Maganda kurşununa yılda 700 can

Güncelleme Tarihi:

Maganda kurşununa yılda 700 can
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2007 11:37

MANİSA'da düzenlenen 6'ncı Anadolu Adli Bilimler Kongresi'nde Türkiye'nin silahlanmada dünyada 14'üncü sırada olduğu, her yıl 700 kişinin serseri kurşunla can verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Rektörlüğü himayesinde CBÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı ve Adli Bilimciler Derneği işbirliğiyle düzenlenen kongre, CBÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kongrenin ‘Bireysel silahlanma, sonuçları ve alınması gereken önlemler’ konulu oturumunu Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz yönetti. Oturuma Manisa Vali Yardımcısı Haydar Özgün, Manisa Barosu avukatlarından Serhan Özbek, Manisa İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Şebnem Didin Çakır, Emniyet Amiri Murat Aydın katıldı.

Haberin Devamı

Manisa Barosu eski Başkanı Serhan Özbek dünyada yılda 300 bin kişinin savaşlarda ve darbelerde öldüğünü, barışta ise silah kullanılarak yılda 200 bin kişinin cinayetlerle, kazalarla, intiharlarla yaşamını yitirdiğini söyledi. Özbek, şöyle konuştu:

     “Türkiye'de yılda 3 bin kişi ateşli silahla ölüyor. Serseri kurşunla ölen sayısı 700. Türkiye, dünyada silahlanmada 14'ncü sırada. Türkiye'de, 2.5 milyonu ruhsatlı, 9 milyon bireysel silahın bulunduğu sanılıyor. Ülkemizde devletteki her bir silaha karşılık sivilde beş silah bulunuyor. Her on kişiden biri silah taşıyor. Bunların dörtte üçü ruhsatsız. Şu anda trafikte, hareket halinde araçlarda 300 bin silah var. Türkiye'de bireysel silah ruhsatı çıkaranların yüzde 35'i iş riski, yüzde 23.6'sı evde bulunması için, yüzde 16.7'si hobi, yüzde 12.7'si avcılık atıcılık, yüzde 6.8'i meslek gereği ve yüzde 5.2'si hatıra olsun diye silah alıyor. Bireysel silahlanmanın öncül nedenleri, kontrol edilemeyen ilkel güdü, toplumda rağbet görme isteği, erkeklik simgesi, güç simgesi, topluma ve kendine güvensizlik, iletişim kurmakta zorluk, geri kalmış alt kültür, korku, yanlış eğitim, moda, suç işlemek, intihar etmek, evde bulunsun şeklinde sıralanıyor. Silah ruhsatı alanların kişilik özelliklerine bakarsak yüzde 31.4'ünde paranoid, yüzde 11.1'inde narsisistik, yüzde 5.8'inde borderline, yüzde 2.8'sinde antisosyal özellik görülüyor. Kişilik bozukluğu olarak da yüzde 6.8’inde paranoid, yüzde 1.4'ünde narsisistik, yüzde 0.5'inde de antisosyallik kesinlikle saptanmıştır.”
Manisa İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Şebnem Didin Çakır, Türkiye'de

Haberin Devamı

son sekiz yılda satılan silah sayısında yüzde 358 artış olduğunu, polis bölgesinde son 10 yılda ele geçen ruhsatsız silahsayısında yüzde 612 artış saptandığını söyledi. Çakır, “Türkiye'de her 8 kişiden birinde silah var. Aileleri ile birlikte 34 milyon insan silaha ulaşabiliyor. Bireysel silahlanma azaltılmalı. Cezalar artırmalı. Ruhsat sahibi olma zorlaştırılmalı. Güvenlik güleri haricindekilerin silah bulundurması yasaklanmalı. ABD dışında hiçbir ülkede bizim ülkemiz kadar kolay silah elde edilemez. Bu kadar hafif cezayla kurtulamazsınız. 6136 sayılı yasanın çıktığı 1953 yılından bu yana ülkemizde 21 yaşını geçen herkes silah alabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Emniyet Amiri Murat Aydın da izne tabi olmadan herkesçe satın alınabilen kurusıkı tabancaların taşınması ve kullanılmasının halkta korku ve panik yarattığını, bu silahların, yapılan değişiklikle bilya ya da gerçek mermi atar hale getirilebildiğini ve ölümcül bir silaha dönüştürülebildiğini söyledi. Aydın, “Kurusıkı tabancalar çok düşük fiyatlarla her yerde satılıyor. Manisa'da 2005 yılında 6 bin 740 kurusıkı tabanca satılırken 2006'da bu sayı 8 bin 117'ye çıktı. Ayrıca her ruhsatlı silah sahibi yılda 200 mermi alabiliyor. Mermi alımı bu kadar kolay olmamalı. Yeni mermi almaya gelen eski mermilerini nasıl harcadığını ispat etmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Manisa Vali Yardımcısı Haydar Özgün, silaha yönelişin önlenmesi, usulsüz silah kullanımını caydırıcı tedbirlerin alınması, ruhsatlı silah sahiplerinin eğitiminin sağlanmasını isteyerek, “Ruhsatsız silah bulundurma ve taşımanın cezai sınırı yükseltilmeli ve hapis cezası para cezasına çevrilmeyecek şekilde ilgili kanun yeniden düzenlenmeli. Ruhsatsız silah bulundurmak ve taşımak ciddi risk haline getirilmeli. Ruhsat almanın da kolaylaştırılmasıyla, kayıt dışı silah dolaşımının önü alınmalı. Bu şekilde, ‘ruhsatsız silahlar sadece suç işlemek için edinilir’ anlayışı topluma hakim kılınmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!