Madende korkunç bekleyiş

Güncelleme Tarihi:

Madende korkunç bekleyiş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2010 00:00

Zonguldak’ta yeni açılan bir maden ocağında patlama meydana geldi. Göçüğe ulaşıldı ama işçilerden haber yok. 30 işçi hala 540 metre derinde göçük altında. Tam 30 saatten fazla süredir 30 işçiye ulaşılmaya çalışılıyor. Kurtarma çalışmaları sonucunda göçük açıldı ancak bir göçük ile daha karşılaşıldı. İşçilere yarın öğlen saatlerinde ulaşılması bekleniyor.

Haberin Devamı

MADENDE KORKU VE UMUDUN FOTOĞRAFLARI

YARALI MADENCİLER HASTANEYE KALDIRILDI

İŞTE GÖÇÜK ALTINDA KALAN İŞÇİLER

 

PATLAMA SONRASI İLK GÖRÜNTÜLER / WEB TV

BAKAN YILDIZ PATLAMA İLE İLGİLİ KONUŞTU / WEB TV

GÖKYÜZÜNDE ESRARENGİZ BULUTLAR / WEB TV  

 

ZONGULDAK'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne ait kömür ocağında dün meydana gelen grizu patlamasında, yerin 540 metre altında mahsur kalan 30 madenciye ulaşılmaya çalışılıyor. TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, işçilere bugün ulaşmayı umut ettiklerini söyledi. Maden işçilerinin yakınları ise ocak ağzında gözyaşları içerisinde gelecek haberi bekliyor.
Dün saat 13.28’de, Zonguldak’ın Kilimli Beldesi’nde bulunan TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasında 11 işçi yaralanırken, 540 kodunda bulunan 30 işçi mahsur kaldı. TTK’da galeri açma işini ihale ile alan Yapıtek Şirketi'nde çalışan 30 işçinin kurtarılması için çalışma başlatıldı. 

Patlamanın meydana geldiği Karadon Müessesesi’ne ait ocak ve aynı müesseseye bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü’ne ait maden ocağından TTK’ya bağlı kurtarma ekipleri yer altına girerek patlamanın olduğu 540 kodundaki galeriye ulaşmak için çalışma başlattı.

10 METRELİK GÖÇÜK VAR

Patlamanın olduğu ocağa dün gece kurtarma asansörü ile inildiğinde grizunun neden olduğu büyük hasar ve gaz oranının yüksek olması nedeniyle müdahalede bulunamadı. Bunun üzerine saat 24.00 sıralarında, bütün ekipler Gelik tarafındaki yandaki ocaktan patlamanın olduğu bölgeye ulaşmak için çalışma başlattı.

Bu ocaktan, patlamanın meydana geldiği ocakta işçilerin mahsur kaldığı galeriye yatay 1800 metre mesafe bulunuyor. Bunun 1 kimotrelik bölümünü sorunsuz geçen kurtarma ekipleri, 800 metrelik kesimde grizuya bağlı olarak yoğun gazla karşılaştı. Gaz oranı 2000 ppm ölçülürken, havalandırma çalışmasıyla sabaha kadar 900 ppm, öğle saatlerinde de 600 ppm seviyesine düşürüldü. Maden ve Taşocakları Tüzüğü'ne göreocaklarda karbonmonoksit gazı 50 ppm oranına çıktığında çalışma durduruluyor. Karbonmonoksit gazının 600 ppm üzerinde olduğu ortamda gaz maskesiz bulunmak ise ölüme neden oluyor.

TTK Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Özçelik, kurtarma ekipleri havalandırma çalışması yaparak ilerlerken 8- 10 metrelik bir göçükle karşılaşıldığını söyledi. Özçelik, “25-30 civarındaki kurtarma ekibi 3 ve 4’er kişilik gruplar halinde çalışarak göçüğün oluştuğu bölgeye ulaştı. Şu anda 8-10 metrelik bir göçük var. Ekiplerimiz göçüğe müdahale etmeye başladı. Göçük açıldıktan sonra hava akımı sağlanacak ve gaz oranı daha da düşürülmeye sağlanacak. Bunun için yer altına havalandırma şebekesi döşendi. Gaz oranı düştükten sonra çalışmalar daha da kolaylaşacak. Umut ediyoruz bugün işçilerimize ulaşacağız” dedi.

