Madencinin eşinin dul maaşını yanlışlıkla kestiler

Güncelleme Tarihi:

Madencinin eşinin dul maaşını yanlışlıkla kestiler
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 10:06

ZONGULDAK’ta, 11 yıl önce eşinin maden ocağında iş kazası sonucu ölmesi üzerine bağlanan dul maaşı ile geçinen 2 çocuk annesi 44 yaşındaki Ergül Pazarlık’ın 900 liralık maaşı, yeniden evlenmediği halde Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) kesildi.

Kurumu telefonla arattıran Ergül Pazarlık, resmi nikahsız evlilik yaptığı gerekçesiyle maaşının kesildiğini öğrenince şaşkına döndü. Ergül Pazarlık, namusu ve gururuyla oynandığını belirterek kurum hakkında suç duyurusunda bulunacağını söylerken, yapılan araştırma sonunda maaşın isim benzerliği sonucu yanlışlıkla kesildiği ortaya çıktı ve hata düzeltildi.

Maden işçisi Ramazan Pazarlık, 5 Ocak 1999 günü, çalıştığı özel maden ocağında meydana gelen göçükte yaşamını yitirdi. Gökçebey İlçesi’ne bağlı Pazarlıoğlu Köyü’nde yaşayan eşi Ergül Pazarlık ile çocukları 15 yaşındaki Erkan ve 18 yaşındaki Fatma Pazarlık’a maaş bağlandı. Ergül Pazarlık, önceki gün bankaya gittiğinde, SGK'nın 4 aralık tarihinde bankaya gönderdiği yazı ile 900 liralık maaşının kesildiğini öğrenince şaşkına döndü. Yazıda, 18 Ekim 2008 tarihinde Ergül Pazarlık hakkında yapılan araştırma sonucunda maaşının kesildiği, soruşturma tarihinden 17 Ocak 2010’a kadar ödenen paranın da geriye tahsil edileceği belirtildi.

Eniştesi Satılmış Pazarlık’ın, kurumu telefonla arayarak maaşın kesilme gerekçesini öğrendiğinde Ergül Pazarlık’ın şaşkınlığı bir kat daha arttı. Satılmış Pazarlık, “Konuştuğum görevli, yengem hakkında bir kişinin ihbarda bulunduğunu söyledi. Evde meçhul bir erkek devletin verdiği maaşla barınıyormuş. Bunun üzerine köye müfettiş gelmeden, kimseye soru sorulmadan maaş kesilmiş” dedi.

TAZMİNAT DAVASI AÇACAK

Köyde 2 çocuğuyla tek katlı bir evde yaşayan Ergül Pazarlık, iftiraya uğradığını belirterek gözyaşlarına boğuldu. Maaşının kesildiğini ve gerekçesini öğrendiğinde ölmek istediğini belirten Ergül Pazarlık, kimsenin namusuna ve gururuna dil uzatamayacağını söyledi. Ergül Pazarlık, şöyle konuştu:

“Ben böyle geldim, böyle giderim eşimin yanına. Bana kimse dil uzatamaz bu konuda. Benim namusumla, gururumla oynanıyor. 10 yıldır çocuklarımın başındayım. Bu yaştan sonra da evlenmeyi düşünmüyorum. Kendi yağımızla, tuzumuzla kavruluyoruz. Bana bu iftirayı atanlar ve Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunacağım, tazminat davası açacağım.”
Köyde, annesi hakkında kimsenin böyle bir şeye tanık olmadığını söyleyen Fatma Pazarlık da şaşkınlık içinde olduklarını söyledi. Köy muhtarı Hasan Palacık ise, her hangi bir görevlinin Pazarlık ailesi hakkında kendisinden bilgi almadığını, Ergül Pazarlık’ın da gayri resmi veya resmi evliliğinin söz konusu olmadığını söyledi.

İSİMLER KARIŞMIŞ, YANLIŞLIK DÜZELTİLDİ

Maaşın kesileceğine dair bankaya gönderilen yazıda imzası bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı Hak Sahipleri Tahsis İşlemleri Servis Müdürü Özcan Yalçın’ın, DHA’nın telefonla kendisini araması üzerine yaptırdığı araştırmada, maaş kesme işleminin isim benzerliği sonucu yapıldığı ortaya çıktı. Aynı köyde yaşayan Ergül Demiroğlu’nun, babasının maaşını alabilmek için eşi Mustafa Pazarlık’tan boşandığı halde birlikte yaşamaya devam ettiğinin belirlendiğini, yanlışlıkla bu kişi hakkında işlem yapılması gerekirken, Ergül Pazarlık’ın maaşının kesildiğini kaydeden Yalçın, “İsimler aynı ve aynı köyde yaşıyorlar. Bu yüzden böyle bir karışıklık olmuş. Durumu hemen düzelttik. Düzeltme yazımızı da bankaya gönderdik” dedi.

‘VATANDAŞ HAKKINI ARASIN’

Zonguldak’ın, bu tür usulsüz boşanmaların yoğun yaşandığı bir kent olduğunu, bu yoğunluktan dolayı böyle karışıklıkların olabildiğini anlatan Yalçın şöyle devam etti:

“İşlemlerde bir yanlışlık olduğunda vatandaş ısrarla hakkını arayacak. Siz vatandaş olarak kendinizden eminseniz, ‘Nasıl böyle birşey olabilir? Benim aylığımı, başkasıyla yaşıyorsun diye kesiyorsun’ diyerek memura diklenmesi lazım bana göre vatandaşın. Görevlilerimizin de, ‘Sizin aylığınızı kestik, gidin nereye baş vurursanız vurun’ diye karşı bir tavır içinde olacağını sanmıyorum.”

Yalçın, Ergül Demiroğlu hakkındaki işlemin ise hemen başlatıldığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!