Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2002 01:40
Partilerin aday gösterdiği kadın sayısı 277 ama seçilebilecekler 21'i ancak buluyor. CHP'de 9, ANAP'ta 4, DYP'de 3, DSP'de 2, AKP'de 2, MHP'de ise 1 aday seçilebilir sıralarda.
AB kapılarına dayanan Türkiye'de, geçen dönem milletvekili sayısı 22 olan kadınlar, bu
seçim sonucunda ise en fazla 21 milletvekili ile temsil edilebilecek. Meclisimizdeki kadın oranı, AB ölçüt ve beklentilerini karşılamaktan büsbütün uzak kalacak.
Siyasi partilerin milletvekili aday listelerinde kadının adı yine yok. 1999 seçimleri sonucunda TBMM'de 22 milletvekili ile temsil eden kadınlar, bu seçimler sonrasında Meclis'te daha da az sayıda yer alacak. Meclisimizdeki kadın oranı, AB ölçüt ve beklentilerini karşılamaktan büsbütün uzak kalacak. ANAP 68, DSP 49, YTP 48, DYP 30, AKP 28, CHP 39, MHP 18, SP 5 kadın adaya listelerinde yer verdi. Ancak bu 277 kadın adaydan CHP'de 9, ANAP'ta 4, DYP'de 3, DSP'de 2, AKP'de 2, MHP'de ise sadece birinin listelerin
‘‘seçilebilir’’ sıralarında olduğu belirlendi. Bu partiler barajı aşsa ve bu kadın adayların tamamı 3 Kasım seçimlerinde seçilse bile TBMM'de 21 kadın milletvekili bulunacak. Böylece kadın milletvekillerinin erkeklere oranı, yüzde 4'ün altına inmiş olacak.
9 SEÇİLEBİLİR
CHP listelerinde seçilecek sıralardaki kadın aday sayısı dokuzda kaldı. Milletvekili seçilmesine kesin gözüyle bakılan CHP'nin kadın adayları
ise
Oya Araslı, Gaye Erbatur, Gülsün Toker Bilgehan, Sevgi Kökbudak, Güldal Okuducu, Zeynep Damla Gürel, Birgen Keleş, Sıdıka Aydoğan ve Türkan Miçoğulları. CHP listelerinde toplam 39 kadına yer verildi.
68 KADIN VAR AMA
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz aday listelerinde 68 kadına yer verirken, listelerin ilk üç sırasında yeralan kadın aday sayısı ise sadece 16'da kaldı. Bunlardan, İzmir'den
Işılay Saygın, İstanbul'dan ise
Nesrin Nas, Berna Türkili ve
Pınar Türenç dışındaki adayların seçilme şansı bulunmuyor. ANAP'ın listesinin ilk sıralarında yeralan kadın adayların isimleri şöyle sıralanıyor:
Ayten Yılmaz (Çorum 3),
Ayfer Küçükçağlayan (Eskişehir 2),
Nuray Çakmak (Kastamonu 3),
Nilüfer Altunbaş (Malatya 3),
Fatma Ferzan Gümüştekin (Tokat 3),
İnci Emirzeoğlu (Trabzon 3),
Makbule Yaşar (Tunceli 1),
Cavide Öztop (Uşak 3),
Elmas Bacanlı (Yozgat 3),
Hasene Sümmeoğlu (Bartın 2),
Hatice Gündüz (Karabük 2),
Ayşe Füsun Gönül (Ankara 3),
Berna Türkili (İstanbul 4),
Nesrin Nas (İstanbul 3),
Işılay Saygın (İzmir 1),
Pınar Türenç (İstanbul 5).
SADECE 2 LİSTE BAŞI DSP'de de sadece iki kadın aday liste başı oldu. Devlet Bakanı
Tayyibe Gülek Adana'dan, Bilecik Milletvekili
Sabahat Vardar aynı bölgeden aday gösterildi. DSP listelerinde, bir bölümü seçilebilecek yerlerden olmak üzere 49 kadın aday yer aldı.
YİNE ERKEK PARTİSİ
MHP'nin
‘‘erkek partisi’’ görünümü bu seçimlerdeki listelerle de perçinlendi. MHP listelerinde 18 kadın aday yer aldı. Ancak, kadın adaylara seçilebilecek sıralarda yer verilmedi. Sadece Meral Akşener'e Kocaeli ilk sırada yer verildi.
TÜRBANLILAR ALTLARDA
SP, milletvekili aday listelerinde Ankara ve Kütahya'da başı açık iki adayı liste başı yaparken, iki türbanlı adaya İzmir ve Adana'da seçilemeyecek sıralarda yer verdi. SP'nin listelerinde 5 kadın aday yer aldı. Bu adaylardan halen milletvekili olan
Oya Akgönenç Ankara 1. bölgede, yine
Akgönenç gibi başı açık bir başka aday olan
Aynur Demiray Kütahya'da liste başı oldu. SP,
‘Yeni bir Merve Kavakçı olayına neden olmamak’ için bu yola başvururken, teşkilat ve tabanın baskısı üzerine listelerinde iki türbanlı adaya da yer verdi. Ancak türbanlı iki adaydan
Hülya Ünüvar Adana 8. sırada,
Oya Yenişar ise İzmir 2. bölge 4. sırada yer bulabildi.
LİSTE BAŞI 5 KADIN
YTP de beş kadına listelerinin birinci sırasında yer verdi. Mevcut milletvekillerinden
Gönül Saray Alphan yine Amasya'dan liste başı olurken,
Menşure Yavuz Elazığ,
Tülin Dağoğlu Kayseri,
Dilek Terzioğlu Aksaray,
Aytez Tezmil Turan Isparta'dan ilk sırada aday gösterildi. YTP listesinde toplam 48 kadın aday oldu. Listelerindeki eksiklikleri iki gün içinde tamamlayacak olan YTP'nin yeni kadın adaylar da göstereceği öğrenildi.