Bu arada göçüğün olduğu bölgede çalışmalara katılan Selim Yağız adlı işçi gazdan zehirlendi. Ocaktan çıkarılan Selim Yağız'a ambulansta sağlık ekipleri müdahale etti. Yağız’ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

BAKAN DİNÇER: UMUDUZU KORUYORUZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Eneji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM eski Başkanı Ak Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan ile birlikte kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü TTK Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Gelik İşletme Müdürlüğü’nün önünde, kurtarma çalışmalarını yürüten personelden bilgi aldı.
Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ömer Dinçer, patlamanın ardından ocakta büyük hasar meydana geldiğini, bu nedenle kurtarma çalışmasının yandaki ocaktan yürütüldüğünü söyledi. Dinçer, “Gelik tarafından yapılan çalışmalar sonucunda sabah göçüğün olduğu yere ulaşıldı ve ilk kazma vuruldu. Ancak, işçi arkadaşlarımıza ne zaman ulaşırız elimizde yeterli bilgi yok. Sabır ve sükuneti korumalıyız” dedi.
Olayın kesin olarak grizu patlaması olduğunu vurgulayan Dinçer, “Göçüğün uzunluğu ne kadar, net bir bilgimiz yok. Ancak umudumuzu koruyoruz. Çünkü göçüğün olduğu yerde metan gazının olmadığı yerler var. Ümit ediyoruz ki işçilerimiz o bölümlerdedir” diye konuştu.

“İHMAL GÖZÜKMÜYOR”

Bakan Dinçer, ‘İhmal var mı?’ sorusuna, “Teknik açıdan bakıldığında ihmal ve hata görülmüyor. En son Ekim ayında kapsamlı bir denetim yapıldı. İş güvenliği açısından bir eksiklik görülmedi. Ancak patlama sebebiyle bir ihmal var mı bunu göçüğü kaldırdıktan sonra göreceğiz” yanıtını verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise gece 02.30’da kendisini arayan Başbakan Erdoğan’a çalışmalarla ilgili bilgi verdiğini, İspanya dönüşü tekrar görüşeceklerini söyledi.

İŞÇİ YAKININDAN TEPKİ

Bakanlar Ömer Dinçer ve Taner Yıldız ile beraberindekiler daha sonra ocak ağzında bekleyen işçi yakınlarıyla konuşup çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız bir işçi yakınına bilgi verirken, “Umut ediyoruz ki 2-3 saat içerisinde göçükten bir menfez açıp işçilere ulaşmaya çalışacağız” dedi.

Bu sırada, bir işçi yakını “Patlama olduktan sonra buraya gelip lak lak konuşuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. İşçi yakını polisler tarafından uzaklaştırıldı. Bakanlar daha sonra işletme müdürlüğüne girerek çalışmaları takip etti.

OCAK BAŞINDA FERYATLAR

Bu arada, mahsur kalan işçilerin yakınları ocak ağzında sabaha kadar bekledi. Umut içerisindeki madenci yakınları birbirlerini teselli etmeye çalıştı.

Sabah saatlerinde işçilere ulaşılamaması üzerine umutlar giderek azalırken, işçilerin yakınlarının da feryatları yükseldi. Baygınlık geçiren bazı işçi yakınlarına sağlık ekipleri müdahale etti.

Kızılay ise ocak önünde bekleyen madenci yakınlarıypla çalışanlara yemek ve su dağıttı.

MÜHENDİS OĞLUNU BEKLİYOR

Ocakta mahsur kalan maden mühendisi 28 yaşındaki Koray Kebapçı’nın babası 56 yaşındaki Turan Kebapçı, Konya Selçuk Üniversitesi mezunu olan oğlunun 4.5 yıl önce Yapıtek Şirketi'nde işe başladığını söyleyerek, “Umudumuzu kaybetmedik. Sabaha kadar gelecek müjdeli bir haberi bekledik. İnşallah oğlum ocaktan sağ salim çıkacak” diye konuştu.

Ocak önünde bekleyen 24 yaşındaki Gülşen Karabektaşoğlu, eşi 26 yaşındaki Ahmet Karabektaşoğlu ile kardeşi 23 yaşındaki Erdem Alkin’in ocakta mahsur kalan kişiler arasında olduğunu söyledi. Kucağındaki 6 yaşındaki kızı Ebrar ile ocak önünde beklerken gözyaşlarına boğulan Gülşen Karabektaşoğlu, “Eşim 4 yıldır firmada çalışıyor. Asıl mesleği aşçılık. Ancak imkan olmadığı için mesleğini yapamadı. Madenci oldu. Daha önce de maden ocağında 3-4 defa kaza geçirdi. En son yaklaşık 1 yıl önce gaz zehirlenmesi nedeniyle yaralandı. Çok defa işi bırakmasını söyledik. Ancak, kirada oturuyoruz. Yapacak bir işimiz olmadığı için çalışmaya devam etti. Umudumuzu koruyoruz” dedi.

Oğlu Erdem Alkin ile damadı Ahmet Karabektaşoğlu’nun ocakta mahsur kalmasının üzüntüsünü yaşayan Ayşe Alkin ise “Oğlum oğlum” diyerek feryat etti.

Haberin Devamı

DİNÇER: "MAALESEF UMUTLAR AZALIYOR"

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer kurtarma çalışmalarında süre uzadıkça umutların azalmaya başladığını söyledi.

