Güncelleme Tarihi:
Buna karşılık aynı şirket, X-Men serisinde Northstar karakterini yarattı. Northstar, eşcinsel olduğunu açık açık söyleyerek öncüler arasında yerini aldı. Northstar’ın doğuşu gay cemaatinde de memnuniyetle ve umutla karşılanmıştı ki, başına gelmedik kalmadı. Sonunda yazarlar tarafından öldürüldü. Hem de bir veya iki kez değil, tam üç kez. Aynı adam üç kere nasıl ölür, demeyin. Ölümlerin hepsi farklı gerçekliklerde gerçekleşti. Northstar sonunda zombi bir suikastçıya dönüştü.
Perry Moore, Amerikalı bir senarist, yapımcı, yönetmen ve yazar. “Narnia Günlükleri: Aslan, Cadı ve Gardrop”un yapımcılığını saymazsak kitleler tarafından tanınmasını sağlayan, 2007’nin son aylarında çıkardığı ilk romanı oldu. Kendisi de bir eşcinsel olan Moore, ilk eşcinsel süper kahraman Thom Creed’i yarattı. Sarışın, yakışıklı, kaslı, genç bir adam. Lisede okuyor, okulun basketbol yıldızı. Süper güçleriyle cinsel tercihi aynı anda ortaya çıkıyor. Thom her ikisini de saklamak zorunda. Çünkü babası gözden düşmüş bir eski süper kahraman ve yaşadığı kent homofobik insanlarla dolu. Böylece evini terk ediyor ve kendisi gibi insanların bulunduğu bir takıma katılıyor.
Yakında bir televizyon dizisi de çekilecek olan roman, 2008’de Lambda’nın edebiyat ödülünü aldı.
Moore, romanı yazmaya Northstar’ın 2005’te Wolverine tarafından üçüncü kez öldürülmesi üzerine karar vermiş. Yazarların eşcinsel Northstar’ı, okurlara kötü örnek olduğu endişesiyle öldürdüklerine inanıyor. Üşenmemiş bir de liste yapmış, eşcinsel kahramanların başına bugüne kadar neler geldiğine bakmış. Pek de iç açıcı değil. Bir kısmını yazının sonuna ekledik zaten.
Yarasa Kadın’ın lezbiyen olduğunu 2006’da öğrenmiştik aslında. Gotham Kenti polislerinden Renee Montoya’nın eski sevgilisiydi. Ancak yeni maceralarında lezbiyenliği daha önde olacak. Batman ve Superman’in yayıncısı DC Comics yazarı Greg Rucka, kızıl saçlı Yarasa Kadın’ın (Batwoman) önümüzdeki haziran başlayacak yeni maceralarda, Kath Kane kimliğiyle gündüz sosyete partilerine katılacağını, geceleri suçla savaşacağını söyledi. Batwoman, Batman serisinde ilk kez 1956’da, Batman’ın kısa süreli sevgilisi olarak görünmüştü.
EŞCİNSEL SÜPER ÇİZGİ KAHRAMANLARIN ÇAĞI BAŞLADI
Hero’nun yazarı Perry Moore, çizgi roman dünyasındaki eşcinsel kahramanların bir listesini yapmış ve isimlerinin yanına başlarına gelenleri de eklemeyi unutmamış. Kimi hapse düşüyor, kimi öldürülüyor, kimiyse alkolik. Pırıl pırıl kostümleri içinde maceradan maceraya koşan, sevilen sayılan pek yok gibi. Listenin tamamını buraya almak mümkün olmadı. Bu arada www.gayleague.com internet adresinde, bu konuda hazırlanmış daha detaylı listeler bulmak mümkün. Eşcinsel olduğunu açıklayan, açıklamayan, biseksüel olan, eşcinsellikten vazgeçen (!), transseksüel olan veya cinsel tercihleri anlaşılamayan çizgi kahramanların detaylı listesi var.
Amazon: Sakat bırakıldı, süper kötü bir teröriste dönüştürüldü, elektrikle öldürüldü.
Apollo: Çete tecavüzüne uğradı.
Yarasa Kadın: Lezbiyen olduğu ifşa edildi, kaçırıldı, işkence edildi.
Bloke: İlk görevinde öldürüldü.
Ned Campbell: Karısı tarafından bir erkekle sevişirken yakalandıktan sonra parça parça edildi.
Captain Metropolis: Başı kesildi.
Captain Power: Bir patlamada ağır biçimde yaralandı, ruh sağlığını kaybetti, öldürüldü.
Chain: Öldü.
Destiny: Öldü.
Frenchie Duchamp: Alkolik, iki bacağı da kesildi.
Electro: Hapse girince eşcinsel olduğunu fark etti.
El Extrano: AIDS’li bir vampirin saldırısına uğradı.
Fauna: Öldü.
Green Arrow II / Connor Hawke: Geriye dönük olarak heteroseksüel oldu.
