Güncelleme Tarihi:
Komisyon Başkanı ve AKP Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, maganda kurşunu ve ruhsatsız silahlarla yılda yaklaşık 300 kişinin öldüğünü, çok sayıda kişinin yaralandığını belirterek, bu olumsuzluğun giderilmesi yönünde teklif verdiğini bildirdi.
Akbulut, “Maganda kurşunuyla ölümlerin ve gelişi güzel silah kullanma anlayışının sona ermesi gerekir” dedi.
“SATIR, BIÇAKLA DA SUÇ İŞLENİYOR”
Teklif sahiplerinden AKP Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut ise ruhsatsız silahların yanı sıra bıçak, satır ve baltalarla da suç işlendiğine dikkati çekerek, bu tür aletlerin taşınmasının yasaklanmasını istedi.
Akbulut, bunların taşınmasının yasaklanması durumunda, bu aletlerle meydana gelen olayların da azalacağını savundu.
“YETERLİLİK SINAVI AÇILMALI”
Teklifi üzerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, silaha özendirici filmlerin yayınlanmaması gerektiğini söyledi.
“Töre cinayeti nasıl yanlışsa eğlencelerde silah atmak da o kadar yanlıştır” diyen Arıtman, ruhsatsız silahlarla işlenen suçların, ruhsatlı silahlara oranla yıllara göre 6 ile 11 kat daha fazla olduğunu belirtti.
Halkın bireysel silahlanmaya yönelmesinin, devletin mal ve can güvenliğinin sağlamasındaki zafiyetinden kaynaklandığını ifade eden Arıtman, “Silah ruhsatı alınması ve taşınması konusuna radikal davranmalıyız. Alkol alınan yerlere ve eğlence merkezlerine silahlı girişler önlenebilir. Türk halkı genetik özelliklerinden dolayı çok sinirleniyor. Bunun şiddete dönüşmesinin önlenmesi gerekir” diye konuştu.
Bireysel silahsızlanmaya, ruhsatsız silahların toplanmasıyla başlanması gerektiğini ifade eden Arıtman, şöyle devam etti:
“Ruhsat verilmesinin şartları ağırlaştırılmalı, alanı daraltılmalı. Ruhsat verilecek kişilerin silah eğitimine tabi tutulması gerekir. Eğitimden geçirildikten sonra ruhsat için yeterlilik sınavı açılmalıdır. Silah ruhsatı alacak kişilerin çocuklarına yönelik eğitim verilmesi, olası kazaları önler. Daha önce aile içi şiddete karışmış kişilere, silah ruhsatı verilmemelidir.”
Arıtman, hekimlik yaptığı dönemlerde en çok yaralanmaların araçlarda bulundurulan tornavidalarla yapıldığına şahit olduğunu belirterek, “Bu tür aletler arabacı silahıdır. Bu aletlerin taşınılmasına da düzenleme getirilebilir” dedi.
PİKNİK ALANLARINA SİLAH YASAĞI ÖNERİSİ
AKP Yalova Milletvekili Şükrü Önder, silah teşhirinin önlenmesi gerektiğini; piknik alanlarının da meskun mahal alanlarına dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
AKP Adana Milletvekili Ali Küçükaydın, sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde değil, İç Anadolu Bölgesinde de silah atma alışkanlığının yaygın olduğunu vurgulayarak, “Sandık sandık mermi geliyor. Bunlar atılırken bir kişi en az 4-5 tabanca kullanıyor. Tabancaların namlusu kızdığı için tek silahla yetinmiyorlar” dedi.
“Hayvan yetiştiricileri, arıcılar veya bahçe sahipleri ile maganda kurşunu atanların ayna cezaya çarptırılmaması gerektiğini” söyleyen Küçükaydın, tarımla uğraşanlara ruhsat verilmesinde kolaylık sağlanması; ruhsat şartında hayvan sayısı veya ağaç sayısının göz önünde bulundurulmaması gerektiğini söyledi.
Görüşmelerin ardından yapılan oylama sonucu 6 kanun teklifi, İçişleri Bakanlığının üzerinde çalıştığı taslaktan da faydalanılması amacıyla alt komisyona gönderildi.
Komisyonun gündeminde yer alan Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Değişikliği Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı da alt komisyona sevk edildi.