Güncelleme Tarihi:
Zonguldak Uzunmehmet Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) maden ocaklarında çalışan ve emekliye ayrılan işçilerin akciğerlerinde meslek hastalığı pnömokonyoza rastlanılabiliyor.
Verilere göre, pnömokonyoz hastalığı kararı en fazla 1997'de bin 760, en az ise 2003'te 241 kez alındı. Hastaneye geçen yıl müracaat eden 2 bin 60 madenciden bin 710'unun meslek hastalığına yakalandığı, söz konusu rahatsızlığın da devam ettiği ya da ilerlediği belirlendi.
Yetkililer, pnömokonyozun bir kez görüldüğü işçinin daha sonraki muayenelerinin de yıllık istatistiklerle hastalığın saptandığı şeklinde yansıtıldığını, bundan dolayı da her yıl hastalığa yeni yakalanan madencilerin sayılarının belirlenemediğini bildirdiler.
MADENLER HASTALIK ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR
Pnömokonyozun, mineral tozlarının solunmasına bağlı gelişen akciğer hastalığı olduğuna dikkati çeken yetkililer, şunları kaydettiler:
“Özellikle maden işçiliği gibi tozlu ortamlarda çalışanlarda hastalığın şiddeti havadaki toz oranıyla artıyor. Ocaklarda sürekli tozlarla temas halindeki maden işçilerinde daha fazla görülüyor. En önemli belirtisi de nefes darlığıdır. Risk altındaki kişilerin düzenli aralıklarla röntgen muayenesinden geçmesi gerekir. Röntgende, akciğer benekli biçimde görülür. Hastalığın vücutta hızla seyir göstermesi akciğerlerde önemli hasarlara yol açabilir. Özellikle iş yerlerinde koruyucu maske kullandırılması gereklidir.”
Yetkililer, sigara içen madencilerde hastalığın daha fazla ilerlediğinin tespit edildiğini bildirdiler. Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Denizer de maden ocaklarında işçi sağlığı ve iş güvenliğine yönelik teknolojik yatırımların yanı sıra önlemlerin alınmasının meslek hastalığı oranında azalma sağladığını söyledi.