Mafya kundakladı

Güncelleme Tarihi:

Mafya kundakladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Beykoz Elmalı Barajı'nın çevresinde altı yerde birden başlayan orman yangınını, arazi mafyasının gecekondu yeri açmak için çıkardığı sanılıyor. 50 hektarın kül olduğu yangında tüm gökyüzü dumanlarla kaplanırken, Beykoz, Üsküdar ve Kadıköy ile çevredeki yerleşim yerlerine kül yağdı. Jandarma 4 kişiyi gözaltına aldı.

Seçimlerin yaklaşması arazi mafyasını harekete geçirdi... Beykoz, Elmalı Barajı'nın çevresindeki, ormanlık alanda dün öğleden sonra altı yerde birden başlayan yangında, yaklaşık 2 bin gecekondunun yapılabileceği 50 hektar orman kül oldu. Yoğun duman gökyüzünü tamamen kaplarken, İstanbul'un birçok yerinden görülen yangın sırasında Beykoz, Üsküdar ve Kadıköy ile çevredeki yerleşim yerlerine kül yağdı. Yangını seyretmek için duran, yavaşlayan sürücüler yüzünden TEM otoyolu saatlerce kilitlendi.

VALİ: SABOTAJ

İstanbul Valisi Erol Çakır, ‘‘Yangın kesin sabotaj’’ dedi. İstanbul Orman İşletmesi Bölge Müdürü Mehmet Sandıkçı ise yangınla ilgili olarak, ‘‘Yangın, 6 ayrı noktada başladı, büyük bir ihtimalle sabotaj söz konusu’’ dedi. Jandarma, alevlerin başlamasından kısa bir süre sonra bölgede yaptığı operasyonlarda, şüpheli bulunan 4 kişiyi gözaltına aldı. Çavuşbaşı Jandarma Karakolu'nda, şüphelilerin sorgusunun sabaha kadar süreceğini belirten yetkililer, ‘‘Sorumluları yakalayacağız’’ dediler.

ÖZÜRLÜ CİVAN'I ALEVLER YUTUYORDU

Yangın başladığı sırada ormanda köpeğiyle oynayan yürüme özürlü, yedi yaşındaki Civan Mutlu, alevlerin arasından orman korucuları tarafından son anda kurtarıldı. Dumandan etkilenen ve korkudan şok geçiren Civan'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Alevlerin arasında kalan fabrika bekçisi Orhan Mutlu da, korucular tarafından kurtarıldı. Ormanlık arazideki kaçak yapılan, 15 kişinin yaşadığı 3 ev de boşaltıldı.

6 NOKTADA BİRDEN BAŞLADI

Yangın, Çavuşbaşı Mahallesi, Elmalı Barajı'nın çevresindeki Dostluk Ormanı'da dün saat 15.45'te başladı. Baraja yakın bölgede 6 ayrı yerde çıkıp kısa sürede büyüyen yangın rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Çavuşbaşı Mahallesi'ndeki evlere 10 metre kadar yaklaşan alevlere, mahalle sakinleri de, çoluk çocuk, kovalarla su döküp, bahçe hortumlarıyla su sıkarak müdahale ettiler. Ormanın içinden geçen yüksek gerilim hatlarında enerji kesildi. Ağaç telefon direkleri ve hatları yandı. Alevlerden kaçamayan çok sayıda kaplumbağa, fare, tavşan telef oldu.

ÇANAKKALE'DEN HELİKOPTER GELDİ.

Beykoz'daki yangının giderek büyümesi üzerine, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'nden 3 helikopter, saat 17.55'te İstanbul'a hareket etti. 4 helikopter hava karardıktan sonra bölgeden geçen yüksek gerilim hatları nedeniyle çalışmalarına son verdi. Yangın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ile sivil ekiplerin katıldığı söndürme çalışmaları sonucunda dört saatte kontrol altına alınabildi. Yetkililer, yangın söndürme çalışmalarına İstanbul İtfaiyesi'ne ait yaklaşık 50, Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 17 araç ile İSKİ'ye ait tüm arazözlerin katıldığını ve orman köylüleri ile sivil vatandaşlarla birlikte toplam 118 kişinin yangına müdahale ettiğini kaydetti.

Öte yandan, Yeniköy Çayırbaşı PTT Evleri mevkiinde de saat 14.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Yangın 1.5 saatlik çalışma sonucu söndürüldü. Fatih Ormanları'nda saat 23.00'te başlayan yangın da tehlike yaratmadan söndürüldü. Çatalca'da çıkan orman yangınında ise yaklaşık 10 hektarlık bir alanda bulunan meşe ağaçları zarar gördü.

İstanbullular'ın yüreği yandı

Altı ayrı yerde birden çıkıp kısa sürede büyüyen yangın rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Çavuşbaşı Mahallesi'ndeki evlere 10 metre kadar yaklaşan alevlere, mahalle sakinleri de, çoluk çocuk, kovalarla su döküp, bahçe hortumlarıyla su sıkarak müdahale ettiler. Ormanın içinden geçen yüksek gerilim hatlarında enerji kesildi. 4 helikopter, İstanbul İtfaiyesi'ne ait 50, Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 17 araç ile İSKİ'ye ait tüm arazözlerin söndürme çalışmalarına katıldığı yangın 4 saatte ancak kontrol altına alınabildi. İstanbul'un birçok yerinden yangını ve yoğun dumanı gören vatandaşlar, ‘‘Ormanlarla birlikte bizim de içimiz yandı. Sorumlular mutlaka bulunup cezalandırılsın’’ dediler.

Boğaz'ı duman kapladı

Yangın sonucu oluşan yoğun duman tüm Boğaz'ın iki yakasını kaplarken, Beykoz, Üsküdar ve Kadıköy'e kül yağdı. Ağaç telefon direkleri ve hatları da yandı. Alevlerden kaçamayan çok sayıda kaplumbağa, fare, tavşan telef oldu.

TEM Otoyolu kilitlendi

Yangını izlemek için yavaşlayan, duran sürücüler yüzünden TEM Otoyolu'nda da trafik tamamen durdu. Trafik ekiplerinin yolu açabilmek için çabaları sonuç vermedi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden, Gaziosmanpaşa sapağına kadar kilitlenen trafik yüzünden, Anadolu Yakası'nda oturanlar, yangın nedeniyle evlerine 3-4 saatte ulaştılar.

30 yıllık ağaçlar yarım günde yokoldu

Çavuşbaşı'nda alevlerin yuttuğu 50 hektarlık alandaki onbinlerce çam ağacı, ortalama 30 yıllıktı. 20 hektarlık bölümünde 8-10 yaşındaki genç ağaçların, 30 hektarında ise daha yaşlı ağaçların bulunduğu orman yarım günde kül oldu. İki metrelik bir çam ağacının 8-10 yılda yetiştiğini belirten orman yetkilileri ‘‘Çavuşbaşı'nda yeni ağaçların yanısıra 50-60 yıllık ağaçlar da vardı. Ormanın yaş ortalaması 30 yıl civarındaydı. Buranın yeniden eski haline gelmesi için en az 25-30 yıl geçmesi gerekir’’ dediler. 15-30 yaşındaki ağaçlar yangında en riskli bölümü oluşturuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!