Macar anıtı yakıldı

Güncelleme Tarihi:

Macar anıtı yakıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2008 21:14

Tekirdağ'da geçtiğimiz Eylül ayında, Tekirdağ Macaristan Dostluk Derneği üyeleri tarafından Muratlı yolu üzerine Macar kahraman French Rakoczi'nin romatizmalarına şifa aradığı çamurun bulunduğu bölgeye diktikleri ahşap oyma anıt kimliği belirlenemeyen kişi yada kişiler tarafından yakıldı.

Olay, iddiaya göre, geçtiğimiz Perşembe günü meydana geldi. Macarlar tarafından kahramanları French Rakoczi'nin romatizmalarına şifa aradığı çamurun bulunduğu bölgeye Eylül ayında 2,5 metre uzunluğunda ahşap oyma anıt törenle dikildi. Aradan geçen 3 ayın ardından kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişiler gece saatlerinde anıtın içinden geçirdikleri otomobil lastiğini yakarak anıtı ateşe verdi ve anıt tamamen yandı. Olayın ortaya çıkmasının ardından jandarma ekipleri soruşturma başlattı.

O ÇAMURDAN ROMATİZMALARINA ŞİFA BULMUŞ

Yaşanan bu olayın kendilireni üzüntü ve utanç verdiğini belirten Macaristan Dostluk Derneği üyesi Kenan Oflaz, “Macaristan'ın ulusal özgürlük kahramanı olan French Rakoczi'nin Viyana bozgununun ardından Osmanlı Devleti'ne sığınmış ve 1720 yılında Tekirdağ'a gönderilmişti. French Rakoczi, Tekirdağ'da yaşadığı 15 yıl süre içinde romatizma hastalığına şimdiki anıtın bulunduğu 1 kilometre ileride yarapsan mevkiinde bulunan çamurla şifa bulmuştur. Bu anıt, o olayın bir ifadesi, nişanesi olarak dikilmişti. Ancak yaşanan bu olay çok utanç verici bir görüntü ortaya çıkarttı. Hangi amaçla yapıldığı belli olmayan karanlık zihniyetli kişiler, anıtı tepesinden bir otomobil lastiği geçirerek yakmış. Zaten lastiğin telleri de ortada. Gönül isterdi ki, yetkililer tedbir alsın. Maalesef alınmamış.”

1676 yılında Macaristan'da doğan French Rakoczi, Viyana bozgununun ardından Osmanlı Devleti'ne sığınmış ve 1720 yılında Tekirdağ'a gönderilmiş. Tekirdağ'da 15 yıl hayatını sürdüren French Rakoczi 1735'te yine burada hayatını kaybetmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!