Maaş krizi

Güncelleme Tarihi:

Maaş krizi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

İlçe belediyelerinden büyük bölümü çalışanlarının ücretini ödemekte zorlanıyor

Bütün ilçe belediyeleri emlak vergisi oran ve gelirinin düşmesinden şikayetçi. Çoğunun herkese borcu var. Bazılarında para krizi, memur ve işçilerinin ikramiyelerini, fazla mesailerini, hatta maaşlarını ödeyemeyecek kadar ciddi boyutlarda.

İŞÇİSİNE BORÇLU OLANLAR

Adalar: Emlak vergilerindeki kriz en çok bizi etkiledi. Bu ay maaşları ödedik. Bir tek Mayıs ikramiyesini ödeyemedik. Önümüzdeki ay ne olacağını bilemiyoruz.

Bahçelievler (Başkan Saffet Bulut):Şu ana kadar bir problem yaşanmadı. İşçi ve memurlarımızın maaş ödemelerini muntazam olarak yaptık. İkramiyelerin büyük bir bölümü ödendi bir kısmı kaldı. Mesaileri şimdilik ödeyemedik ama yakında ödeyeceğiz. Emlak vergilerinin mutlaka eski oranına yani binde 4'e getirilmesini istiyoruz. Eski kanun aynen uygulanmalı. Yerel yönetim yasa tasarısı yasallaşmadığı müddetçe sorun çıkacaktır. Bu iki sorun çözülemez ise Türkiye'de 3 bin 215 belediye mevcut, bunların herhalde 3 bini kapısına kilit vurur.

Beyoğlu:Beş senedir ilk defa çalışanlarımızın ödemelerinde sıkıntı yaşıyoruz. İşçilerimizin bir ikramiye alacakları var.

Eminönü (Başkan Lütfi Kibiroğlu): Göreve geldiğimde 330 milyar lira maaş borcu vardı. Hepsini ödedik. Emlak vergileri imdadımıza yetişti. Bu vergiler olmasaydı siz bendeki feryadı görürdünüz. Gelirlerimizin yüzde 65'i personel maaşlarına gidiyor. İstanbul'un en küçük belediyesi, en fazla personeli olan belediyesi. Bu çelişkiyi yaşıyor Eminönü. Otoparklarımızı devraldık. Hesap yaptık. Otopark gelirlerimizi yüzde 400 artırma imkanı var. İşgaliye gelirlerini yeniden düzenleyeceğiz. Gelirlerimiz birkaç aya kadar önemli ölçüde artacak. Üç ay sonra hep birlikte 'oh' diyeceğiz. Devlet belediyelerden alacaklarını bir kereye mahsus affetmeli. 1987'den bu yana devlete ödenmeyen SSK ve Bağkur borçları var belediyelerin. 4 trilyonluk bir borç bu. 3.5 trilyonu faiz. Belediye bu yükü kaldıramaz.

Esenler.Krizi işçilerimize yansıtmamaya çalıştık. Herkes maaşını aldı. Ancak mesai ödemelerinde kısıtlamaya gittik.

Fatih (Başkan Yardımcısı Ali Gür):Maaş borcumuz 300 milyar. Önceden belediye personel maaşlarını ödediği halde kasasında para kalıyordu. Şimdi yetmiyor. Tasarruf tedbirleri aldık. Mesaileri kaldırdık. Bu şartlarda yatırım yapmak zaten mümkün değil. Gelir gider dengesini tutturmak ve işçilerimizin maaşlarını ödeme derdindeyiz.

Kartal (Başkan Mehmet Sekmen)Tasarruf yaparak personel maaşlarını ödeyebildik. İkramiye ve vergi iadesini ödeyemedik. 150 milyar lira personele borcumuz var. Bundan sonra maaş ödeme ümidimiz yok. Mevzuat boşluklarının kurbanı olduk. Emlak gelirlerinde ciddi düşüşler yaşandı.

Maltepe (Başkan Bahtiyar Uyanık): Korkunç bir kriz kapıda. Maaşları geçen ay üç taksitte ödedik, bu ay herhalde 4 taksitte öderiz.

Şile: 117 geçici işçiyi işten çıkarmak zorunda kaldık. Tasarruf Teşvik Paylarını ödeyemedik. Borçlarımız da hesaba katıldığında önümüzdeki ay ödeme yapamayız.

Şişli (Başkan Yardımcısı Gufran Kurtböke):Geçmiş dönemki borçlarımızla emlak vergilerindeki düşüş birleşince ciddi bir mali krize girdik. Şu anda işçilerimizin bir ikramiye alacakları var. Durumun ağırlaşacağını düşünüyoruz.

Zeytinburnu: Ciddi bir maaş ödeme sıkıntısı içindeyiz. Bu ay maaşları ödedik. Ama çalışanlarımıza önceden kalan bir maaş bir de ikramiye borcumuz var.

Küçükçekmece (Başkan Yardımcısı Sait Bozgan): Şu anda personelimizin içerden alacağı yok. Ama vergi iadesi borcumuz var. Şu anda tüm belediyelerde olduğu gibi bizim de ekonomik olarak durumumuz kötüye gidiyor.

TUZU KURU BELEDİYELER

Avcılar (Başkan Mustafa Değirmenci): Bizden önce personelimizin maaş ve sosyal haklarından 150 milyar liralık borç vardı. Personelimizin geçmişe dönük tüm maaş ve sosyal haklarını ödedim. Önümüzdeki ay da ödeyeceğim. Yönetime geldiğimiz andan itibaren maaşları tam gününde ödüyoruz. Benim için öncelik personelimin evine götürdüğü ekmektir.

Beşiktaş:Ödemeleri yapabiliyor.