"ELLE ÇOK DİKKATLİ ÇALIŞIYORLAR"

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamayla ilgili “Gazdan dolayı mekanik çalışma mümkün değil, elle çok dikkatli çalışıyorlar. İkinci bir acıya meydan vermek istemiyorlar” dedi.Gelik bölgesine gelerek yetkililerden kurtarma ile ilgili bilgi alan Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göçük arkasındaki işçilere ulaşmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.ncak oluşan aşırı metan ve karbonmonoksit gazı nedeniyle güçlükler yaşandığını anlatan Torun, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Ekipler çalışıyor, ama dediğim nedenlerden ulaşmak zaman alacaktır diye düşünüyoruz. Aldığımız bilgi, zor koşullarda çalıştıkları. Gazdan dolayı mekanik çalışma mümkün değil elle, çok dikkatli çalışıyorlar. İkinci bir acıya meydan vermek istemiyorlar. Bu nedenle çalışmalar ağır gidiyor. Olay yerini görmeden ihmal konusunda bir şey diyemem. Ancak sonuç olarak bir grizu patlaması. Metan birikimi söz konusu olabilir. Onu patlatacak bir ısı kaynağı gerekiyor, bunları
irdelemek gerekiyor. Teknik rapora göre değerlendirme yapacağız. Koordinasyon  sıkıntısından bahsedebiliriz. Kriz merkezi olaydan 26 saat sonra kuruldu. Bunlar koordinasyon bozukluğu olduğunun göstergesidir. Yer altında çalışma koşullarının çok daha zor oldu bilindiğinden bir gün önceden acil eylem planı hazırlanmalıydı. Bunu sürekli raporlarımızda belirtip bakanlıklarla da görüşüyoruz. Ama ne yazık ki uygulanmıyor.”

Haberin Devamı

'GÖÇÜK AŞILDI YENİ GÖÇÜKLE KARŞILAŞILDI´

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü Gelik maden ocağının önünde gazetecilere açıklamada bulundu. Bakan Yıldız, "Taş ve kayalardan oluşan 6-7 metrelik göçük aşıldı. Ancak 20 metre kadar sonra kömür göçüğü ile karşılaşıldı. Şimdi orada temizlik çalışmalarına başlanıldı" dedi.

İşçilerin bulunduğu galeriye ulaşıncaya kadar başka bir göçükle karşılaşmamayı umut ettiklerini belirten Bakan Yıldız, şöyle konuştu:
"Göçükler nedeniyle çalışmaların uzaması işçi arkadaşlarımızla ilgili kaygılarımızı daha da arttırıyor. İşçi arkadaşlarımızın bulunduğu noktaya kurtarma ekiplerimizin uzaklığı 80-85 metre civarında. Ocaktaki gaz ölçüm çalışmaları bir taraftan devam ediyor. Şu anda gaz oranı 400 ile 600 ppm seviyesinde. Yani artık arkadaşlarımız cihazsız çalışacak durumdalar. Ancak her ihtimale karşı cihazları yanlarında. Umut ediyorum ki, kömür göçüğünden sonra başka bir göçükle karşılaşmayalım. Çünkü her göçüğü açmak saatler alıyor."

Haberin Devamı

'BEKLEMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise sabırla beklemekten başka çarelerinin olmadığını belirterek, "Süre uzadıkça umudumuz azalıyor. Ancak ekiplerimiz umut içinde çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.

"YARIN ÖĞLENE DOĞRU ULAŞACAĞIZ"

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü İş Güvenliği Uzmanı başmühendis Vedat Küçükbükücü, maden ocağındaki çalışmalar hakkında Zonguldak Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemir Başkanlığı’nda kurulan Kriz Masası’na bilgi verdi. Mahsur kalan işçilere yaklaşık 130 metre mesafe kaldığını belirten Küçükbükücü, umutlu konuştu. Mahsur kalan madencilerin stim denilen basınçlı havadan yararlanmaları halinde kurtulma şanslarının fazla olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Şu anda ocakta gaz oranını ayarladık. Normal şartlarda yarın öğlene doğru ulaşacağız. Bir göçük var 15 metre önümüzde. Şu anda patlama diye bir şey söz konusudur. Tabiatın bir anda vermiş olduğu eksiklikler söz konusudur. Şu anda durmadan çalışıyor arkadaşlarımız. Önde ve arka tarafta 30’ar kişilik ekipler var. 15 metrelik göçüğü atlatarak ikinci göçüğe geçeceğiz. Hiçbir madenci ocağa baretsiz ve gaz maskesiz giremez. Kuyu dibine yakın olduğu için hava konusunda sıkıntı yok. 15 metrelik bir göçüğümüz var önümüzde. İlk göçüğü aştık ve havalandırmayı sağladık. İkinci göçüğü açmamız an meselesi olur. Toplam 8 metrelik kısmın bir bölümünü aştık. Mahsur kalan işçiler, ‘stim’ dediğimiz yeraltı çalışmalarımızda kolaylık sağlayan basınçlı havadan belli bir yerde fayadalanmış iseler kesinlikle onları kurtaracağız. Arkadaşlara 130 metre kaldı. Umutluyuz.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!