükenmemiş olmasına rağmen “adil yargılanma hakkı ihlal edildiği” gerekçesiyle kabul etmişti.

Hektor’a yer aranıyor

Haberin Devamı

CANAKKALE Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, Hektor heykelinin konulabileceği alternatif yerleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletti. Konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Haznedar, Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay’ın heykeli Çanakkale Boğazı’nın girişinde görmek istediğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Bakanımızın ifade ettiği gibi heykel, Şehitler Abidesi’nin karşısında, Anadolu yakasında bir bölgeye konulacak. Heykel için Kesiktepe’yi veya Kumkale civarını düşünüyoruz. Projeyi hızla sürdüreceğiz çünkü Bakan Günay tarafından kamuoyuna verilmiş bir taahhüt bulunuyor. Proje için bir yıldır sürdürülen kurumlar arası yazışmalar bitti. Uzun Devreli Gelişim Planı hazır. Şimdi sıra Troya Müzesi’nin şartnamesinde. Ayrıca uluslararası mimarlık proje yarışmasının jürisi oluşturuluyor. Önümüzdeki aylarda yarışma düzenlenecek ve proje böylece başlayacak.”?  A.A

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!