Güncelleme Tarihi:
Pek çok bankacının ortak görüşü ise "Ücretlerin açıklanmasında sakınca yok da, bunun vatandaşa ne yararı olacak" şeklinde oldu.
BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in, ABD’de halka açık bankaların yöneticilerinin ücret, bonus ve jestiyonlarının internetten duyurulduğuna dikkat çekerek, Türkiye’de de bunu yapabilecekleri açıklamasına bankacılardan temkinli "evet" geldi. Banka yöneticilerinin bir bölümü ismen, bir bölümü ise adının yazılmaması kaydıyla bu konudaki görüşlerini açıklarken, "Ücretlerin açıklanmasında bir sakınca yok, ancak bunun kamuoyuna, vatandaşa bir faydası olur mu" diye sordu.
PARANTEZİN İÇİ DOLDURUMALI: BDDK Başkanı Bilgin’e en açık yanıt İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman’dan geldi. Kırman, "Banka yöneticisinin maaşını açıklamanın teknik anlamda, kamuoyuna, hissedara ne yararı olacak, bunu tam anlamış değilim" diyerek, şöyle konuştu: "BDDK, eğer yararı olacağını düşünüyorsa, parantezin içini doldurmalı. Kamuoyu ve hissedar açısından, gerekçesi ve yararı budur diye açıklamalı. ABD’de en az 20-30 milyon dolar yıllık bonus alan banka yöneticileri var. Bu tür rakamların elbette hissedar üzerinde etkisi olabilir. Bu yüzden öyle büyük rakamların açıklanması da doğal karşılanır. Ama Türkiye’de böyle büyük rakamlara ulaşanlar olduğunu pek sanmıyorum."
DİĞER ŞİRKETLER DE AÇIKLAMALI: Kırman’a, BDDK Başkanı Bilgin’in, ücretlerin açıklanmasına halka açık bankalardan başlanabileceği yolundaki sözlerini hatırlattığımızda, "BDDK, bununla nereye varmak istiyor" diye sordu. Kırman, şöyle devam etti: "Eğer halka açıklık kriterse, SPK diğer halka açık şirketlerin yöneticilerinin de maaşlarını açıklamalı. Evet o zaman sadece bankaları değil, diğerlerini de açıklamalı. Zaten ücret giderleri ile ilgili bilgiler, bilançolarda var. BDKK şimdi bu açıklaması ile halka, ’Filanca bankanın yöneticisinin bonusu çok yüksek, çok risk alan bir adam. Bu yüzden, bankasını kárlı hale getirebilmek için riskler alabilir’ diye düşündürmek mi istiyor. Tek tek yöneticilerin, sadece halka açıklık kriteri ile ücretlerin açıklanmasının ne kamuoyu ne de hissedar açısından, bir yararını görmüyorum."
BİZDE O KADAR KAZANAN YOK: Özel bir bankanın üst düzey yöneticisi ise, Türkiye’deki bankacıların Batı’dakiler kadar büyük ücretler almamasına karşın açıklanmasında bir sakınca görmediğini söyledi. Bu yönetici, "Batı’da bu adet var, halka açık bir şirkette, yüksek ücretlerin kamuya paylaşılmasında toplam bunu yapıyorlar. Türkiye’de bankacıların bu kadar yüksek maaş aldığını tahmin etmiyorum ama etik olarak bir sakıncası yok" değerlendirmesi yaptı.
Bilgin, ’Yüksek maaş agresif yapıyor’ demişti
TÜRKİYE’de yeni yayına başlayan Fortune Dergisi’ne verdiği röportajda sektörle ilgili değerlendirmeler yapan BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Amerika’da halka açık bankaların yöneticilerinin ücret, bonus ve jestiyonlarının internetten duyurulduğuna dikkat çekerek, bankacıların maaşlarını açıklayabileceklerini söylemişti. Bilgin, "Geçmişteki örnekler de göstermiştir ki, yüksek ücret daha agresif olmayı beraberinde getirebilmektedir. Bankalarla iş yapan milyonlarca insan belki de bu ücretlere bakarak bankalara ilişkin sonuçlara gidebilir. Biz de bu uygulamaya halka açık bankalardan başlayabiliriz. Ücretleri bağımsız denetim raporlarında yayınlayabiliriz" dedi.
