Güncelleme Tarihi:
İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, istihbari çalışma doğrultusunda, elebaşılığını, birkaç şirketin yönetim kurulu başkanı A.B.U.'nun (78) yaptığı suç örgütünün, kent merkezi ve ilçelerinde tarihi eser bulmak amacıyla kaçak kazı yaptığı bilgisini edindi.
Genişletilerek sürdürülen soruşturmada, A.B.U.'nun talimatlarıyla suç örgütü üyelerinin, Torbalı ve Selçuk ilçeleri arasındaki ören yeri Keçi Kalesi bölgesinde kaçak kazı yapacakları saptandı. Örgüt üyelerinin, kazı faaliyetini dikkat çekmeyecek şeklinde maden arama işlemi gibi göstermeye karar verdikleri, maden mühendisi A.K. (43), İstanbul Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nde görevli bir memur ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde komisyon başkanı H.C.'yle (50), bölgede inceleme yaptıkları belirlendi. Takip edilen zanlıların, Keçi kalesi bölgesinde kazı yapacakları yerin etrafına, ‘Maden alanına girmek tehlikeli ve yasaktır’ levhaları asarak kamufle olduklarının ve resmi yerlere başvurularına rağmen izin almadan kazıya başladıklarının tespit edilmesiyle harekete geçildi.
KAZI YERİNDE SUÇÜSTÜ
Kazı yerine baskın yapan ekipler, zanlıların, 8 metre derinliğinde çukur açtıklarını, kayaları parçalamak amacıyla iş makinası da kullandıklarını, konaklamak amacıyla çadır kurup, kayaların kovuklarına yiyecek gizlediklerini saptadı. Baskında, kaçak kazıyı yapan H.D. (36), E.T. (28), İ.D. (42), O.C. (40), M.K. (38) ve C.K. (35) yakalandı. Bu kişilerle bağlantılı, elebaşı A.B.U., örgütünü yöneticileri ve üyeleri N.Ö. (52), E.D. (39), maden mühendisi A.K., A.S. (49), K.S. (47), E.A. (34), M.S.D. (36), H.C., Ö.F.G. (35), H.T. (49), H.U. (35), T.K. (53), Ş.Y. (40), Ö.V. (61), A.B. (37), H.O. (41), T.K. de (53), Selçuk, Urla, Torbalı ve Kemalpaşa İlçelerinde yakalandı.
Örgütün faaliyetleri içerisinde bulunduğu ileri sürülen emekli albay R.P. ise, sağlık sorunları nedeniyle savcının talimatıyla gözaltına alınmadan, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Zanlılardan N.Ö.'nün, Balıkesir'de aynı suçtan tutuklanıp, bir ay önce cezaevinden tahliye olduğu ortaya çıktı.
KADIN FİGÜRLERİ, SİKKELER
Zanlıların gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda, dedektörler, kompresörler, çok sayıda kürek, el, kafa lambası, 2 kadın figürlü tarihi obje, 6 sikke, 1 topraktan yapılmış kandil, 2 tabanca, 24 mermi, tarihi eser fotoğraflarının bulunduğu kataloglar ele geçirildi. Emniyette işlemleri tamamlanan 24 zanlı, ‘örgütlü olarak tarihi eser kaçakçılığı, izinsiz kazı yapmak, tarihi eser bulundurmak, satmak ve rüşvet’ suçlarından İzmir Adliyesi'ne sevkedildi.