Güncelleme Tarihi:
BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ
Cağaloğlu’ndaki Anadolu Moda Tasarım Meslek Lisesinin kalorifer dairesinde önceki gün 14.30 sıralarında yakıt deposundaki sızıntı nedeniyle çıkan yangın panik yarattı. Alevler, okuldaki görevlilerin ve çevre esnafının gayretiyle, 3 tonluk yakıt deposuna ulaşmadan söndürüldü. Söndürme çalışmaları sırasında öğrenciler okul dışına çıkarıldı. İtfaiye ekipleri, yol kenarına park edilen otomobiller yüzünden Hacı Rüstem Mektebi Sokak'taki okula ulaşamadı. İtfaiye yetkilileri, özellikle Eminönü bölgesinde korsan otoparkçılar yüzünden pek çok sokağın girilemez hale geldiğini öne sürdüler. Okula gelen Eminönü Kaymakamı Ata Aksoy, yangın hakkında bilgi aldı. lErcan SARIKAYA
Her konuda haklı çıkan insanlar vardır ve çevrelerindekilerin en duymak istemedikleri sözleri: ‘‘Ben dememiş miydim’’... Oysa bilir misiniz, böyle hep haklı çıkan kişiler hiç hoşlanarak söylemezler ‘‘ben dememiş miydim’’i. Çünkü haklılıkları, hep yakınlarının iyiliğine yöneliktir; ya uyarıları dikate alınmamıştır ya da öngörülerinde haklıdırlar. Ve sonuçta haklılıkları yakınlarının üzülmesi ya da zararı pahasınadır. O yüzden de hiç sevmezler aslında ‘‘Ben dememiş miydim’’ demeyi.
Önceki gün Cağaloğlu'nda bir okulda yangın çıktı. İtfaiye geldiği halde bir saat süreyle okula ulaşamadı. Neden mi? Çünkü Hoca Rüstem Mektep Sokak'ta park edilmiş araçlar itfaiye geçişine olanak tanımıyordu. Ve bu araçlar malum otoparkçıların park ettirdiği araçlardı. Ve birçok kişi üzülerek ‘‘Ah, biz demiştik’’ dediler. Evet, sokakta işyeri bulunanlar çok zaman önce park ettirilen bu araçların herhangi bir yangın durumunda itfaiye geçişini engelleyeceğini vurgularayarak şikayet dilekçesi vermişlerdi. Dilekçelerine bir cevap alamadılar ama korktukları başlarına geldi. Bir okul yandı ve itfaiye, sokaktaki araçlar yüzünden bir saat gecikti. Sonuç mu, yangına geç müdahale, kimi araçların zarar görmesi ve zamanında uyarıya rağmen korkulanın gerçekleşmesi.
Şimdi birileri üzülerek ‘‘biz zamanında söylemiştik’’ diyor. Birileri, uyarıları zamanında dikkate almadıkları suçluluk duyuyor olabilir. Birileri, olaya sebebiyet vermekten ne kadar rahatsızdır bilinmez, ancak en iyi ihtimal, birilerinin bu olaydan ders alması olabilir.
Kuleye bir ay boyunca test
Geçtiğimiz çarşamba günü Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği Beyazıt Kulesi'nin meteorolojik sinyalizasyonunun neden çalışmadığını sormuştuk. Başar İEnşaat tarafından 60 milyar liraya başarılı bir tadilata tabi tutulan kulenin üstündeki havadurumu ışıkları bütün Eylül boyunca yeşil yanarak yağmur demiş, sonra da tamamen sönmüştü. Pek çok İstanbullu ve kentimizi ziyaret eden turistler için hoş bir anlamı olan havadurumu ışıklarının, belediyenin 'çalışıyor' açıklamasına karşın, çalışmadığını ve meteoroloji merkezinden veri istenmediğini duyurmuştuk.
Bu haberin yayınlanmasının ardından Başar İnşaat'tan yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada sinyalizasyonun yenilenerek bir ay boyunca test edildiği; bürokratik işlemler tamamlanır tamamlanmaz faaliyete geçirileceği bildiriliyor.
Akla takılan sorular
Yine de sormak istediğimiz şeyler var: Kulenin restorasyonu tamamlandığına göre, neden hala sinyalizasyon düğmesine basmak için bürokratik engeller çıkıyor? Bunlardan belediye mi, firma mı sorumlu? İlle de test edilecekse bu test neden bir ay sürdü ve sadece yeşil yandı? Belediye test aşamasında olan ve şimdi çalışmayan meteoroloji sinyalizasyonu için 'halen normal olarak çalışıyor' açıklamasını yaptı? Umuyoruz ki bütün bu soruların mantıklı teknik açıklamaları vardır. Büyükşehir Belediyesi ya da Başar İnşaat'tan bu konuda bir açıklama gelir gelmez size duyuracağız. Çünkü bu işin takipçisiyiz.
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
ALİBEYKÖY
Çocuklar okula gidemiyor
İstanbul gibi bir kentte, ‘‘yol durumu’’ nedeniyle çocukların okula gidememesi diye bir şey olabilir mi? Alibeyköy Baraj Yolu'ndan arayan okurumuz telefonda isyan ediyordu. Yol o kadar kötü bir durumdaymış ki arabaların geçişine olanak yokmuş. Çamur yüzünden ne yaya ne taşıt trafiği mümkünmüş. ‘‘Çocuklarımızı okula gönderemiyoruz’’ diyordu okurumuz. Kimi çocuklarsa kamyonlarla taşınıyormuş okula. Evet, İstanbul'da bir mahrumiyet bölgesi öyküsü. Yetkililerden çözüm bekleniyor. Hemen, şimdi!
MASLAK
Merdivensiz üst geçit
Maslak'ta karşıdan karşıye geçmek imkansız. Çünkü üst geçit yapılmış, ama merdivenleri yok. Üst geçidi kullanacak yayalarsa, şikayetlerini anlatacak yetkili kişi bulunamıyor.Yönetenlerin dikkatine...