Bizde kimse hoşnut olmaz ama Avrupa’da açıklanır
BELÇİKALI Dexia’nın bünyesinde bulunan Denizbank’ın CEO’su Hakan Ateş, BDDK’nın sektörün düzenleyicisi olarak tercihinin kamuoyu yararına ise yerinde olacağı görüşünde. Kimsenin orta yerde maaşının konuşulmasından hoşnut olmadığı bir toplumda yaşadığımızı hatırlatan Ateş, "Ancak bankacılık sektöründe her şey kayıtlı, şeffaf olmak durumunda ve öyledir. Çalışanların ücretleri de gelir vergileri ile birlikte bilinmektedir. Bu açıklamalar, kamuoyu menfaatine olacaksa, neden olmasın? Bankalar açısından sorun olacağını sanmıyorum" diye konuştu. Avrupa’da sadece bankaların değil istisnasız tüm şirketlerin, üst düzey çalışanlarının bilançolarında yer aldığını ve internette yayınlandığını hatırlatan Ateş, şunları söyledi: "Denizbank’ın Dexia’ya satışı sürecinde Avrupalı pek çok şirketin yapısını da inceleme fırsatı buldum. Dexia’nın sadece genel müdürünün değil, onun altındaki tüm genel müdür yardımcıları ve diğer üst düzey yöneticilerin aldığı ücret ve jestiyonlar her yıl açıklanır, ayrıca şirketin web sitesine de girilir. Sadece bankalar değil, diğer şirketler de, herhangi bir kurumun yönlendirmesine gerek kalmadan, tüm tepe yöneticilerinin aldığı ücret ve bonusları açıklıyorlar."
AB’ye uyum için ne gerekiyorsa yapılmalı
GARANTİ Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, banka çalışanların ücretlerinin açıklanmasının rahatsızlık yaratmayacağını belirterek, "Bu açıklamanın gerekçesini bilmiyorum ama Avrupa Birliği’ne (AB) uyum çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılmalı" dedi. Özen, "Bankalar bilançolarında zaten genel giderler içinde çalışanların aldığı ücretleri toplam olarak gösteriyor. Halka açık bankalarda artık herhangi bir sıkıntı kaldığını sanmıyorum" diye konuştu.
Günay: Halka açık olmayan açıklayamaz
ANADOLU Bank Genel Müdürü Gökhan Günay, bu uygulamanın şeffaflık gereği yapılması gerektiğini belirterek, "BDDK’nın bu yaklaşımı bizi rahatsız etmez. Ancak bunun, halka açık olmayanlar için mevcut mevzuatı gereği yapılması zor" dedi.
İş magazinsel hale getirilip kafa karışıklığı yaratılıyor
ADININ açıklanması istemeyen özel bir bankanın üst düzey yetkilisi, sektörün magazinleştirilmesine karşı olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Dışarıda bankaların üst yöneticileri maaşları 1 dolarsa 10 dolar da hisse opsiyonu veya bonus alıyorlar. Bu yüzden söz konusu bilgilerin küçük hissedarlarla, kamuoyu ile paylaşılması yerinde bir karar olarak değerlendiriliyor. Ancak Türkiye’de durum Batı’dakinden biraz farklı. Bizde sektörün kurumsal yapı olarak henüz oturduğunu söylemek zor. Şimdi tüm sorunlar çözüldü de, geriye bir tek banka çalışanlarının ücretleri mi kaldı? Yok öyle bir şey. İşi magazinsel hale getirip, kafa karışıklığı yaratılıyor. Bu işlere magazinsel açıdan bakmak yerine, oturup sektörle ilgili yapılması gerekenler üzerinde çalışılmalı."
Maaşı açıklanan banka CEO’ları ne kazanıyor
JEAN-PAUL VOTRON (Fortis)
Baz maaş: 750 bin Euro
Bonus: 2 milyon Euro
Opsiyon hakkı: 48.640 adet Fortis hissesi alma hakkı
Emeklilik ve teşvik bağlantılı primler: 638 bin Euro
R.W.J. GROENINK (ABN Amro)
Baz maaş: 924 bin Euro
Bonus: 1 milyon 155 bin Euro
Hisse opsiyon geliri: 1 milyon 290 bin Euro
Emeklilik primleri: 286 bin Euro
MICHEL TILTMAN (ING)
Baz maaş: 1 milyon 289 bin Euro
Bonus: 2 milyon 299 bin Euro
Hisse opsiyon hakkı değeri: 1 milyon 734 bin Euro
STEPHEN K. GREEN (HSBC)
Baz maaş: 1 milyon 250 bin sterlin
Bonus: 1 milyon 750 bin sterlin
Uzun dönemli teşvik primi: 2 milyon 500 bin sterlin
ROBERT E. DIAMOND Jr. (Barclays)
Baz maaş: 250 bin sterlin
Bonus: 10 bin 425 sterlin
Opsiyon bazlı gelir: 4 milyon 518 bin sterlin