Bakırköy:Hiçbir sorun yaşamıyoruz, bizde emlak limitleri çok yüksek. Borcumuz yok. Alacaklarımız bile var.

Kadıköy:Sorun yok. Ödemelerimizi yapıyoruz.

Sultanbeyli (Başkan Yahya Karakaya):Ciddi bir ekonomik sıkıntımız yok. İller Bankası'ndan aldığımız gelirler azaldı. 240 milyardan 92 milyara düştü. Ama tüm belediyelerin aldığı para azaldı. Her ay 130 milyar lira işçi maaşı ödüyoruz. Buna rağmen şu anda büyük bir sıkıntımız yok.

Kağıthane Beyediyesi (Başkan Arif Calban): Maaşlar ödeniyor. Önümüzdeki aylarda ne olur bilemiyoruz. SSK'ya, müteahhitlere borcumuz yok. Ama borçsuz belediyelere ekstra borçlar çıkartılıyor. 1994'de Kağıthane Belediyesi'ne 450 milyon liralık katma değer vergisi borcu çıkartılmış. Faiziyle birlikte 2 trilyona ulaşmış. Devlet bizden şimdi bu parayı istiyor.

Ümraniye (Başkan Mehmet Bingöl): Maaş ödemede en ufak bir problem yok. Rahatça ödüyoruz. Belediyemizin ek gelirlerinden maaşları karşılıyoruz. Borçlarımızı da rahatça ödeyebiliyoruz.

KARAMSAR BELEDİYELER

Bağcılar (Başkan Yardımcısı Recep Çalık): Maaşları gecikmeli olarak ödüyoruz. Bazen ayın 25'ine sarkıyor. Ancak gecikme olmasına rağmen hiç maaş borcumuz yok. Müteahhit ödemelerinde ve ticari giderlerde sıkıntılarımız var. Devlete olan SSK ve Bağkur borçlarımızı iki üç aydır ödeyemiyoruz. Bu borçlar katlanarak büyüyor. İller Bankasından aldığımız para her geçen ay artacağına azalıyor.

Bayrampaşa (Başkan Hüseyin Bürge): Genel krizden etkilenmemek mümkün değil. İşçi ve memur maaşlarına her ay 130 milyar lira ödüyoruz. İller Bankası'ndan gelen para her ay değişiyor. Doğal olarak bazı sıkıntılara düşüyoruz, zorlanıyoruz. Ancak bazı önlemleri önceden aldığımız için kısa vadede belediyemizde bir sorun yok. Şimdilik kendi yağımızla kavruluyoruz. Ancak gelecekten ümitli değilim.

Beykoz (Başkan Alaattin Köseler): Maaşları geçen ay ödedik ama bu ay ne yapacağımızı bilemiyoruz. İller Bankası'ndan aldığımız paranın yarısı borçlara kesilmektedir.

Pendik (Başkan Erol Kaya): Kıt-kanaat maaşları ödedik. Emlak vergileri olmasa bunu da yapamazdık. Bugüne kadar İller Bankasından personel maaşımızın iki katı kadar para alıyorduk. Bu rakam dibe vurdu. Şimdi yarısını bile alamıyoruz. Belediyeler maaş ödeyemez duruma geldi. Tedbir alınmazsa bu sıkıntılar toplumsal huzuru bozacak. Endişem bu.

Tuzla: Bütün belediyeler ne durumdaysa biz de aynı durumdayız. Ödemelerimizde sıkıntı ortaya çıkabilir.

Büyükçekmece (Başkan Hasan Akgün): Maaşlarımızı ödedik ama yatırımlarımızı ve projelerimizi hayata geçirmek için mecliste bekleyen yerel yönetimler yasa tasarısının bir an önce çıkması gerekiyor. Personel borcumuz ve piyasa borcumuz yok ama bu yarın yarın olmayacağı anlamına gelmez.

Güngören (Başkan Yahya Baş): Maaşlarımızı ödüyoruz. Memur-işçi maaş orantısızlığı var. Memurun maaşını ödüyoruz ancak işçinin maaşlarının öderken zorlanıyoruz. İkramiyeler gecikti. Devlete olan borçlarımızı ödemede sıkıntımız var.

Sarıyer:Şu ana kadar bir sıkıntımız olmadı. Ama bundan sonrası için birşey söylemek mümkün değil. Nakit akışımız ve tahsilatlarımızın durumuna göre belirlenecektir. 700 küsur personelimizden hiç birinin belediyemizden alacağı yok.

Silivri (Başkanı Selami Değirmenci): Maaşlarımız bir iki ay kadar aksadı. Geç ödeme yaptık. Şimdi hepsini ödedik. Personele hiçbir borcumuz kalmadı. Bundan sonrası ise karanlık görülüyor. Tahsilatlarda çok zorlanıyoruz. 800 milyar civarındaki alacağımızı tahsil edemiyoruz. Buna karşılık vergi ve sigorta olarak 100 milyar lira borcumuz var.

Üsküdar : Maaşları ödeyebiliyoruz o konuda bir sıkıntı yok. Personelin parasını ödüyorum ama SSK ve Emekli Sandığı gibi kurumlara personelden kaynaklanan borçlarımız mevcut.

Çatalca (Başkan İsmail İp): 300 milyar belediyemizin borcu var. Bunun 165 milyarı kamu borcu. Bütün belediye kira gelirleri hacizde. Kamu borçlarımız faizini bile ödemeye yetmiyor bu kira gelirleri. Ayrıca İller Bankası'ndan gelen payımızın büyük kısmı borçlarımıza kesiliyor. Personelimiz şu ana kadar mağdur olmuş değil.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!