Güncelleme Tarihi:
Türk açık deniz yarışçılığının önde gelen isimlerinden Sinan Sümer ve Tolga Ekrem Pamir, Türkiye’nin ilk okyanus yarış takımı Alize Ocean Racing’i kurdu. Dünya çapında 40 yaş üzeri yelkencilerin, tek kişilik ya da iki kişilik takımlarla katıldığı okyanus yarışı Transquadra’ya Türk yelken tarihinde ilk kez tamamı Türk sporculardan oluşan bir takım katılıyor. Fransa’nın Marsilya ve L’Orient noktalarından start alıp, 4 bin deniz mili kat edildikten sonra Karayipler’deki Martinik Adası’nda son bulan Transquadra yarışında, Alize Ocean Racing’den Sinan Sümer ve Tolga Ekrem Pamir, farklı ülkelerden 65 takım ile mücadele edecek.
İki yılda bir yapılan ve bu yıl 10’cusu düzenlenecek, yelkenciliğin en büyük yarışı Transquadra, Marseille - Madere (13-28 Ağustos 2021) ve Madere -Martinique (29 Ocak-19 Şubat) olmak üzere 2 aşamalı olarak düzenlenecek. Yarışa her takım, okyanus koşulları için hazırlanmış özel tekneler ile katılacak. Transquadra’yı diğer okyanus yarışlarından ayrıştıran noktalar ise benzer zorluklarda bir okyanus geçişi içermesine rağmen 40 yaş üstü tecrübeli yelkencilere ve sadece belli boylar arasındaki teknelere açık olması.
“BU YARIŞ MARATONUN DA MARATONU”
Yaklaşık 30 yıldır yelken sporları ile ilgilenen ve antrenör Sinan Sümer, yarışa nasıl hazırlandıklarını anlattı:
“Katılacağımız yarışın en büyük farkı mesafesi, maratonun da maratonu olarak düşünmek lazım. Bizim burada yıllardır yaptığımız yarışların en uzununun on katı kadar uzun bir mesafe olacak, dolayısıyla kendi içerisinde çok ayrı bir dinamiği var. Hem hazırlık aşamasında hem de yarışma süresinde yaşayacaklarımız aşamasındaki bazılarını mecburen ilk defa deneyimleyeceğiz. Antrenman ve yarış yapacağımız çok özel tekne şubat sonunda Türkiye’de olacak. Takım arkadaşım Tolga ile 4 aylık bir antrenman dönemi geçireceğiz. Aynı zamanda buradaki ekipli teknelere karşı birkaç tane iki kişi olarak yarışa gireceğiz. Çünkü buradaki yat yarışları genellikle 8-10 kişilik ekiplerle yapılıyor, bu da kendimizi sınama olacak.
“TAVŞAN UYKUSUNDA OLACAĞIZ”
Buradaki asıl konu yarışa çıktığımızda, uzun mesafede kendini gösterecek. Çünkü ciddi anlamda uyku düzenlemesi, gıda düzenlemesi ve planlaması yapmak lazım. Yarışmada alanımız küçük, zamanımız ve yolumuz uzun çok kısa. Tavşan uykuları ile pres edilmiş küçük alanları kaplayacak şekilde kalorisi, karbonhidratı yüksek özel yiyecekler var onları planlamak gerekiyor. Önümüzde böyle bir dönem var ilk etaba kadar.
“İLK ETAP 12 GÜN SÜRECEK”
Yarışma iki etaplı olacak İlk etap yaklaşık bin 500 mil kadar, Marsilya’dan 13 Ağustos’ta başlayacağız, Atlantik Okyanusu’nun ortasında sayılabilecek Portekiz açıklarında Maderya Adası’na kadar olacak ilk etabımız. Tahmin ediyorum 10-12 günlük bir sürede ilk etabı bitireceğiz diye düşünüyorum. Daha sonra yarışmanın genel planlaması ve mevsimsel olaylardan dolayı ikinci etap 2022’nin Ocak ayında yapılacak. O döneme kadar bütün yarışmacıların tekneleri adada kalacak, biz Türkiye’ye döneceğiz buradaki çalışmalarımıza devam edip tekrar Ocak ayında Maderya’dan start vereceğiz. İkinci etap daha uzun olacak, ilk etabın yaklaşık iki katı kadar olacak. Bu sefer Maderya’dan Karayipler’deki Martinik Adası’na varacağız.
“DİŞLİ SPORCULAR KARŞIMIZDA OLACAK”
16 yıldır açık deniz branşının kalbi olan Fransa’da yaşayan Tolga Ekrem Pamir ise yarışmayla ilgili şunları söyledi:
“Her ne kadar amatör bir ruh taşısa da yat sınıfında yarışan tecrübeli ve dişli sporcular olacak karşımızda. 100 kişilik bir katilim kontenjanı var. Şu an sanırım 70’e yakın ekip başvurusunu gerçekleştirdi. Yarışma da hedefimiz kendi adıma konuşursam öncelikle bitirmek tabii. Yıllardır okyanus yarışlarında yer aldığım için kimi zaman doğanın ne sürprizler hazırladığını öngörmek pek mümkün olmayabiliyor. Ancak Sinan’la ilk defa bir Türk ekibinin katılacağı okyanus aşırı bu yarışta iyi bir derece almamamız için hiçbir engel yok. Onun Inshore benim offshore tecrübelerimizi birleştirdiğimizde güzel bir harmoni yaratacağımıza inanıyorum.”