Madenci olmak için kazma ve balta salladılar

Güncelleme Tarihi:

Madenci olmak için kazma ve balta salladılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2008 11:44

Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) alınacak 3 bin maden işçisi için başvuran 37 bin 196 kişinin, madenci olabilmek için uygulamalı testlere tabi tutulacakları sınav başladı.

Haberin Devamı

ADAYLAR HÜNERLERİNİ BÖYLE SERGİLEDİ

İşçi adayları, 5 kişilik komisyon önünde maden direği taşıyıp, kazma, kürek ve baltaları nasıl kullandıklarını uygulamalı olarak gösterdi. İşçi adaylarından bazıları özellikle 4 metre boyunda 34 kilo ağırlığındaki maden direğini kaldırıp taşımakta güçlük çekti.

1 Temmuz’da, Zonguldak’a gelen Başbakan Erdoğan’ın, maden ocağı ziyaretinde TTK’ya 3 bin maden işçisi alınacağını söylemesinin ardından, 6 Ekim’de başlayıp, 20 Ekim’de sona eren kayıtlarda 37 bin 196 kişi başvuruda bulundu. 1160 üniversite mezununun da madenci olabilmek için müracat ettiği kayıtların ardından, işçi adaylarının madenlere yatkınlıkları konusunda uygulamalı testlere tabi tutulacakları sınav bugün başladı. TTK’ya bağlı Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlükleri’nin önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanan işçi adayları, 1 maden başmühendisi, 3 maden mühendisi ve 1 memurdan oluşan 5 kişilik komisyonun önünde belirlenen testlerden geçti.

Haberin Devamı

4 METRE BOYUNDA 34 KİLOLUK DİREĞİ TAŞIDILAR

Karışıklık yaşanmaması için mahalle mahalle sırayla alınan işçi adaylarının önce boy ve kiloları ölçülüp, ellerinde nasır olup olmadığı kontrol edildi. Daha sonra işçi adayları, küçük kömür büyüklüğündeki taş yığınında kazma ve küreği nasıl kullandıklarını gösterdi. Ardından balta ile maden direğini kesen işçi adayları, son olarak da yer altındaki ocak açmada tahkimat olarak kullanılan maden direğini omuzlayarak 5 ve 10’ar metre taşıdı. İşçi adaylarının özellikle 4 metre boyunda 32- 34 kilo ağırlığındaki maden direklerini taşımakta zorlandıkları görüldü. İşçi adaylarından bazıları maden direğini kaldıramadı. Israrla direği kaldırmaya çalışanlar ise komisyon üyeleri tarfaından uyarılarak direği yere bırakmaları istendi. Komisyon üyeleri, işçi adaylarının sınavdaki başarılarına göre puan verdi.

DÜNYANIN EN ZOR İŞİNİ YAPACAKLAR

10 bin 700 kişinin başvuruda bulunduğu, ilk gün 1100 kişinin sınava girdiği Üzülmez Müessesesi’nin Müdürü Recep Danacıoğlu, 10 bin 700 kişiden 450 kişiyi seçerek işe alacaklarını söyledi. Madenciliğin dünyanın en zor işi olduğunu belirten Danacıoğlu, şunları söyledi:
“Buradaki sınavda işçi adaylarına yer altında yapacakları işi yer üstünde yaptırmaya çalışıyoruz. Tabi yer altında yapacakları iş, burada yaptıklarından çok daha zordur. Orada ne yapacaklarsa, burada onun küçük bir örneğini yaptırmaya çalışıyoruz. Bu işleri dışarıda yapamayanlar zaten yer altında hiç yapamazlar. Çünkü kazmacılık dünyanın en zor işi.”

Haberin Devamı

KAZMA, KÜREK VE BALTA MADENCİNİN SİLAHI

Kazma, kürek ve baltanın maden işçisinin yer altında değişmez silahı olduğunu ifade eden Danacıoğlu, şöyle konuştu:
“Burada işçi adaylarına taşıttığımız direk, yer altında taşıyabilecekleri en uzun ve en ağır direk. Tabi yer altında bu direği taşıyacakları yer burası gibi düz değil. Zaman zaman 300- 500 metre bu direği taşımak zorunda kalabilecekler. Aynı şekilde yer altındaki çalışmalarda yoğun şekilde ağaç kullanılıyor. Tabi tahkimatta kullanılacak bu ağaçların işlenmesi lazım. Bu da baltayla yapılır. Bu yüzden baltayı da çok iyi kullanmaları lazım. Bizim için burada en güzel balta kullanan bile acemidir. Esas bu işi yer altında öğrencek. Ama en azından tutmayı, kesmeyi bilmesi lazım. Kürek ve kazma da yine yer altında yoğun olarak kullanılıyor. Bu nedenle işçi adaylarının bu malzemeleri nasıl kullandıkları bizim için çok önemli.”

Haberin Devamı

13 YAŞINDAN BERİ KAÇAK OCAKLARDA ÇALIŞIYOR

Sınava giren ve 13 yaşından beri kaçak maden ocaklarında çalıştığını belirten 28 yaşındaki Ferhat Dimekli, “Ben 15 yıldır ocaklarda çalıştığım için sınavda zorlanmadım. Düzenli bir maaşım yok kaçak ocaklarda. Bazen 1000 YTL alıyorum. Bazen 750 YTL alıyorum. Bu yüzden TTK’ya girmek istiyorum. 2006’da da başvurmuştum. Ama giremedim. İnşallah bu sefer girerim” dedi.


Özel bir maden şirketinde çalıştığını belirten 23 yaşındaki Cemil Genç ise, “Devlet işi bir başka. O yüzden TTK’ya girmek istiyorum” dedi. Özellikle maden direğini kaldırmakta zorlanan 22 yaşındaki Hasan Acar ise, “Maden direği dışında sınav kolay geçti. Ama direk çok ağır. Kaldırmakta zorlandım. Ben inşaatlarda çalışıyorum. Babam maden işçisiydi, emekli oldu. Ben de baba mesleğini yapmak istiyorum. Umarım şansım yanımda olur ve işe girerim” dedi.

Haberin Devamı


10 gün sürecek sınavın ardından yeterli puanı alan işçi adayları, noter huzurunda çekilecek kurayla işe alınacak. 1 Ocak’ta işe başlayacak maden işçileri 1175 YTL ücret alacak.

Yeni 3 bin maden işçisi ile kurumun zararını aşağılara çekmeyi hedeflediklerini belirten TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, yıllık 1.5 milyon ton kömür üretimini 5 milyon tona çıkarmak istediklerini söyledi. Dağdelen, kurumun zararının tamamen önlenebilmesi için işçi alımlarının devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!