Hooded Justice: Takım arkadaşı tarafından öldürüldü.
Ice: Öldürüldü, en son cehennemde görüldü.
Jarvis: Başından vurularak öldürüldü.
Jetman: Kötü adamlardan biri, eşcinsel olduğunu açıklamakla tehdit etti.
Karma: Çocukken tecavüze uğradı, kaçırıldı, yıllar sonra ortaya çıktığında hareket edemeyecek kadar şişmanlamıştı.
Madam Fatal: Öldü, drag queen’lerin katıldığı cenazesi alay konusu oldu.
Midnighter: Kalbi yerinden söküldü.
Moondragon: Kaçırıldı, kulağı kötü adamlar tarafından kesildi ve bir fidye notuyla birlikte babasına yollandı.
Northstar: Üç farklı gerçeklikte öldürüldü, sonunda bir zombi suikastçı oldu.
Robin: Kötü adam olarak ifşa edildi. Batman’e duyduğu karşılıksız aşk nedeniyle karanlık tarafa geçtiğini söyledi.
Shatterstar: Heteroseksüel bir karakter olarak baştan yazıldı.
Silhouette: Eşcinsel olduğunu açıkladıktan sonra öldürüldü.
Wing: Akıl hocasına aşık olduğunu itiraf etti. Kolu kırıldı, dövüldü. 750 bin dolarlık bir çek verilerek süperkahramanlardan oluşan ekibini onursuz olarak terk etmesi istendi.
GAY ÇİZGİ KAHRAMANLARIN MAKUS TALİHİ
Renkli, parlak ve dar kostümleri daha önce de şüphe uyandırmış olabilir ama süper kahramanların itiraf saati 21. yüzyılda geldi. Maçoluğun bir kalesi daha yıkılıyor. ABD’de 2007 sonbaharında yayınlanan ve eşcinsel bir süper kahramanın maceralarını anlatan Hero (Kahraman) adlı romandan sonra seksi Yarasa Kadın da birkaç gün önce lezbiyen kimliğiyle yeni maceralara atılacağını açıkladı. Uçabilen, gökdelenleri yerinden söken, kötülerle savaşıp her zaman kazanan bu süper yaratıkların arasında da eşcinseller varmış meğerse. Çizgi roman tarihindeki eşcinsel karakterlerin başına neler geldiğini düşünecek olursak, Hero’nun kahramanı Thom Creed ile Yarasa Kadın Kitty Kane’e şans dilemek lazım bu arada.
BATMAN VE ROBIN ARASINDAKİ ŞÜPHELİ İLİŞKİ
Süper kahramanların dünyası son derece maço bir evren. Ortaya çıktıkları ilk yıllarda, süper kahraman demek, beyaz, orta veya üst sınıftan, uzun boylu ve yapılı, heteroseksüel erkek demekti. O zamanlar özellikle ABD’de 9-14 yaş arasında olduğu varsayılan erkek çizgi roman okuyucuları, kendini süper kahramanla özdeşleştirir, onun gibi olmak isterdi. Yaşadığımız dünyada olmadığı gibi çizgi evrende de siyahlara, eşcinsellere ve kadınlara yer yoktu. Kadınlarla siyahlar bu çemberi kırmayı başardılarsa da eşcinseller için durum uzun zaman değişmedi. Gerçi kadınlar ile siyahların varlığı da sos gibiydi, hala da öyle. Bunun için altı kişilik bir süper kahraman ekibindeki kadınların ve siyahların sayısına bakmak yeterli. Politik doğruculuk adına orada bulunduklarını hemen anlayacaksınız.
Eşcinsel süper kahramanların varlığından ancak 1990’lı yıllarda bahsedilebildi. Gerçi o zamana kadar eşcinsel olduğundan şüphelenilen ama hiçbir zaman bu konuda bir açıklama getirmeyen karakterler de vardı. Batman’in Robin’i gibi. Amerikalı psikiyatr Ferederic Wertham, Batman ve Robin’in homo-erotik eğilimler gösterdiğinden çocuklar için sakıncalı olduğunu bile iddia etmişti. Gerçi Wertham, Seduction of the Innocent (Masumiyetin Cazibesi) adlı kitabında bütün çizgi romanların çocuklara yasaklaması gerektiğini de söylemiş, 1950’lerin boğucu McCarthy atmosferinde bu fikirleri de pek beğenilmişti.
Bugün eşcinsel süper kahramanların sayısındaki artış, etnik ve cinsel çeşitlilik getirmeye çalışan politik doğruculukla açıklanabileceği gibi, eşcinsel pazarlamaya da bağlanabilir. Ne de olsa bugün eşcinseller, cinsel kimliklerini daha rahat ifade edebiliyor ve ciddi bir pazar oluşturuyorlar. Ve nihayetinde, süper kahraman denen şeyin özünde özdeşleşme ihtiyacı yatıyor.